Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Szakdolgozat a harkaiak közbiztonságérzetéről

A harkaiak közbiztonsági érzete jobb az országos átlagnál, viszont arra kevéssé gondolnak, rajtuk is múlhat egy-egy bűncselekmény megelőzése – derült ki a helyi körzeti megbízott tanulmányából.

– Munkámból eredően gyakran találkozom a bűnözéssel, a társadalmi devianciával, s talán ebből eredően is igen érdekel a szociológia, a társadalmi folyamatok ok-okozati összefüggésének feltárása – fogalmazott Krenner József 28 éves zászlós. A harkai körzeti megbízott – aki a kapitányság alosztályvezető-helyettese is – munkája mellett a pécsi egyetem szombathelyi kihelyezett egészségtudományi karán idén védte meg ˝A lakosság közbiztonságérzetét befolyásoló tényezők˝ című szakdolgozatát. Ennek kutatási részét a napokban Szombathelyen tartott XI. Kari Tudományos Diákkonferencián ismertette, amellyel első helyezést ért el, s elnyerte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság különdíját is. Folytatni szeretné felsőfokú tanulmányait, a szociológusképzésre jelentkezett.

Krenner József zászlós: ˝Folytatom egyetemi tanulmányaimat, szociológusképzésre jelentkezem.˝ Fotó: Magasi
Krenner József zászlós: ˝Folytatom egyetemi tanulmányaimat, szociológusképzésre jelentkezem.˝ Fotó: Magasi

– Vértesszőlősi születésű vagyok, 2003 óta dolgozom rendőrként. Öt éve kerültem a soproni kapitányságra – mondta az angol és német középfokú nyelvvizsgával is rendelkező zászlós, aki a harkaiak körében végzett felmérést Szabó Károly polgármester és a képviselő-testület együttműködésével. – A kiküldött háromszáz kérdőívből kilencvenhét kitöltött jutott vissza hozzám. Ez nagyon jó eredménynek számít, az ilyen jellegű kutatásoknál öt-tíz százalék érkezik vissza, szemben a Harkán elért harminc százalékkal. A kérdések kidolgozásánál és a feldolgozásnál konzulensem, Éliás Zsuzsanna főiskolai docens segített.

 Például ha gyanús személy ólálkodik a szomszéd ingatlana körül, hívhatjuk a rendőrséget. Inkább tíz ilyen bejelentés legyen, mint egy betörés vagy lopás - mondta Krenner József rendőrzászlós.
– Összegzésként elmondhatjuk, az országos átlaghoz képest a harkaiak jobbnak ítélik meg falujuk közbiztonságát – folytatta a zászlós. – A zavaró tényezők közül az első helyre sorolták a gyorshajtást, ezt követően az ittas vezetést, majd a betöréseket, lopásokat. A felmérés egyik céljaként a közösség és az egyén feladatát, felelősségét is vizsgáltuk. A lakossági vélemények egyértelműen a rendőrséget és az önkormányzatot nevezték meg mint a bűnmegelőzés letéteményesét. Csak kevesen gondoltak arra, a polgárok is sokat tehetnek e területen. Például ha a szomszéd nyaralni megy, ügyelhetünk az ingatlanra, s ha gyanús személy ólálkodik körülötte, hívhatjuk a rendőrséget. Inkább tíz ilyen bejelentés legyen, mint egy betörés vagy lopás. Az egymásra figyelés és a példamutatás is kívánatos lenne: ha valaki alkoholt fogyaszt, figyelmeztessük, ne üljön kormány mögé, de magunk se tegyünk ilyet. A tanulmányban megfogalmazott következtetésekről megbeszélést tartunk a harkai polgármesterrel, miként lehetne tovább javítani a helyi közbiztonságon.

Olvasóink írták

  • 2. Baradlay 2010. május 05. 00:21
    „Kinek kivanod???? A rendornek?:)))))))”
  • 1. versenyző1 2010. május 02. 18:54
    „Gratulálok és sok sikeres évet kivánok még.
    P.Péter”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotókiállítás a zenéről

Zene címmel rendezett kiállításon mutatkozik be a Soproni Fotóművészeti Kör a Central Park Caféban… Tovább olvasom