Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Svájcból tér haza soproni boraival Ákos István

Sopron - Ákos István soproni boraival idén először találkozhat a közönség. Most, hogy ültetvényei teljes termőre fordultak, a svájci Bázelben élő borász elérkezettnek látta az időt, hogy bemutassa borait a soproniaknak is.
Az ötven éve Svájcban élő Ákos Isván „a sörtől indult, de a borhoz jutott". 1998-ban társaival megalapította Bázel legnagyobb sörfőzdéjét, amely a mai napig működik „Unser Bier", vagyis a „Mi sörünk" néven. Az ezredforduló táján Magyarországon járva figyelt fel először az ország néhány rendkívüli borára, köztük a Weninger Pincészet boraira. A kóstolást hamarosan személyes találkozó követte, és barátság alakult ki a Weninger családdal.

Ákos István soproni boraival idén először találkozhat a borkedvelő közönség.
Ákos István soproni boraival idén először találkozhat a borkedvelő közönség.

A magyar borok iránti lelkesedés birtokalapításra késztette Ákos Istvánt és 2001-től saját területeket vásárolt Sopron legjobb dűlőiben. Birtokai a Spern Steinerben, az Újhegyen és a Harmlerben találhatók. Az első telepítések 2003-ban történtek, az együttműködés a Weninger családdal azóta is töretlen, mind a szőlőtermesztés, mind pedig a feldolgozás tekintetében. Ákos István borait ifjabb Franz Weningerrel és csapatával közösen készíti, vagy a borász szavaival élve, az ő pincészetükben „vendégeskedik". Fontos megjegyezni, hogy az ültetvényeken megtörtént a biodinamikára való átállás, vagyis a lehető legtermészetesebb körülmények között születnek a borok a szőlőkben és a pincében egyaránt.

Programok Ákos Istvánnal

Ákos István szeptember 27-én 19 órakor Borvacsorán mutatkozik be az Erhardt étteremben (Balfi utca 10.), október 3-án pedig 19 órakor szakkóstoló lesz a Juventus étteremben.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraindult: vízi torna mindenkinek!

Sopron - Újraindult a Csík Ferenc uszodában a hét éve működő vízitorna-edzés, ami hatékony segítség… Tovább olvasom