Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Szabadúszóként Ausztriában - Piacnyitási ˝roham˝ után

Olvasónk kérdésével kapcsolatban jártunk utána annak, hogy mit kell tenni, ha szabadúszóként szeretnénk Ausztriában dolgozni.
Olvasónk Ausztriában szeretne angoltanárként dolgozni. Felvette a kapcsolatot egy nyelviskolával, ahol vállalkozói igazolvánnyal, szabadúszóként lehetne munkát vállalnia. Szerkesztőségünk segítségét kérte, hogy a fenti esetben mit kell tennie, kihez fordulhatna az ügyintézés érdekében.

˝A szabadúszó vállalkozói forma azt jelenti, hogy a munkavállaló mindent maga intéz, saját maga után fizeti a járulékokat, egyénileg osztja be idejét. Ha valaki szabadúszóként dolgozna Ausztriában, adószámot kell igényelni, majd be kell jelenteni a folytatott tevékenységet˝ - tájékoztatott Nemes Zsolt, tanácsos, külgazdasági szakdiplomata.

Az Osztrák Gazdasági Kamarához tartozó www.gruenderservice.at honlapon érdemes bejelentkezni a munkavállalónak, ahol személyes segítséget kaphat az adószám igénylésével, s a további teendőkkel (nyomtatványok kitöltésével, ügyintézés folyamatával) kapcsolatban.

Forrás: szervuszausztria.hu
Kép forrása: szervuszausztria.hu

Május elsejétől Ausztria megnyitotta munkaerőpiacát a külföldiek előtt. Kérdésünkre, miszerint érezhető volt-e munkavállalási ˝roham˝ az elmúlt időszakban, Nemes Zsolt elmondta:

˝Az első hónapban a piacnyitás hatására a magyar- lengyel-szlovák munkavállalók száma jelentősen megnövekedett, 8000 főre tehető. Ugyanakkor ez az adat júniusra már a felére, mintegy 4000 főre esett vissza.

Arról kevés információkkal rendelkezünk, hogy mely foglalkoztatási területeken helyezkedtek el a munkavállalók. Elsősorban azokat keresik, akik szakmával rendelkeznek, s azokon a területeken tudnak dolgozni, ahol hiány van - például a betegápolóként. A vendéglátásban a szakácsok, pincérek foglalkoztatására van lehetőség, de ez legtöbbször idényjellegű munkában történik."

Olvasóink írták

 • 11. Contar 2011. július 25. 12:16
  „Akkor ez fordítva is működik?”
 • 10. SZILAJ 2011. július 23. 06:58
  „Ha kint dolgozol és itthon mész orvoshoz, azt a kinti betegbiztosító téríti meg.. Tehát fizetnek érte.”
 • 9. NoBo 2011. július 22. 14:07
  „7. Contar
  Nyilván fizeti az "alapdíjat", különben nem vehetné igénybe.
  De azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy az az összeg fedez bármit is...
  Az óvoda, iskola stb-ről nem is beszélve....
  ÉN IS azt mondom, hogy aki nem itt adózik, ne itt fejje a tehenet....
  És ez nem irigység, hanem aggódás az országban maradottak felé...”
 • 8. soproni 2011. július 22. 13:47
  „7.Így igaz! Aki nem fizeti a tb-t,az nem kap orvosi ellátást.”
 • 7. Contar 2011. július 22. 11:10
  „4. NoBo!
  Ez a kilenc ismerősöd fizeti is itthon a tb-t? Ha nem, akkor jogosulatlanul veszi igénybe!”
 • 6. soproni 2011. július 21. 12:06
  „5.miria.Örülök,hogy legalább 1 embernek segíthettem....az is valami :)ha kíváncsi vagy még valamire"sziporka17@freemail".hu Egyébként Magyarországon is van erre lehetőség,havi 1000 ft-os regisztrációs díjat kell befizetni az Apehnál /munkaadó.”
 • 5. miria 2011. július 20. 21:46
  „Köszönöm soproni ,szerintem nagyon sokakat érint . Mindenképpen utána járok , hogy hogyan müködik . Egyébként aki nem akar kimenni , tényleg nem muszály , de ne is irigykedjen . 20 éve a rendszerváltás után csak roszabb lett az átlag ember élete , és sajnos semmi jel nem utal arra, hogy ez változna . Elég szomoru az, hogyha egy kicsit jobban - normálisan - szeretne valaki élni és nem minimál bér körüli összeget szeretne hazavinni havonta , akkor kifelé kell tekintgetni .”
 • 4. NoBo 2011. július 20. 20:56
  „A kommented végével egyetértek, az orvosi ellátással nem.
  10 AU-ban dolgozó ismerősből 9 itthon dokizik, ovizik, bölcsizik...
  Ráadásul a tankolást, vásárlást is már nagyrészt kint intézik...”
 • 3. soproni 2011. július 20. 15:21
  „NoBo! Senkit nem ösztönzök semmire,hisz felnőtt emberek képesek eldönteni,hogy számukra mi az előnyösebb.Köztudott,hogy a soproniak zöme szeretne inkább külföldön dolgozni,ami egyáltalán nem meglepő. A háztartási munka nem adóköteles és ezt kevesen tudják.Erre szerettem volna felhívni a már kint,de még mindig feketén dolgozók figyelmét.Akik kint fizetik az egészségügyi ellátást,azok kint is veszik igénybe.Szerinted itthon mennyi nyugdíjjárulékot kell fizetnie annak aki ezt önként tenné? Megsúgom .....havi 30 ezer körül ....és szerinted a kint dolgozók hol költik a pénzüket? Hol vesznek lakást,autót...stb.? Gondolom az nem bajod,ha itthon gyarapítják a bevételeket . Mi a helyzet azokkal,akik itthon dolgoznak és kint vásárolnak,ott költik a pénzüket? Sokkal nagyobb "halakat"kell felelőssé tenni azért,hogy a Magyar ember menekülni és változtatni kénytelen a jobb élet reményében.Az én kommentem csak egy kis porszem az embereket szegénységbe sodró gépezetben :)”
 • 2. NoBo 2011. július 20. 13:23
  „Kedves soproni!

  Köszönjük, hogy kommenteddel is arra ösztönzöd a magyarokat, hogy külföldön dolgozzanak és adózzanak.
  Remélem akik így "távoznak", majd a külföldi egészségügyet, óvodát, iskolát stb. veszik igénybe!”
 • 1. soproni 2011. július 19. 12:55
  „A háztartási munkát végzők jövedelme nem adóköteles és havi 52 euró fizetése mellett jogosultak orvosi ellátásra,illetve 15 év után nyugdíjra is.http://wien.arbeiterkammer.at/online/dienstleistungs-scheck-26424.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alapítvány Szakál Ernő restaurátor hagyatékának megőrzésére

A 2002-ben elhunyt soproni Szakál Ernő Munkácsy-díjas és Műemlékvédelmi Európa-díjas szobrász,… Tovább olvasom