Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Szabálytalan parkolás: nincs kibúvó a bírság alól

Mintegy húsz százalékkal növekedett a szabálytalan parkolások miatt indított szabálysértési ügyek száma Sopronban.

Ebben közrejátszik a fizetős parkolási övezet kibővítése.

Valószínűsíthető, hogy a fizetőparkolási övezetek kiterjesztése is közrejátszik a helytelen parkolással kapcsolatos helyszíni bírságok és szabálysértési eljárások soproni megsokasodásában. Mivel a belvárosban és környékén szinte már nem is lehet ingyen parkolni, egyre többen állítják le tilosban autóikat, gondolván, csak pár perces dolguk van.

Kovács Miklós alezredes, a rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályvezetője részletezte: a vonatkozó szabályok szigorú betartatása és számonkérése egybecseng a városvezetés elvárásával is. Idén mintegy húsz százalékkal növekedett az ügyiratok száma az elmúlt év azonos időszakához viszonyítva. Rendőri jelenlét nélkül, a térfigyelő kamerák felvételei alapján is helyszíni bírságot róhatnak ki a szabálytalan parkolás miatt. Nemcsak a rendőrök, a közterület-felügyelők is foglalkoznak tiltott helyen való parkolás szankcionálásával. A be nem fizetett bírságok ügyei a rendőrség igazgatásrendészetén landolnak.

Kovács Miklós és (mögötte) Dobsa János. Fotó: Gosztonyi
Kovács Miklós és (mögötte) Dobsa János. Fotó: Gosztonyi

– Aki nem fizeti be a kirótt összeget, még nagyobb bírságra számíthat – vette át a szót Dobsa János hadnagy, a szabálysértési csoport vezetője. – Ilyenkor ugyanis szabálysértési eljárásokat indítunk. A helyszíni bírságnál 20 ezer, míg a szabálysértésnél már 30 ezer forint a maximális tétel.

(Megjegyzendő, hogy a tilosban való parkolásért kirótt helyszíni bírságok átlaga Sopronban hétezer forint körüli összeg.)

