Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Szabadba folyik a szennylé

Sopron - Nincs rákötve a csatornára az a lakóház a zöldövezetben, amelynek szennyléje csapadékos időben szabadon áramlik az utcán. A tulajdonos már tervezteti a rácsatlakozást.
A Zerge utca lakói aláírásgyűjtést kezdeményeztek, hogy egy családi ház tulajdonosai csatlakoztassák ingatlanjukat a szennyvízcsatornára. A környéken ugyanis többen háborognak: hosszú évek óta, ha csapadékos az idő, kénytelenek bűzben élni, mert ilyenkor a ház derítője túlcsordul. A szennylé az utcán folyik, s lecsorog még a szomszédos telkekre is.

– Lehetetlen dolog, hogy a XXI. században, főleg zöldövezeti környezetben, ne legyen egy lakóépület rákötve a csatornára. Pár éve csatornázták az utcát, de ők nem éltek a lehetőséggel – mondják a panaszosok, akik nemcsak a bűz, hanem a szennylé miatt rendre megjelenő döglegyek miatt is gyors megoldást szeretnének.

Tervezés alatt áll a csatornára való rácsatlakoztatás, hogy megoldódjék a probléma, reagáltak a felvetésekre az érintett házból. Gondot jelentett, hogy az egyik tulajdonos korábban gyesen volt, most pedig munkanélküli.

Mint mondták, ilyen körülmények között megterhelő lesz a 270 ezer forintos közműfejlesztési hozzájárulás kifizetése, továbbá a kivitelezés több százezer forintjának az előteremtése. Mindettől függetlenül idén szeretnék rendezni a helyzetet. Tíz éve laknak a házban, a derítőt szippantós kocsival üríttetik. Legutóbb valóban gond adódott, mert a sár miatt nem tudott betérni hozzájuk a szippantós autó. A Florascától megtudtuk: a szippantós kocsi díja köbméterenként háromezer forint.

– A jog szerint, ha a lakó eredetileg zárt szennyvíztárolós megoldásra kapott építési és használatbavételi engedélyt, köteles szippantós kocsival elvitetni a szennyvizét – közölte érdeklődésünkre Hegedüs László, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója. – A helyi önkormányzat jegyzőjének van joga a tulajdonos költségére elrendelni a szennyvízelvezető rendszerre való rácsatlakozást.

– Országos rendelet szerint környezetterhelési díj kivetésével ösztönözzük a rákötéseket ott, ahol már van szennyvízcsatorna, ám mégsem csatlakoznak rá – tudtuk meg Kuslics Balázstól, a városháza szóvivőjétől. – Az elmúlt esztendőben 980 soproni háztartás fizetett ilyen díjat, összességében 14 millió forintot. Ez a pénz nem az önkormányzat, hanem a környezetvédelmi alap számlájára kerül.

Olvasóink írták

 • 3. TancsKaszabell 2009. március 24. 17:44
  „Ez olyan súlyos közösség ellenes,közegészségügyi veszélyeket okozó magatartás,persze a szenyvíz részéről !,
  amelyre a törvényeinkben biztos nincs passzus.Csak nem ez a hiba,galiba?
  Talán ha megjelölnék egy fess feljelentésben ,majd kártérítési perben ,az elkövetett fenti bűnökkel okozati összefüggésben álló magyar állampolgárok nevét,talán sikerülne ennek az áldatlan helyzetnek a felszámolása.
  A helyi önkormányzat jegyzőjének fennálló felelősségét most ne is emlegessük !”
 • 2. bobo 2009. március 24. 00:44
  „Nem lennék az előző hozzászóló helyében, akinél a ´szennyvíz´ épül, a vizet meg ´kapcsolják´..”
 • 1. kertész 2009. március 23. 19:48
  „Ez a két nyilatkozat( Hegedűs,Kuslics) tipikus példája a sületlenségnek és tehetetlenségnek.A Virágvölgyben megépült szennyvíz miatt az ottani kert tulajdonosokat földvédelmi bírsággal sújtották ,mert a téli hónapokban amikor amúgy ki van kapcsolva víz ,nem kötöttünk rá a rendszerre,csak tavasszal.Az a lakóház akinek még szándékában sincs rákötni büntetlenül marad.Lehet ragozni a hülyeséget de nem elfogadható,hogy az egyik (980) emberre vonatkozik a jogszabály a másikra nem.Ezek az összegek is hülyeségek.Mi kerül több százezer forintba ,egy kb 30-40 m-s csatona éa a kiásás?Lehet hogy aranyból van?Ha már nyilatkozik valaki egy kicsit hasonlítson az igazsághoz mert ezt más már megélte és nem rokkant bele.Amikor pedig a szennyvízhálózatot megcsinálták biztosan kedvezményesen és részletekben kellett fizetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csodáljuk az osztrákokat

Sopron - Az építőipar válságát is megszüntethetné az a bérlakásépítést célzó program, melyet osztrák… Tovább olvasom