Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Szabadságot hozott az áttörés

Németország mindig emlékezni fog arra, hogy a magyarok milyen nagy szerepet töltöttek be a németek szabadságban való egyesülésében. Szívből köszönöm, magyar barátaim - hangoztatta Angela Merkel német kancellár a sopronpusztai Páneurópai Piknik 20. évfordulóján.

Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, az EU képviseletében Carl Bildt svéd külügyminiszter, valamint több más magas rangú hazai és külföldi személyiség részvételével zajlottak le a megemlékezések az évforduló alkalmából.
Sólyom László államfő és Fodor Tamás, Sopron polgármestere avatta fel a rendszerváltás első hazai emlékművét Sopronpusztán, Melocco Miklós Áttörés című szobrát.
Folytatás a 3. oldalon.

Egykori NDK-s menekültek állnak a határáttörés 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a vasfüggöny meghagyott darabjánál Sopronpusztán.
Angela Merkel német kancellár és Sólyom László államfő virágcsokorral emlékezett a húsz éve történtekre a kopjafánál Sopronpusztán. Fotók: Magasi

Páneurópai Piknik - A magyarok az NDK-sok szabadságvágyának szárnyakat adtak
Szabadságot hozó áttörés

Sopron
Folytatás az 1. oldalról.
Nagy taps fogadta Merkelt. Több mint kétezren látogattak ki a helyszínen rendezett emlékünnepségre. Nagy taps fogadta Angela Merkel német kancellár érkezését, akit Fodor Tamás, Sopron polgármestere köszöntött a pódiumon. A hazánkba látogató német kancellár üdvözlőbeszé-
dében hangsúlyozta: nagy öröm számára, hogy a történelmi jelentőségű helyen emlékezhet a piknik eseményeire. Köszönetet mondott az osztrákoknak is, akik a határ túlsó oldalán segítették a menekülteket. 1989. augusztus 19-e nagymértékben hozzájárult az európai folyamatok alakulásához, ami itt történt, az már a történelem egy része. Méltatta a debreceni és a soproni szervezők munkáját, a piknik védnökeit, Habsburg Ottót és Pozsgay Imrét. Pár órára megnyílt a határkapu, közel hétszáz keletnémet lépett a szabadság földjére, de akkor még senki nem tudta, hogyan alakulnak majd a dolgok. A magyarok az NDK-sok szabadságvágyának szárnyakat adtak, ők pedig bátran demonstrálták szabadságvágyukat az NDK vezetőinek - hangoztatta Merkel. Aláhúzta: az eseményeket követően nem sokkal később leomlott a hidegháború fala, hatalmas léptékű változások következtek be
Európában. Németország mindig emlékezni fog a magyarok szerepére, hogy a németek a szabadságban egyesülhettek. Szívből köszönöm, magyar barátaim - zárta Merkel, aki a barlangszínházi Európa-koncerten is méltatta 1989. augusztus 19-e jelentőségét, mondván: Elmondhatjuk, a világtörténelem legsikeresebb piknikje volt az 1989-es. Több volt, mint egy piknik, több, mint a vasfüggönyön átnyúló polgári kezdeményezés. Valójában egy kis forradalom volt.
Sok nemzetnek szól. Sopronpusztán ezt megelőzően Sólyom László köztársasági elnök és Fodor Tamás polgármester felavatta Melocco Miklós Áttörés című szoborkompozícióját. A köztársasági elnök avatóbeszédében így fogalmazott: A szobor hátoldalán olvashatjuk, »Egy rab nép kinyitotta kapuját, hogy egy másik rab nép kiléphessen a szabadságba«. Hozzá kell tennünk, akik a szabadságot adták, maguk is úton voltak a szabadság felé. A Páneurópai Piknik ugyanúgy, mint a keletnémetek kiengedése Nyugatra, része volt az 1989 nyarán felgyorsult politikai változásoknak. Sólyom László az Áttörés című szoborkompozíciót a rendszerváltás legjobb arcának emléket állító műnek nevezte, s a rendszerváltás első emlékművének, amely sokjelentésű, sok nemzethez szóló és minden tekintetben őszinte alkotás.