– A legokosabb szigorúan betartani a parkolásra vonatkozó szabályokat. Ha valakit mégis rajtakapnak helytelen parkoláson, a legegyszerűbb és legköltségkímélőbb, ha minél hamarabb rendezi a bírságot – összegzett Dobsa János és Kovács Miklós.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. julius72 2010. április 23. 19:01
  „Na akkor kérdezzük meg az illetékesektől, hogy az osztrák autósokat miért nem büntetik. De ne az utcán szolgalatot teljesítő rendőrtől, hanem az odafönt, Isten közelében lévő tiszt uraktól. Ha én tilosban parkolok Ausztriában, rajtam be tudják hajtani. A Sopron Holding be tudja hajtani a parkoló cetli nélkül parkoló osztrákokon a bírságot. A rendőrség miért nem????????? Valakinek mindig a seggét kell nyalni??? Mindenkit arra biztatok, hogy vegyen 200 Ft-ért parkolójegyet, mert a 30 000 Ft-ot meg az 50 000-ot Ft kicsit túlzónak találom, tilosban parkolásért.”
 • 29. Miértmagyar? 2010. április 22. 12:00
  „21.Naplopó Szerintem inkább a fiadat kéne megregulázni, hogy vigye magával a bérletet...Ha már ingyenes a dolog, ez igazán nem nagy kérés..
  én is keveslem a parkolóhelyek számát...A Széchenyi téren van elintézni valóm a "Nagypostán", átlagosan 5 kőrt kell megtenni, hogy legyen parkolóhely...ez ám a felesleges légszennyezés”
 • 28. énis 2010. április 21. 09:05
  „Az állomás utcában egy ..... állandóan a járdán áll pedig van bőven parkolóhely,jó lenne ha az illetékesek intézkednének!”
 • 27. FREDDY/S 2010. április 21. 08:55
  „A közhangulatot a tisztességtelen adók, közterhek, alapdíjak jelentősen befolyásolják, mert sértik az alapvető emberi jogot, nemde...”
 • 26. sólyom 2010. április 20. 23:41
  „LOBBO71 A KRESZ 40.§(8) A Rákóczi F. utcában több helyen is, de főképpen az átjáró közelében, nem biztosított az 1,5 m a gyalogosközlekedés számára! Ha FIZETŐS parkolóhelyeket festenek fel a járdára, akkor felülírható a KRESZ??? Egyébként, a parkolási övezetbe újonnan bevont utcákban másutt is tapasztaltam!
  Két gyalogos, nem fér el egymás mellett, a babakocsival közlekedők nehézségeiről nem is beszélve! Lényeg, hogy minél több pénzt lehessen beszedni!?”
 • 25. soproni 2010. április 20. 15:51
  „A legnagyobb probléma,hogy egyre több az autó és városunkban nincs elég hely arra,hogy minden igény kielégítésre kerüljön.A másik pedig az,hogy egyre jobban elkényelmesednek az emberek és megerőltető számukra már 10 perces gyaloglás is.”
 • 24. soproni 2010. április 20. 15:47
  „naposcsibe. Részben igazat adok neked,de gondolj bele abba,hogy mi van akkor,ha például egy belvárosban lakó bérletes megy oda ügyet intézni,ahol mondjuk a város másik részén lakónak van bérlete? Akkor meg a belvárosi háborogjon,hogy sokat fizet a pár perces ügyintézésért? :))”
 • 23. hajcihő 2010. április 20. 15:04
  „Abszolut egyetértek naposcsibével.”
 • 22. naposcsibe 2010. április 20. 11:26
  „Élvezettel olvastam a hozzászólásokat.A véleményem a köv.:Én egyáltalán nem értem,hogy miért kell a belvárosban lakóknak ugyanannyit fizetni a parkolásért,mint egy ügyét intéző másik személynek,akik csupán csak pár órát tölt a parkolóba,miközben az ott lakó egész éjjel.Tudom létezik a parkolóbérlet,amit csak egy utcára kap meg az ember és ha a belvárost nézem állandóan tele vannak a parkolók és SZEGÉNY ott lakónak esélye sincs a megállásra.
  Viszont amikor eljön a színházi előadások vagy nagyjátékosok (casino) ideje a Petőfi teret elárasztják a járdán és egyéb szabálytalan helyen megálló SZEGÉNY állampolgárok,akikkel ilyenkor a kutya nem foglalkozik.Vajon miért nem........?
  Ott van az a hatalmas MÉLYGARÁZS,városunk nagy büszkesége,olyan nehéz oda lemenni,pedig már a liftet is beszerelték.Ja és mégvalami,mikor fizetős lett a mélygarázs,megkérdeztem,hogy az ott lakók kapnak-e kedvezmény, egy férfi ráförmedve azt válaszolta,hogy az itt lakóknak nincs kedvezmény.
  Szerintem a városvezetés nem halna bele,ha néhány részen ingyenes lenne a parkolás.”
 • 21. naplopo 2010. április 20. 08:57
  „Na arról meg ne is beszéljünk, h az iskolába akit már nem a szülei visznek limuzinnal, az már depressziós gyerekké válik.
  Tuti h rengeteg gyerek nem is ismeri belülről a buszokat.
  Jó ötlet volt sztem anno az ingyenes buszbérlet diákoknak. - bár volt olyan buszsofőr, aki nem engedte fel a fiamat a buszra 12 évesen Jerevánon a Lacknernál, mert nem volt nála a bérlet, amikor minden diák ingyen utazott......
  Egy kicsit meg kellene regulázni a buszsofőröket. Nem csak a bunkó vezetési stílusuk miatt...
  Na meg némelyikük vezetni sem tud!”
 • 20. miracle 2010. április 19. 17:50
  „borvssoias
  Ne aggódj, a soproniak is azzal járnak, akinek van kocsija, annak 90%-a biztos.
  Meg hát a 13 éves gyerek sem tud elmenni egyedül az 500 m-re levő iskolába, ott is parkolni kéne valahol, ugye.”
 • 19. naplopo 2010. április 19. 15:43
  „1.Talán azért nincs a belvárosban annyi parkoló mert 1000 éve nem volt autó...
  2.Megnézném az a számológépet ahol 700Ft-ra jön ki az átlag büntetés, amikor én még nem hallottam 30 000 Ft alatti összegről.
  3. Én is ismerek pár területet a városban, ahol a megállni tilos táblát cserélték ki fizetőparkoló táblává. (pl.: Szög utca eleje jobb oldalt)
  4.
  Miért nem lehet vásárolni kedvezményes bérletet a munkavállalónak is, ha nem i s annyiért, amennyiért az ott lakók, na de nehogy már 30 000-60 000 Ft-ot kelljen kifizetni az éves bérletét, mert kocsival ment valaki munkába. Vehessen a vállalkozó/munkaadó kedvezményesen, és írhassa le az adóból.”
 • 18. soproni 2010. április 19. 14:09
  „14.miracle.Mielőtt írsz,gondolkodj:)”
 • 17. borvssoias 2010. április 19. 12:24
  „miracle: nem mindenki a varosban dolgozik (meg merem kockaztatni, hogy a munkavallalok harmada nem - es nem csak Ausztriara gondolok), es sokan ra vannak utalva az autora! Hidd el, en is szivesen jarnek gyalog munkaba! Jobban mondva: gyalog jartam, amig volt a varosban munkam...

