Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Szabadon vallják meg magyarságukat a vajdaságiak

A Vajdaság mutatkozott be a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaság-tudományi Kar aulájában a Kárpát-medence régióit ismertető sorozat keretében.

– A kétmilliós lélekszámú Vajdaságban a szerb után a magyar közösség a legszámottevőbb – nyilatkozta dr. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, tartományi miniszterelnök-helyettes, aki az egyik díszvendége volt a Területfejlesztési Szabadegyetem filmvetítéssel, előadásokkal és táncházzal egybekötött vajdasági napjának. – A kilencvenes évek politikai helyzete miatt akkoriban igen megfogyatkozott a vajdasági magyarság lélekszáma, sokan új hazát kerestek maguknak.

Azt hittük, ebbe a nagy fogyatkozásba beleroppanunk, most viszont úgy érezzük, a kritikus ponton túl vagyunk. Napjainkban a vajdasági magyarok száma megközelíti a háromszázezret. Nagy előrelépésnek tekintjük, hogy tavaly év végén – az elfogadott Nemzeti Tanácsról szóló törvény alapján – létrehozhattuk a vajdasági magyar választói névjegyzéket. Ilyenre nemhogy nálunk, de az egész Kárpát-medencében nem volt még példa. Végül 135 ezren iratkoztak fel a névjegyzékre, ami szép eredmény. Azt bizonyítja, az emberek nem félnek, szabadon és büszkén vallják magukat magyarnak. Problémát jelent viszont a munkahelyek hiánya. Szerbia gazdasága elég rossz állapotban van, a külföldi működőtőke a vártnál kisebb mértékben áramlott az országba.

A vajdasági nap megnyitóját megelőzően dr. Pásztor Istvánt és kíséretét Fodor Tamás polgármester fogadta a városházán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra úszik a város 24 órán át

Sopronban újra megrendezik a Szuperinfó 24 órás Úszónapot a Lövér fürdőben április 24-én és 25-én. A… Tovább olvasom