Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Szabó József kapta az idei Cziráky-díjat

A Bagatell Alapítvány ebben az évben is megemlékezett Cziráky Margitról. A „kapitányasszony" nevét viselő életműdíjat ünnepélyes keretek között Fertődön az Esterházy-kastélyban adták át Szabó József nyugalmazott kanonok-plébános úrnak.
A díj minden évben átadásra kerül Margit napján. Olyan személyek kaphatják meg az elismerést, akik munkásságukkal Fertőd hírnevét gyarapították, a város érdekeit képviselték, pozitív megítélését elősegítették. Az átadásra kerülő bronz plakett Cziráky Margit arcképét ábrázolja, készítője Molnár Mercédesz Dorisz a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrászművész szakos hallgatója. 2010-ben herceg Esterházy Antal, Cziráky Margit unokája, 2011-ben Fülöp Géza Fertőd Város volt polgármestere kapta az életműdíjat. Ez évben Szabó József kanonok-plébános úr vette át a kitüntetést.

Az ünnepi műsort a Marionett Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai és tanárai biztosították. Sárosi Orsolya és Rajnai Gábor művészházaspár zongora és lantjátékkal nyitotta meg az ünnepséget.

Köszöntőt és egyben mély gondolatokkal tarkított ünnepi megemlékezést Betuker Botond nyújtott át a megjelenteknek. Az összeállításban közreműködött: Ihász Mónika, Horváth Angéla, Kovács Gábor és a Szalay Katalin által vezetett fertődi néptánccsoport.

A megemlékezés után a meghívott vendégek kilátogattak a Sírdombra és gyertyagyújtással emlékeztek Margitra.

Fotók: Betuker Botond

Szabó József kanonok – plébános úr élete

Született 1926. május 10-én Felsőságon.
Alapfokú iskoláit Simaságon, a gimnáziumot a kőszegi Szent Benedek-rendi Ferenc József katolikus iskolában, teológiai tanulmányait pedig a győri Római Katolikus Hittudományi Főiskolán végezte 1946-51-ben.
A győri székesegyházban 1951. április 15-én szentelték pappá.
Egy évig Halásziban szolgált, majd hosszú évek igazságtalan megpróbáltatásai következtek.

1952-ben tartóztatta le az ÁVO kémkedés vádjával.
1953-ban 15 év börtönbüntetésre ítélte a Katonai Bíróság.
Ironikusan szólva részt vett az „Ismerd meg Magyarország börtöneit" elnevezésű mozgalomban. A budapesti Fő utca után Vácon, majd Tatabánya bányáiban raboskodott, majd újra Vácra került.
1956-ban szabadult és 1958-ban újra letartóztatták. Vác, Budapest, Márianosztra börtönei következtek, ahonnan 1963-ban szabadult.

Szabadulása után püspöke papi szolgálatra nem alkalmazhatta, ezért raktári segédmunkási állást volt kénytelen vállalni.
Ezek az évek hitét, szeretetét, életkedvét nem csorbították. Megtanulta a gomb- és cipőkészítést, a perzsaszőnyeg csomózását. Gazdálkodott több hektáron és állatokat gondozott.
Nyugdíjazása után visszakapja lelkészi hivatását, 1991. szeptember 01-től 20 évig a fertőd-süttöri plébános, majd kanonok.

Amikor mások nyugdíjasként megpihennek, Ő ekkor kezdi el igazi hivatását. Fiatalokat megszégyenítő frissességgel felépít Nyárligeten egy új templomot, a temetőt új kerítéssel látja el, majd Süttörön is megteremti az idősek otthonát, amelyet ma a Máltai Szeretetszolgálat működtet. Szolgálati évei alatt közel 80 millió forintot fordít szeretett egyházközsége javára.

Két éve újra nyugdíjas, de tovább tevékenykedik az Idősek Házában. Hitével, szeretetével, jókedvével, hihetetlen energiájával támasza az itt élő embertársainak.

Hitvallása: a munkájához szükséges erőt egyháza és hazája iránt érzett szeretete adja.

Kitüntetései: Hazáért Érdemrend 1996.
Szabad Magyarországért Érdemkereszt 1997.
Szabad Magyarországért – a Magyar Köztársaság Kormányának kitüntetése
Vitézi Rend 2004.

Megtiszteltetés számunkra, hogy rangos kitüntetései mellett mi is átadhatjuk a „Cziráky Margit" Díjat, megköszönve Önnek mindazt, amit Fertődért és az itt élő emberekért tett.

Olvasóink írták

  • 1. nemeszisz 2012. június 12. 10:31
    „Tisztelettel gratulálok Szabó Atyának a kitüntetéshez! A Jó Isten egészséggel, hosszú élettel ajándékozza meg!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esterházy Madonna a fertődi Esterházy kastélyban

A festményt az idei Múzeumok Éjszakáján – június 16-án – különleges kiállítás keretében… Tovább olvasom