Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Szakma kellene az 1x1 helyett

Ivánban ötven, zömében roma kisebbséghez tartozó közmunkás jár a művelődési házba, hogy napi hat iskolai órán vegyen részt. Egészen április elsejéig. Szerintük szakmát kellene oktatni nekik, nem pedig az egyszeregyet.


A megkérdezett helyi lakosok úgy vélik, jöjjön inkább a nagy havazás, amikor is hasznos munkát végezhetnek a közmunkások, mint hogy az iskolapadban üljenek az alsós tananyag fölött.

– A faluban neheztelnek ránk, azt mondják, ingyen kapjuk a pénzt, ráadásul még melegben is ülünk – említi Jenő, tősgyökeres iváni lakos.
– Ha nem megyünk el rendszeresen a közmunkásoknak szervezett iskolai foglalkozásokra, nem kapjuk meg a járandóságot, ami egyébként kevesebb, mint ötvenezer forint.


Ivánban a közmunkások nagy többsége annak örült volna a legjobban, ha hiányszakmákat oktatnának nekik. Úgy vélik, ácsként, kőművesként lenne esélyük elhelyezkedni. Fotó: G. M.
Ivánban a közmunkások nagy többsége annak örült volna a legjobban, ha hiányszakmákat oktatnának nekik. Úgy vélik, ácsként, kőművesként lenne esélyük elhelyezkedni. Fotó: G. M.


 – Nézzék, én 42 éves vagyok, targoncavezető a szakmám, négy évet lehúztam az egyik közeli gyárban, de hét éve nem találok munkát. Ez az első, hogy részt veszek közmunkaprogramban. A baj csak az, hogy itt sokunknak nincs mit tanulni, mert olyat tanítanak nekünk – írást, olvasást, számtant –, amit már eleve tudunk – mondja Jenő.
Iskolapadba kell ülnie a roma származású 25 éves Tamásnak is, aki viszont Győrben érettségizett a honvédelmi gimnáziumban.

– Mi voltunk az utolsó kifutó évfolyam a gimnáziumban. Aztán jelentkeztem a Corvinus Egyetemre, igazgatásszervező szakra, fel is vettek. Tovább akartam tanulni, de édesanyám lebetegedett, ezért halasztanom kellett, végül el sem kezdhettem az egyetemet. Örülök, hogy ez legalább a húgomnak sikerült, aki Győrben egyetemista – meséli.
– Elmentem dolgozni, Bükön egy pizzériában találtam munkát, pár éve viszont el kellett onnan jönnöm. Több gyárba is beadtam a jelentkezésemet, OKJ-s targoncavezetői, emelőgép-kezelői képesítésem van, de munkát nem kapok sehol. Ilyen előzmények után kerültem a közmunkaprogramba, amiről nem sok jót tudok elmondani. Kapunk tankönyveket, munkafüzeteket, de fogalmam sincs, kik állították össze a feladatokat, amelyek az általános iskola alsós tagozatába valók. A nagy többség jóval túlhaladt ezen a szinten, Ivánban is.

– Tisztára hülyének néznek bennünket – mondják többen is Tamás társai közül. – Egészen más lenne a helyzet, ha valami hiányszakmát tanítanának nekünk, mert ácsként, kőművesként még lenne esélyünk elhelyezkedni. Áprilisig tart a program, bele is férne az időbe, s akkor lenne valami a kezünkben. De így? Általános iskola alsós tananyagával mit kezdjünk? Ráadásul el is vesznek a délutánjaink. Hiába lenne alkalmi munka, fűrészelés vagy bármi segédmunka, azt nem tudjuk így elvállalni. – Tiszta választási színjáték, ami velünk történik. A statisztikát szépítik, mert így bennünket nem munkanélküliként tartanak számon, hanem közmunkásként – tették hozzá.

– Valójában nem rossz, hogy valami elindult az érdekünkben, de ennek csak akkor lenne értelme, ha a választások után is törődnének velünk – hangsúlyozta K. Tamás, kertész szakképesítésű, háromgyermekes családapa, háromunokás nagyapa.

Vass Tibor 12 évig volt az iváni cigány kisebbségi önkormányzat elnöke. – Nekem nyolc általánosom van. 1992 óta vagyok munkanélküli. Most a feleségemmel és a vőmmel együtt koptatjuk közmunkásként az iskolapadot – mondja. – Nagyon köszönjük az önkormányzatnak és az iskolaigazgatónak, hogy ezzel is megpróbálnak segíteni rajtunk – tette hozzá.

 200 ezren a programban
A Téli Közfoglalkoztatási Programon 200 ezer ember vesz részt – közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A legfontosabb célként azt jelölte meg, hogy a munkaerőpiacról kiszorult emberek a legínségesebb időszakban, télen ne 22.800 forint segélyhez, hanem 50 ezer forint körüli nettó jövedelemhez jussanak. Hozzátette: 2014. január elsejétől 2,4 százalékkal, 50.600 forintra nőtt a nettó közfoglalkoztatási minimálbér.hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KDNP: új elnök Sopronban

Schlosser András személyében új elnöke van a KDNP soproni szervezetének. Tovább olvasom