Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Szakszervezetisek félmilliós fizetéssel

A reprezentatív vasutas-szakszervezetek első számú vezetőinek bérét a MÁV Rt.-nél ez évtől kezdődően havi több mint félmillió forintra emelték. A területi érdekképviseleti vezetők jövedelme ugyancsak több száz ezer forintra növekedett.
A vasutasok felelősségteljes munkát végeznek; szakszervezeti vezetőiken is sok múlik.
A vasutas-szakszervezetek elnökeinek félmilliósra nőtt fizetése kapcsán többen is megfogalmazták aggályaikat: vajon ez a lépés mennyiben „puhítja" meg a karakánságukról ismert érdekvédelmi vezetőket? Mennyiben befolyásol(hat)ja mindez a szakszervezeti munka hatékonyságát?
A GySEV Dolgozók Szabad Szakszervezetének tíz éve függetlenített elnöke Balla György.

Osztja azok véleményét, akik szerint az országos szakszervezetek elnökeinek keresete eddig méltatlanul alacsony volt. – Jól ismerem a vasutasok országos érdekvédelmi szervezeteinek vezetőit – mondja Balla György, a GySEV legnagyobb szakszervezetének elnöke. – Nem az ő bérüket látom soknak, hanem a többi munkavállalóét kevésnek. Biztos vagyok abban, a vastagabb borítékkal is ugyanolyan keményen képviselik majd a dolgozók érdekeit, mint korábban.
Az elnök arra a kérdésre, hogy most miért ne reménykedhetne ő is a jelentősebb béremelésben, így válaszolt: – A vasúton oktatótisztként tevékenykedtem, az osztrák vonalon dolgozók kiképzésével foglalkoztam. Az akkori bérrel lettem függetlenített szakszervezeti vezető, az évenkénti bérfejlesztésből is automatikusan részesültem. Mint eddig, azt hiszem, ezután sem fog szóba kerülni, hogy a GySEV-szakszervezetek vezetői kimagasló bérre tegyenek szert.

A soproni GySEV-pályaudvar kocsivizsgálója, Kovács János 1988-ban a MÁV-nál kezdte munkáját, 1993-ban került a GySEV-hez. „Munkába állásom óta tagja vagyok a szakszervezetnek, mégis úgy érzem, immár a GySEV Dolgozók Szabad Szakszervezetéhez tartozóként, nem ildomos véleményt nyilvánítanom a MÁV-szakszervezetek elnökeinek félmilliós fizetéséről. A mieink biztosan nem kapnak ennyit, de nem is vagyunk országos szervezet" – mondja. „A helyi szakszervezet működéséről annyit: ha nem látnám értelmét az itt zajló érdekvédelmi munkának, rég kiléptem volna. Kétgyermekes családapa vagyok, számomra nem mindegy hát, hogy tisztességes munka mellett miképpen garantált a munkaadó részéről a biztos fizetés, a biztos jövő."

Ferenczi Imre soproni forgalmi szolgálattevő másfél évtizede Győrben a MÁV-nál, pár év múlva már a GySEV-nél dolgozott. Felesége gyesen van, kislányuk kilenc hónapos. „Azt, hogy a MÁV-nál a szakszervezetek elnökei ezentúl erősebben vagy határozatlanabbul képviselik majd a dolgozókat, csak a jövő fogja megmutatni" – fejti ki véleményét. „Szerintem az lenne az optimális megoldás, ha a félreértések elkerülése érdekében a nagy szakszervezetek vezetése részben különválna a cégektől. Az elnökök fizetése a besorolási és a szakszervezet vezetősége által meghatározott pótlékból állna. Ami a GySEV szakszervezeteit illeti, akikkel beléptem, azok közül többen már nem tagjai a szervezetnek. Nagy általánosságban az a vélemény, hogy talán erőteljesebben is lehetne képviselni a munkavállalókat. Persze, azzal is tisztában vagyunk, hogy az egzisztenciális félelmen alapuló közömbösség miatt egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben a minden dolgozóért kiálló szakszervezeti vezetők."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repedések a Tűztornyon

Szakemberekből álló csoport vizsgálja a soproni Tűztorony repedéseit, miután egy eltörött… Tovább olvasom