Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Szabadalmakat hozott a kutatás

Új faházszerkezetet sikerült kifejleszteni, illetve hatékony fagázhasznosító berendezést létrehozni

Kilencvenkét tudományos publikáció és öt szabadalom is született a „Környezettudatos energiahatékony épület" elnevezésű projekt harminc hónapos munkája során. Így például új faházszerkezetet sikerült kifejleszteni, illetve hatékony fagázhasznosító berendezést létrehozni – hangzott el a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Karának hétvégi sajtótájékoztatóján.

Dr. Pásztory Zoltán
Dr. Pásztory Zoltán


Dr. Pásztory Zoltán projektmenedzser részletezte: az NYME vezette konzorciumban partner volt az Erdészeti Tudományos Intézet és az Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Nonprofit Kft., miként az Erdőmérnöki Kar is részt vett a munkában.

A most zárult, közel 681 millió forintos uniós program célja a fa- és a faalapú anyagokhoz kapcsolódó szén-dioxid-megtakarítás, illetve a fa- és cellulóz-alapanyagok alkalmazása esetén a szénmegkötés kutatása volt. Az egyes alprojektek kutatócsoportjai olyan környezetbarát megoldásokat dolgoztak ki az épületek energiahatékonyságának növelésére, amelyek szén-dioxid-semlegesek, azaz kedvezőek az üvegházhatású gázok szempontjából.

A projekt során – többek között – elemezték az energiatermelés környezetre gyakorolt hatásait, s foglalkoztak a talajszondás hőszivattyús fűtési rendszerek energetikai optimalizálásával is. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illegális szemétlerakat Sopronban - fotók

A soproni egykori marhavágó telep előtt olvasónk egy illegális szemétlerakatot vett észre. Tovább olvasom