Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 4°C Még több cikk.

Svéd soroptimisták vendégségben a nemzetközi barátságért

Sopron - Valamikor a női egyenjogúság kiharcolása volt az alapeszméjük, de ma is kiállnak a női szerepekért és erősítik a nemzetek közötti barátságot. A soproni Soroptimist Klub most svéd hölgyeket fogadott.
Hétfőn a városházán tett látogatás után a hazai és külföldi Soroptimist-tagok az evangélikus otthonban a magyar egészségügyről, később a Széchenyi-gimnáziumban az oktatásról hallhattak előadást.

– Valamikor a női egyenjogúság kiharcolása volt az alapeszme, ami mára kicsit finomodott, de most is fontosnak tartjuk a női szerepek erősítését az élet minden területén – mondta dr. Simon Éva soros elnök.

A soproni Soroptimist Klub 1996-ban alakult. A szervezet már a II. világháború előtt is létezett Magyarországon, de a szocializmus éveiben nem működtek a klubok, csak a rendszerváltás után éledtek újra. Hazánkban Sopronon kívül a fővárosban, Szegeden és Nyíregyházán van csoportja a szervezetnek. Tagjaik közé olyan aktív hölgyeket fogadnak, akik munkájukban sikeresek s megoszthatják tapasztalataikat a többiekkel.

– Karitatív tevékenységeink is vannak, bár nem ez a fő irányvonal. Sokkal inkább szeretnénk erősíteni a nemzetek közötti barátságot. Ennek részeként most svéd hölgyeket fogadtunk, akik tíz svéd város soroptimista klubjaiból érkeztek. A vendégeink megismerkedtek a várossal, hangversenyen, istentiszteleten vettek részt, de szüreteltek is, és betekintést nyertek a magyar családok életébe.

– Nagyon tetszik Sopron, az épületek gyönyörűek, a vendéglátás lenyűgöző. Kitűnően érezzük magunkat – mondta Ylva Larsson. A program kedden a fővárosban folytatódott.

Soroptimist a békéért, a barátságért

A szervezet elnevezése görög eredetű. A soror kifejezés nővéreket jelent, az optima legjobbat. A Soroptimist International egy nemzetközi női civil szervezet, mely tanácsadó státussal bír az ENSZ, az Európa Tanács, az európai Women Lobby nemzetközi szervezeteknél. A világ vezető női szervezeteinek egyike, melynek több mint 100.000 tagja van 123 országban. Küzdenek a nők helyzetének javításáért, az erkölcsi méltóság elismeréséért.


Olvasóink írták

  • 2. lolita 2008. október 08. 17:52
    „Es hol vannak a Swed urak?”
  • 1. Bakó Edit 2008. október 08. 09:12
    „Pannikám! Mariann!
    Örülök, büszke vagyok, hogy dolgoztok, még jobban, hogy együttmüködtök. További sok sikert!
    Üdv. szeretettel”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproniak is dolgoztak a nyelvi atlaszon

Sopron - Több évtizedes kutatómunka gyümölcsét mutatta be a napokban dr. Manherz Károly… Tovább olvasom