Angela Merkel és Sólyom László a jubileumi ünnepségen egykori keletnémet menekültekkel, szervezőkkel és olyan fiatalokkal is találkozott, akik egyidősek a rendszerváltással.
Európa igazi jövője. - A cselekvő szabadságvágy tette történelmi hellyé Sopronpusztát. A húsz éve itt történtek Európa egységesüléséhez és egészen a határok megszűnéséig vezettek - mutatott rá az emlékünnepségen Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője. Tőkés László EP-képviselő - aki a szervezők nevében lépett a mikrofon elé - a civil kezdeményezés jelentőségét emelte ki, hozzátéve: sokan vitatják a vasfüggöny leomlásának igazi dátumát. a piknik napját tekinti a leghitelesebbnek.
- Európa igazi jövője 1989-ben kezdődött - jelentette ki az EU képviseletében Carl Bildt svéd külügyminiszter, aki szerint az 1989-ben megkezdett út még nem ért véget. Elindultunk ugyan rajta, de még sok feladatot tartogat Európa továbbépítése.
Ajándék: a kórus. A fertőrákosi Barlangszínházban rendezett Európa-koncerten Szájer József beszédben elevenítette fel és méltatta a húsz évvel ezelőtti történéseket. A Páneurópai Piknik Alapítvány elnöke, Magas László a határőrök előtt fejezte ki tiszteletét, mondván: nekik köszönhetően a piknik helyszíne emlékhellyé és nem kegyhellyé vált. De megjegyezte, ma is sok a hamis próféta, akik átalakítják a történelem hitelességét. A mai fényes ünnepség igazságot szolgáltat a civil szervezeteknek, és rávilágít arra, a rendszerváltozásban az ország népe volt a döntő - mondta Sólyom László, aki hozzátette: a civilek dicséretével nem szeretné kisebbíteni az akkori miniszterelnök, Németh Miklós és kormánya érdemeit a határzár megszüntetésében. Az
Európa-koncerten a szerző dirigálásában adta elő Szokolay Sándor erre az alkalomra írt Nyitány-fantáziáját a Győri Filharmonikus Zenekar. Merkel kancellár ajándékaként fellépett a Weimari Liszt Zeneművészeti Főiskola kórusa, majd Beethoven IX. szimfóniájával ért véget a piknik emlékünnepség-sorozata.
Egy órát vártak az ingyenbuszra. Olcsó húsnak híg a leve - hallatszott a sopronpusztai ünnepség végén az ingyenbuszokra várakozótól. Azt hitték, a szervezők által biztosított buszok ott sorakoznak majd az úton, hogy az érdeklődőket rögtön a Barlangszínházhoz vagy Kőhidára vigyék, ám ez nem egészen úgy alakult. Találkoztunk olyan Nürnberg környéki családdal, babakocsival, akik egy órát vártak az ünnepség után az ingyenes buszjáratra.
Stratégiai szövetség
A Sopron Hotelben Angela Merkel kancellár találkozott dr. Székely Csabával, a GYSEV vezérigazgatójával is. Értesüléseink szerint a vasúttársaság stratégiai szövetség kialakításában gondolkodik, s mint lehetőség a német szövetségi vasúttársaság (DB) neve is felvetődött. Úgy tudjuk, dr. Székely Csaba tegnap már Németországba utazott, hogy felvegye a kapcsolatot a DB új vezérkarával.

Angela Merkelt Fodor Tamás köszöntötte a pódiumon.
Sólyom László államfő avatta fel Melocco Miklós Áttörés című szobrát. Fotók: Magasi Dávid

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a GYSEV-menetrend augusztus 20-án

Módosul az augusztus 20-i ünnepek miatt a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt (GYSEV) vonalain a vonatok… Tovább olvasom