Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Storno Ferencre emlékeznek

Száz évvel ezelőtt halt meg az autodidakta építész, festő, restaurátor.

A száz évvel ezelőtt meghalt idősebb Storno Ferenc emlékére nyílt kiállítás a Lábasházban. A mester munkássága eredményeképp újult meg a soproni Szent Mihály-, illetve a pannonhalmi bencés templom is.

Idősebb Storno Ferenc tanult szakmája, a kéményseprés mellett – a romantikus historizmus szellemében – festészettel, épülettervezéssel és stílszerű műemlék-helyreállítással is foglalkozott – elevenítette fel a mester munkásságának egy részét Kiss Melinda művészettörténész.

– Ifjú korában a müncheni képzőművészeti akadémiára készült, de apja halála után megváltozott családi körülményei miatt vándorló kéményseprő lett. Képzőművészeti és építészeti szakismereteit önképzéssel sajátította el. Soproni letelepedését követően, az 1850-es évektől kezdve rendkívüli szorgalmának és fontos baráti kapcsolatainak köszönhetően a történelmi Magyarország területén a historizmus korának egyik legsokoldalúbb és egyben legfoglalkoztatottabb autodidakta művészévé vált.

– Storno Ferenc építészként, festőként és restaurátorként számos középkori épületet újított fel az Osztrák–Magyar Monarchia területén – vette át a szót Grászli Bernadett. – A műemlékfelmérések mellett, 1861-ben megkezdte a soproni Szent Mihály-plébániatemplom helyreállítását, amelyet a pannonhalmi bencés apátsági templom, a szepesváraljai Zápolya-kápolna és a garamszentbenedeki apátsági templom stílszerű restaurálása követett. Storno tervei alapján épült fel József főherceg megbízásából az alcsúti kastély kápolnája.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hét múlva kezd az acélcápa

A tervek szerint augusztusig tartanak az alagútfúrási munkálatok a Várkerületen. Tovább olvasom