Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Szabadlábon a Globexesek

A Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, újra kell vizsgálni, mekkora kárt okoztak a volt Globex-vezetők, mert lehetséges, hogy enyhébb lesz a bűncselekmények minősítése.

Szabadlábra helyezte a Globex egykori vezetőit, Postáné Vellai Györgyikét és Vajda Lászlót szerdán a Legfelsőbb Bíróság (LB), és ügyükben új bírósági eljárást rendelt el.

Az eredeti vád szerint a Globex cégcsoport vezetői kisbefektetők és önkormányzatok pénzének elsikkasztásával több mint 6 milliárd forint kárt okoztak. A vád szerint nem létező cégek nem létező részvényeivel igyekeztek azt a látszatot kelteni, hogy a Globex cégcsoport pénzügyi tranzakcióinak kellő fedezete van.

Mindezért a Fővárosi Bíróság 2006 decemberében Vellai Györgyike vezérigazgató-helyettest bűnösnek mondta ki 60 rendbeli sikkasztásban, hűtlen kezelésben, csalásban és magánokirat-hamisításban, amiért 2 év 6 hónapra ítélte. Vajda Lászlót, a cég alapító elnök-vezérigazgatóját ugyancsak 60 rendbeli sikkasztásban találta bűnösnek a Fővárosi Bíróság, és ezért első fokon 1 év 8 hónapra ítélte. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon sokkal súlyosabb büntetéseket szabott ki. Vellai Györgyikét 7 évre, Vajda Lászlót pedig 6 évre ítélte 2008 februárjában.

A jogerős ítélet ellen a vádlottak védői felülvizsgálati kérelemmel fordultak a Legfelsőbb Bírósághoz. Akácz József, a Legfelsőbb Bíróság Büntető tanácsának elnöke a döntés indoklásakor szerdán azt mondta, hogy a Fővárosi Ítélőtábla köteles kiegészíteni a tényállást, és a megismételt eljárásban vizsgálni kell az úgynevezett elkövetői minőséget is, vagyis azt, hogy mely cselekményeket lehet tettesként, illetve bűnsegédként elkövetettnek minősíteni.

A szóbeli indoklás szerint a Legfelsőbb Bíróság egyes esetekben törvénysértőnek látta a bűnösség megállapítását, ezért újra kell vizsgálni, hogy a volt Globex-vezetők mekkora kárt okoztak, ugyanis lehetséges, hogy a megismételt eljárás után enyhébb lesz a bűncselekmények minősítése. Akkor pedig mérsékelni kell a kiszabott büntetés mértékét.

Olvasóink írták

 • 16. horgászsporttárs 2009. január 29. 18:45
  „Az igazság meg volna! A szolgáltatása hiánycikk!!!”
 • 15. Telepathia 2009. január 29. 09:38
  „Globex ügyben nem volt a helyzet magaslatán az önkormányzati képviselő testület korábbi és a jelenlegi képviselői, Dr Gimesi volt polgármester, Dr Kotainé volt jegyző. Az ő anyagi és büntetőjogi felelőségük megállapítására nem indult eljárás. A korábbi pénzügyi osztály vezetője Dr. Horváth Mihály szerint,testületi döntés ellenére is államkötvénybe rakta volna a város vagyonát ás félévenként meggyözödött volna, hogy meg van -e város pénze. Sajnos az ő korábbi korrekt és elfofogadható tanácsát a városvezetés és képviselőtestület nem fogadta el.”
 • 14. matriné 2009. január 29. 06:09
  „Majd a Sólyom jelöltje ! Az majd megszünteti azt,hogy ne kelljen az olvasóknak mérgelődni azon hogy hova lett az "I" betű az igazságszolgáltatásból. A szennyes megy csak gyűlik a talárok alatt!”
 • 13. bogote 2009. január 28. 20:31
  „Az igazságszolgáltatásból hiányzik az igazság!”
 • 12. k 2009. január 28. 19:26
  „Ez már vicc !”
 • 11. Jay80 2009. január 28. 19:24
  „Tancs.
  Szívemből szóltál, sajnos itt tarunk ma”
 • 10. TancsKaszabell 2009. január 28. 19:05
  „Azt hiszen nincs mit csodálkozni!
  Nem is értem,miért nem várok semmi jót a bíróságtól,az ügyészségtől,az alkotmány bíróságtól ?
  A piti bűnözőknek ,-a helyhiány a túlzsúfoltság ellenére-,találnak helyet a börtönökben.
  Na és hova lett a pénz ? Mert valakik gazdagodtak,ugye?
  Kinek , kiknek jó ez az egyre romló közhangulat ,az intézményeink iránti közbizalom csökkenése?
  Néha már, ha valamilyen gazemberségről olvasok, vad indulatot érzek,mert nem vagyok biztos abban,hogy elnyerik méltó büntetésüket!”
 • 9. Jay80 2009. január 28. 18:22
  „neki minden siker”
 • 8. aha. 2009. január 28. 18:04
  „Az ügy az MSZP és a Szövetség Sopronért Egyesület által vezetett önkormányzat idején, 1997-ben keletkezett.
  3 önkormányzati cikluson keresztül fut a város a 3,5 milliárd Ft-ja után.
  A pénz visszaszerzésére tett erőfeszítések az elmúlt 7 évben még 1,5 milliárd forintjába kerültek a soproniaknak.
  Ezért a kapott 1 milliárd forint kevés, ugyanakkor a város a csekélyke vételár mellett lemond bármiféle jövőbeli kárigényéről.

  Természetesen Kránitz úrnak ez siker történet volt.”
 • 7. Egysoproni 2009. január 28. 17:53
  „Nemcsak a jelenlegi váérosvezetésben vannak oylanok akik anno felhatalmazást adtak a polgármesternek! Az egy közgyűlési határozat volt amit annak alapján szavaztak meg amit és ahogyan odatettek a képviselőink elé...

  A cikkbe említenek egy Vellai Györgyikét... Ő véletlenűl nem Györgyi? Ha igen akkor miért kell becézni negy bűnözőt?”
 • 6. SAmu 2009. január 28. 17:37
  „Egyetértek az előttem szólókkal. Tűrhetetlen, hogy minél nagyobb a lopás, annál kisebb a büntetés ebben a "rendszerváltozásban"! Csoda, hogy ennyi mínusz van a város "vagyonában...?”
 • 5. FREDDY/S 2009. január 28. 16:11
  „A demokrácia szégyene, hogy az adófizetők pénzét egyesek felelőtlenül eltüntethették, mert a valódi nyomot még a mai napig sem tudták/akarták megtalálni, nemde...”
 • 4. Jay80 2009. január 28. 16:05
  „Ha tudom, hogy elesek akkor előtte leülök.”
 • 3. kun_belane 2009. január 28. 15:26
  „Csak az a szégyen, hogy a mai soproni önkormányzatban vannak még olyanok, akik annai idején aláírták, hogy JÓ KEZEKBEN VAN SOPRON VÁROS PÉNZE, pedig akkor már kiderült 1-2 szemétség!”
 • 2. Primax 2009. január 28. 15:22
  „Ügyesek...”
 • 1. Cerwin 2009. január 28. 15:21
  „Minden soproni lakos zsebéből "kivettek" kb. 80 000 Ft-ot. Hát nem örülök, hogy szabadon vannak. Mennyi pénzt lehet leülni naponta? 350 Ft-ot? Hát így kéne a 3 milliárdot leróni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért a közgyűlés Sopronban - kitüntetésről szavaztak

Sopron – Zárt ülésen, titkos szavazással döntöttek egy közgyűlés által alapított elismerés… Tovább olvasom