Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Szakrális és erotikus képek is láthatók

Sopron - Angyalok ideje címmel december 31-ig tekinthető meg négy festőművész csoportos tárlata a BW Pannonia M. Hotel Galériájában. Nem mindegyik alkotásnál könnyű ráhangolódnunk az „Angyalok idejére". Ennek legfőbb oka, hogy a klasszikus értelemben vett – s karácsonyi ünnepkörhöz illő – szakrális témájú festmények mellett láthatunk olyanokat is, amelyek erotikus kicsengéssel egészen földi – s nem pedig égi – dolgokra irányítják a figyelmünket.
 Aztán kis idő múlva rájövünk, valamiképpen így van ez jól. „Minden (tegyük hozzá: finoman megfogalmazott, az embert, s nem a nyers Eroszt középpontba állító) erotikus kép angyali, de nem minden angyali kép erotikus" – állapíthatjuk meg tömören a látottak után, s így mégis helyükre zökkennek a dolgok, csak összekapcsolódik az emberben az égi és a földi világ.

Kerekes Elek: Lantos angyal című képe az „Angyalok ideje" egyik legstílszerűbb alkotása.


Négy festő, négyféle stílus... Gránicz Tamás (1954) néhány alkotásán képes kitörni keretéből s háromdimenziójúvá alakítani, földöntúlian színessé varázsolni a láttatni kívánt világot. Dóka Zoltán (1960) kompozíciói álomszerűen boncolgatják az egyén és a közösség viszonyát, felelősségét.

Kerekes Elek (1953) festményei a klasszikus „Angyalok idejének" megkapó látomásai, témájában és kivitelezésében egyaránt; míg Verebes György (1965) képeire az éteri csönd és nyugalom éppúgy jellemző, mint néhol a merész témaválasztás, az angyalian testi szerelem égieket idéző földi ecsetvonása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándék előadás nyugdíjasoknak és nagycsaládosoknak

Sopron - Színházi ajándék előadásra hívta Sopron városa nevében Fodor Tamás polgármester és Firtl… Tovább olvasom