Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Szalmonella a fertődi óvodában

Szalmonellafertőzést állapítottak meg négy kórházba került fertődi óvodásnál az orvosok. Információink szerint harminc megbetegedés történt, már tart a járványügyi vizsgálat.

– Óvodás kislányomat mentővel kellett a soproni kórházba szállítani, olyan súlyos állapotba került. Négy napig voltunk a gyerekosztályon. A gyerek infúziót kapott. A gondos kezelések hatására jobban lett, hazamehettünk. Viszont még a tegnap éjszakát és a hajnalt is hasmenéssel kezdte gyermekünk – mondta az egyik érintett szülő.

– Valóban szalmonellafertőzést állapított meg az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat Fertődön – tudatta dr. Amberger Erzsébet kistérségi tiszti főorvos. – Öt gyermeket szállítottak kórházba, négyük esetében pozitív laboratóriumi eredmények bizonyították a kórt. Az ÁNTSZ megkezdte a járványügyi vizsgálatokat, ennek során felvettük a kapcsolatot a gyermekeket ellátó orvosokkal és a szülőkkel, hogy átfogó képünk legyen a történtekről, s kideríthessük, honnan eredhet a fertőzés.

A fertődi óvodába kétszázhét gyerek jár, közülük harmincnak volt az elmúlt napokban egészségügyi problémája. A kiscsoport létszáma erőteljesen megcsappant. Fotó: Magasi Dávid
A fertődi óvodába kétszázhét gyerek jár, közülük harmincnak volt az elmúlt napokban egészségügyi problémája. A kiscsoport létszáma erőteljesen megcsappant. Fotó: Magasi Dávid


– Az iskola főzőkonyhája látja el ebéddel a bölcsődét, az óvodát, az iskolát és az idősek otthonát. Naponta négyszáz adagot főzünk és Fertőd környéki településekre is szállítunk belőle, de eddig sehol másutt nem volt megbetegedés, mint az óvodában. Mivel nem tömeges méretekben jelentkezett a szalmonellafertőzés, gyanítjuk, a fertőzéshez a konyhának semmi köze nem lehet – közölte Takács Györgyné üzemeltető.

Hozzátette: húsz éve foglalkoznak gyermekétkeztetéssel,
eddig is kínosan ügyeltek a tisztaságra és a rendre, ezután is így tesznek.
– Pénteken kaptunk értesítést az ÁNTSZ-től a fertődi megbetegedésekről. Azonnal helyszíni vizsgálatot kezdeményeztünk – tájékoztatott dr. Hercsel György igazgató, a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóságának vezetője.

 – A főzőkonyhában fellelhető alapanyagokból, továbbá a felületekről – így például a tojásokról – vett  tamponmintákból összeállított kollekciót futárral küldtük a budapesti Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumába. Az eredmények napokon belül várhatóak. Higiéniai szempontból az adott helyszínen hiányosságokat nem tapasztaltunk, a biztonság kedvéért fertőtlenítő takarítást rendeltünk el a fertődi főzőkonyhán, az óvodában és bölcsődében is, amely munkákat el is végezték.

Az iskola főzőkonyhája látja el ebéddel a bölcsődét, az óvodát, az iskolát és az idősek otthonát. Fotó: Magasi Dávid
Az iskola főzőkonyhája látja el ebéddel a bölcsődét, az óvodát, az iskolát és az idősek otthonát. Fotó: Magasi Dávid


– A fertődi óvodába kétszázhét gyerek jár, ebből harminccal volt az elmúlt napokban egészségügyi probléma. Viszont szalmonellafertőzést az ÁNTSZ tájékoztatása szerint csak négy csöppség esetében mutattak ki – összegzett Kreiterné Kovács Jolán óvoda- és bölcsődevezető.

– Valóban rejtély, honnan kerülhetett hozzánk a fertőzés. Ha az étel lett volna hibás, akkor valószínűleg valamennyien megbetegednek. Hat óvodás és egy bölcsődés csoportunk közül mindössze kettőben – az óvodai korosztályban – ütötte fel fejét a megbetegedés. Újabb hasmenéses megbetegedésről szerencsére már nincs tudomásunk.
Mindenesetre a szülők igen elővigyázatosak: sokan úgy döntöttek, pár napig nem hozzák el óvodába a gyermeküket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyenge Koppány: Vonulós tűzoltóból lett parancsnok

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgató Gyenge Koppányt nevezte ki a soproni tűzoltóság… Tovább olvasom