  Garazs??? Jo lenne, ha a 25ezer autohoz ugyanannyi garazs is lenne, es azok nem kilometerekre lennenek a lakastol.

  Mindettöl függetlenül a böszme tilosban parkolokat en meg el is szallittatnam. De azert 7ezer forintot kaszalni, mert az ember a lakasa közeleben egy mar evtizedek ota nem letezö "zöld" területen all meg ugy, hogy senkit sem zavar, kifejezetten pofatlansagnak tartom. Ezekböl a "zöld" területekböl lehetne meg több szaz parkolot csinalni... csak akkor nem tudnanak büntetni...”
 • 16. 1soproni 2010. április 19. 07:24
  „"Szerintem igen sok helyen az a helyzet hogy a járdán parkolnak a tiltás ellenére."
  Sok helyen pont a tiltott területekből lettek parkoló zónák. Lásd vasvilla mellett a Ferenczy János utcában. Ott eddig megállni tilos volt.
  Bár ettől még teljesen igazad van, plasztikhattyú.”
 • 15. Vita-Max 2010. április 18. 21:44
  „Minden nap több száz birságot lehetne kiszabni a Győri uton,mert és most figyelem:az AGIP benzinkutnál ki van helyezve az előzni tilos tábla.Ennek értelmében mindenkit, aki arra jár és elhalad a másik mellett, szabálysértést követ el.A napokban egy rendőrautó is ezt tette.Persze csak vicc az egész,ugyan is 2007 októbere óta nem vették le a táblát,és közben párhuzamos utpálya van ezért a tábla hatálya érvénytelen!!!!
  Azért az fura,hogy egy rendőrnek sem tünt fel:)))))))))Majd lefotózom és elküldöm a kisalföldnek... Szolgálunk és nézünk????????????Csak nem oda ahova kell.....”
 • 14. miracle 2010. április 18. 13:22
  „borvssoias
  Az fel sem merül benned gondolom, hogy Sopronban a munkahelyek 90%-a 2-15 perc sétára van az otthontól. (Bicó: 1-8 perc) Aki meg ehhez is lusta, az nyugodtan kínlódjon parkolóhelykereséssel. Ahol meg kocsi van, ott garázst miért nem vett a tulaj?”
 • 13. passátos 2010. április 18. 10:11
  „Bla bla bla!! Persze fontos büntetni azt aki szabálytalanul áll meg vagy csak várakozik, de a rendőröknek is lehetne jobb boldogságuk mint, hogy ezt büntessék!! bezzeg arról nem esik szó, hogy a Győri úton végigszaggató motorosok akik élvezettel húzzák a gépet 1. 2. 3. tökig gáz az biztos, hogy nem harminccal mennek végi ugyebár!!!! na mind egy ezek a törvény emberei!!!”
 • 12. borvssoias 2010. április 18. 07:50
  „Nagyon sok a lusta es troger autos, egyetertek. De! A varosban keves a parkolo, nem 25ezer (+bejarok) gjmüre tervezett a közuthalozat. Ha este hazaersz melobol, nem tudod hova tenni az autot, mert minden teli van. Azt meg ugye senki nem gondolja komolyan, hogy kilometerekkel odebb tegyük le az autot! Ebben az esetben nem itelem el a "körültekintöen" tilosban parkolokat! (nem kapubejaro, elfer a gyalogos, babakocsi, nem akadalyoz senkit-semmit stb.)”
 • 11. plasztikhattyú 2010. április 17. 22:01
  „Szerintem igen sok helyen az a helyzet hogy a járdán parkolnak a tiltás ellenére.Kőkeményen kellene büntetni akkor jobban meggondolnák.Nálunk a Ferenczy János utcában a Gárdonyi és Vendéglátóval szembe is rendszeresen lehetetlen babakocsival de néha még gyalog is elférni.... Fél 4 kor odaállnak az anyucik és apucik a sulival szebe kötögetnek eszegetnek fél órát nehogy a gyereknak 50 métert kelljen gyalogolni a szabad fizetős parkolókig,és reggel dettó ugyanaz max akkor csak rövid ideig van a torlasz.Büntetni még nemigen láttam erre pedig kaszálni lehetne.Sajna ilyen világot élünk hogy odaragadt az autó sok ember fenekéhez.Nem csoda hogy ennyi kövér, kényelmes, lusta mozgás ellen beoltott gyerek létezik.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromnapos Adonis-ünnep

Háromnapos Adonis-ünnep kezdődött Sopronban pénteken. A rendezvény – melynek középpontjában a… Tovább olvasom