Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Steinbachok hagyománya négy generáción át

Sopron - A Sopron és Vidéke Ipartestület által alapított díjat vehették át a Steinbach Agyagipari Kft. nevében Steinbach Ernő és Ákos kályhásmesterek. Az 1880-ban létesített családi műhelyt már a família negyedik generációja vezeti.
Steinbach család: Kiváló minőség, a vásárlók tisztelete a cserépkályha-készítésben 1880 óta

A Sopron és Vidéke Ipartestület azzal a céllal hozta létre a Dinasztia-díjat, hogy a legalább háromgenerációs családi vállalkozások munkáját elismerje. A nemzetközi nagyvállalatok korában mindig üde kivétel, amikor egy kis üzem igazi családi műhelyként működhet. A termékei-
ken rögtön látszik, hogy egyedileg, kézzel készültek, s volt idejük odafigyelni a megrendelő igényeire.

– Műhelyünket a soproni Szélmalom utcában nagyapám,
Steinbach Károly alapította még 1880-ban – kezdte a családi műhely történetét Steinbach Ernő. – A manufaktúra vezetését később nagybátyám, Vilmos vette át, s én már gyerekként is sokat jártam be a műhelybe. Azóta is itt dolgozunk, s immáron a negyedik generáció viszi tovább a mesterséget, de már az unokám, a nyolcéves Botond is érdeklődik a szakma iránt. Így reménykedhetünk, hogy ez a szép mesterség tovább él a családon belül.

Együtt a nemzedékek a soproni Steinbach családban. Felvételünkön balról jobbra: az édesapa, Steinbach Ernő, fiai, Ákos és Gábor, valamint az unoka, Botond. Fotó: P. Horváth László
Együtt a nemzedékek a soproni Steinbach családban. Felvételünkön balról jobbra: az édesapa, Steinbach Ernő, fiai, Ákos és Gábor, valamint az unoka, Botond. Fotó: P. Horváth László


Az elmúlt több mint egy évszázad bővelkedett olyan fordulatokban, amelyek a családi vállalkozást is érintették. A nagy olajválság előtt mindenki azt hitte, az olaj kifogyhatatlan, ezért sokan lecserélték a cserépkályhájukat. Hasonló történt a rendszerváltás idején is, amikor sok család választotta a gáztüzelést. A mostani magas energiaárak miatt azonban egyre többen fedezik fel újra a cserépkályhát, hiszen a szakember által, szakszerűen megépített kályha akár egy napig is tárolja a meleget. A jó minőségű tüzelő és a gondos tervezés pedig garantálja a megfelelő hatásfokot és a környezetbarát égést.

– Vállalkozásunkat folyamatosan fejlesztjük – folytatta a díjazott. – Minden családtagnak megvan a feladata, az a terület, ahol a legjobban tudja hasznosítani magát. Bár a céget már a nagyobbik fiam, Ákos irányítja, de a munkák kivitelezésében jómagam is aktívan közreműködöm. Kisebbik fiam, Gábor a marketingfeladatok területén van otthon. Munkánkat jól felkészült szakembergárda segíti. Így garantáljuk, hogy minden vásárlónk kiváló minőségű, elképzeléseinek megfelelő cserépkályhát kapjon.

– Nem volt kérdés számomra, hogy továbbvigyem a családi hagyományt – tette hozzá Steinbach Ákos. – Már gyerekkoromban is tevékenykedtem a műhelyben, ahol lépésről lépésre elsajátíthattam a szakma fortélyait. Ezt követően Ausztriában szereztem meg a cserépkályhás végzettséget. Ez biztosítékot jelent a megrendelőinknek is, hiszen tudják, alapos tudás áll a termékeink mögött.

Külön öröm, hogy a hagyományos cserépkályha- és kandallóépítés mellett egyre különlegesebb termékeket is készíthetünk.

Mindezt számítógépes hőszükséglet-számítással és látványtervezéssel ötvözzük. Nálunk így találkozik a jövő és a hagyománytisztelet.

Olvasóink írták

 • 1. A tűz csiholója 2008. június 04. 11:35
  „Sok szertettel gratulálunk a soproni polgárok és megrendelők nevében az erdményes és szinvonalas munkához.

  "Csak akkor születtek nagy dolgok,
  Ha bátrak voltak, akik mertek
  S ha százszor tudtak bátrak lenni,
  Százszor bátrak és viharvertek."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerékpárút-problémákról a Sopronklub-on

Az Ágfalva és Sopron közötti kerékpárútról olvashatnak leírást és olvasói véleményt, a Sopronklub… Tovább olvasom