Kisalföld logö

2018. 09. 26. szerda - Jusztina 4°C | 15°C Még több cikk.

Stroke-központot alakítanának ki

A soproni közgyűlés jóváhagyta, hogy az Erzsébet-kórház is pályázzon arra a 3,5 milliárd forintos támogatásra, amelyből
stroke-központot hoznának létre.

Emellett az intézményben bababarát részleget is kialakítanának.

A soproni Erzsébet-kórházban 2004-ben zárult le az épületek, berendezések tízéves fejlesztési folyamata. Az eltelt időben azonban jelentősebb korszerűsítés nem történt az intézményben. Így éppen jókor jött az a pályázat, amelynek során országosan 73 milliárd forint támogatást juttatnak az intézményeknek. Az Erzsébet-kórház esetében az igényelt összeg 3,5 milliárd forint, ennek tíz százaléka az önrész. A saját erőt a város önkormányzata fizeti ki, ez az összeg már rendelkezésre áll.

A hétfői közgyűlésen megszületett a jóváhagyás, így az intézmény részt vehet a pályázaton. A benyújtási határidő február 15.

A gyermekosztályon bababarát részleget alakítanának ki. Felvételünkön Hanna gyermekével Tompa Zsanett, valamint Lona főnővér. Fotó: Magasi
A gyermekosztályon bababarát részleget alakítanának ki. Felvételünkön Hanna gyermekével Tompa Zsanett, valamint Lona főnővér. Fotó: Magasi

A tervek szerint a kórházban létrehoznak egy stroke-központot. Ezáltal jelentősen javulnak majd a térségben élő súlyos agyi katasztrófát, szív- és érrendszeri betegséget szenvedettek gyógyulási esélyei. A kisgyermekes szülőkre is gondoltak azzal, hogy a gyermekosztályon bababarát kórházi részleget alakítanának ki. Ennek lényege, hogy a hotelszobai szolgáltatásnak köszönhetően az édesanyák vagy édesapák éjszaka is a gyermekük mellett maradhatnak. További átalakítási terv még, hogy egy helyre költöztetnék a sürgősségi betegellátást és az aktív fekvőbeteg-osztályt. Nem utolsósorban fejlesztenék az úgynevezett egynapos sebészet rendszerét.

– Az önkormányzat és az Erzsébet-kórház nehéz anyagi helyzete ellenére is meg kell oldani az intézmény fejlesztését. A három és fél milliárd forintos projekt önrésze rendelkezésre áll – mondta el portálunknak Simon István, az önkormányzat gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. – Azáltal, ha megvalósulhatnak a tervezett beruházások, minőségi ugrás következik be a súlyponti kórház életében.

A megnövekedett feladatok, valamint a kibővített ellátási terület is indokolja, hogy a legkorszerűbb eszközökkel, gyógyító, diagnosztizáló berendezésekkel dolgozhassanak az orvosok, illetve az ápolók. A még gazdaságosabb működés érdekében az elképzelések szerint az egyes osztályokon, illetve épületeken belül is átalakítások lesznek.

Olvasóink írták

 • 5. c7 2010. január 29. 18:22
  „4
  Nyugi,nyugi!
  Szerintem a Gyermekosztály szuper,amire lehetöségük van a mai napig mindent megtesznek!!!!
  Ja a "pénzesbácsi" hol van? Talán postás lett?
  Különben még 1X Gratula a Kórháznak és LONA Fönövérnek”
 • 4. Akimegmondjahatudja 2010. január 29. 11:37
  „Tisztelt Mindenki.....de legfőképpen a döntéshozók és kórházvezetők!!!
  Először is magam is szeretnék köszönetet mondani a Soproni Gyermekosztálynak, mert a fiam is ott betegeskedett egy hetet és mindenkivel és mindennel meg voltam elégedve!
  A soproni Stroke központ létrehozásával kapcsolatban azonban vannak aggályaim. Biztos, hogy ez a legsürgetőbb? Például nincs a soproni kórházban "igazi" gyermekintenzív részleg megfelelő lélegeztetőgéppel és egyéb fontos műszerekkel!! Az ilyen kezelésre szoruló kis betegeket jó esetben helikopterrel egy kicsit kevésbé jó ámde elfogatható megoldásként eset-rohamkocsival a győri kórházba kell átszállítani! Ugye nem kell mondanom, hogy egy ilyen állapotú kisbetegnek mennyire nem tesz jót az úgynevezett szállítási trauma!! Ha pedig szerencsésen gyógyulgat akkor mekkora terhet ró a szülőkre, hogy Sopron környékéről Győrbe utazzanak napjában többször és hetekig!! Tehát nem biztos, hogy a stroke részleg a legégetőbb hiány a kórházban!! Az egy dolog, hogy létrehoznak egy stroke részleget de oda kellenek ám olyan orvosok is akik időben (hangsúlyozom időben....tehát nem napokkal és több ct vizsgálat után) kell ellátni megfelelő gyógyszerekkel és beavatkozásokkal!! Tehát a Stroke központ nem csak a nevében kellene, hogy az legyen!!!”
 • 3. beuska77 2010. január 28. 07:26
  „Kedves Lona!!Ezt csak ébn is megerősíteni tudom hogy ön lett a nővérek vezetője ez csak egy jó pont az osztálynak és persze a maga kitartó és áldozatkész munkájának.Jómagam és a gyermekeimnek is volt része az osztályon tartozkodni és mindig szeretettel gondolunk vissza a maga és a munkatársai figyelmes szeretetére:)További sok sikert a munkájához és kívánom hogy sikerüljön minden amibe belefog(nak):)”
 • 2. Baradlay 2010. január 27. 22:45
  „Beszeljunk a "stroke"-rol! Elkelne egy ilyen kozpont!!!!! Szeretnem latni az "igazi" statisztikat a
  stroke-rol magyarorszagon!!!!!!!!”
 • 1. c7 2010. január 27. 18:26
  „Sok-sok gratula a gyerekeknek és a Kórháznak!
  Lona fönövérnek minden jót, hisz láttam imádja a gyerekeket. 2 unokám is volt Nála. Lona Ön szuper!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaadni a vállalkozók hitét

Sopron - A kereskedelmi és iparkamarában a gazdaság szereplői, valamint a térség országgyűlési… Tovább olvasom