Kisalföld logö

2018. 10. 24. szerda - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Spórol és túlélni igyekszik a színház

Sopron - Ínséges időkben a színházak összefogása a túlélés lehetőségét adja – fogalmazott Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra ügyvezetője, akit arról kérdeztünk, meddig mehet el a kultúra, az irodalom, a művészet a spórolásban anélkül, hogy túlságosan aprópénzre váltaná a színházi csodát.
Premiernek nevezhető-e akkor egy színházi bemutató, ha a darabot azonos vagy hasonló szereposztásban már korábban bemutatta egy másik teátrum? Megengedhető-e, hogy a díszletek, jelmezek több darabban is szerepeljenek? Mitől lesz valaki egy évad nélkülözhetetlen színésze anélkül, hogy társulati tag lenne? Ilyen és hasonló kérdések fogalmazódnak meg – többek között a kisalfold.hu fórumozóiban is. Manapság, amikor mindenki spórol, hol a határ a művészetekben: mikor lesz egy színház ésszerűen takarékos, s mikor válik már inkább avíttá?

– Sopronban nem először merül fel a kérdés, hogy mitől premier a premier. Ezt azért is fontos tisztázni, mert a produkciók egy része közös, most elsősorban a budapesti Turay Ida Színházzal dolgozunk együtt, de mindig is voltak közös produkcióink más teátrumokkal is. Megoszlanak a költségek, s ez mindenkinek csak jó. A legutóbbi darabunk, A kék róka is közös produkció, volt bemutatója a fővárosban, de a soproni színpadon most volt a premierje. Nem kellene összekeverni a premiert az ősbemutatóval – reagált a kritikákra Nyerges Ferenc, aki a közös színrevitelről elmondta, hogy a díszletnél például mind a Turayból, mind a Petőfiből bekerültek elemek (falak, ajtók), de végül egy látványában új díszlet jött létre. Az ülőgarnitúra évekkel ezelőtt már tényleg „játszott" egy darabban, de nem lehet drága pénzen mindig újabb és újabb bútorokat venni...

A Kék róka is közös produkció, volt már premierje a fővárosban – a soproni színpadon nemrég mutatták be.
A Kék róka is közös produkció, volt már premierje a fővárosban – a soproni színpadon nemrég mutatták be.

– Színházi berkekben régóta általános és elfogadott, hogy a korábbi díszleteiket, bútoraikat, jelmezeiket átalakítják, újra felhasználják. A budapesti Thaliában most is fut két közös darab, amikhez soproni díszleteket is használnak.

El lehet képzelni, micsoda költséget jelentene, ha minden bemutatóra vadonatúj hátterek készülnének.

Így sem olcsó műfaj a színház, s a körülmények most még inkább a takarékosság felé viszik az intézményeket – mondta el az ügyvezető. Nyerges Ferenc arra a felvetésre is válaszolt, hogy miért kapott ebben az évadban Nemcsák Károly ilyen sok és fontos szerepet, holott nem is társulati tag. (A színművész köztudomásúan a soproni Petőfi Színház igazgatójának a férje.)

Nemcsák Károly jelenleg a Turayban társulati tag, de nálunk is évekig az volt. Mi az a sok? Az idei tizenkét bemutatóból négyben játszik, van, aki ennél sokkal több feladatot kapott. A szerepeket egyébként is a rendezők osztják ki, nem a direktorok – zárta az igazgató.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Rozmaringvirágszál 2009. február 22. 13:20
  „JóSzínházat! Hogy lehet, hogy a Mikó több helyen is társulati tag, de őt nem bírálja senki, ha viszont Nemcsák Károly csak vendégként regisztrálja Sopronban magát mert egyenes akar maradni ( hisz máshol már tag) akkor őt kikezdik? Én is tényleg azt látom, hogy itt csak egy valakit marcangolunk!
  adele! Szállj már le a színházról! Nem mindenkinek csak a Dürrenmatt a vágya! Ha viszont az lesz, akkor meg majd mi szidjuk a műsort?! Hányan járunk színházba? Állítólag több ezren, Akkor nehéz lesz a kedvünkben járni, mert többezer darabot nem lehet bemutatni egy azon évben, sőt évtizedekben sem. Nekem se a Mikó, se a Nemcsák nem az ideálom ( nem az én korosztályom ), de hagyjuk már a színészeket békén. Ők is végzik a dolgukat, mi is tegyük a magunkét. Örüljünk, hogy ilyen gazdasági helyzetben még van egyáltalán színház. Az pedig, hogy egy előadást már játszottak máshol? Kit érdekel? Az a lényeg, hogy itt is láthatjuk, mert sem én sem az osztálytársaim nem fogunk se Budapestre, se Zalaegerszegre utazni, hogy megnézzük. Emberek! Szálljatok már le a földre! Látni, hogy idős, keserű emberek vagytok, akik már nem cselekedni akartok, csak bírálni. Persze az könnyebb! Igaza van az előttem szólóknak akik azt mondják, hogy megkeseredett emberek vagytok, akik csak a hibákat keresik.
  A miénk a jövő, fiataloké, mert mi a szépet és jót keressük, ezért tudunk vidámabban, boldogabban élni. A színházat pedig szeretjük! Ezt ami itt most van Sopronban!”
 • 28. RábaViktor 2009. február 22. 12:20
  „adele!
  Én is láttam azt a bizonyos előadást Oszterrel, Mór mariannal, Gobbi Hildával a Fehérvári úti Műv. Központban Budapesten. Az is jó volt, ez is. Attól még nem utálok senkit, mert más is játszotta már azt a szerepet. Ebben momentán kifejezetten tetszett a Nemcsák, jól állt neki ez a szerep a Nem élhetek muzsikaszóban, A Hamlettel már nekem is voltak gondjaim, de arról talán a rendező is tehet. A színésznek úgy kell játszani, ahogy a rendező elvárja tőle. Csak egy kicsi az amit ő maga is bele tehet ( ha hagyják). Ezért is van az hogy a Koncz Gábor például lenyilatkozta, hogy ő nem játszik soha negatív figurát, csak pozitív hőst. Így aztán szereti is mindenki, mert nem azonosítják be rossz emberrel. De akkor csak jó emberek lesznek a színpadon? Játszhatják a nézők a rosszat. (meg irogathatják a kritikákat álnév alatt.)”
 • 27. adele 2009. február 22. 08:21
  „Rábaviktor!

  Felesleges villogtatni a diplomádat, nekem is van egy-kettő. És igen bármilyen hihetetlen le is írtam 1986 óta bérletem van, és a Nem élhetek muzsikaszó nélkül c. darabot is láttam, sőt Oszterral is láttam BP-en. Hát árnyalatnyi különbség van. És igen is gond van a színházzal. Tudom, hogy vannak darabok amik réteg művek (pld. anno a meteor-Haumannal Dürrenmattól- egyébként azt is láttam és tetszett.), de ez a mostani csak nemcsák téma....kicsit már sok.”
 • 26. JóSzínházat 2009. február 22. 00:07
  „Kedves Viktor! Bocsáss meg, csak kérdeztem, mert ilyen nevet nem találtam a tel.könyvben, de hiszek Neked. Szem. szám helyett , ha tel./mobilszámot adtál volna meg meg tudtalak volna győzni - esetleg. Én a meghirdetett bérleti, 9 előadásos (felnőtt) felhívásból indulok ki. A különbség az, hogy a vendégművész más színház tagja(=anyaszínház) , ezért ritkábban játszhat más színházban.
  Egyébként Mikó Székesfehérváron (is) társulati tagként szerepel (lásd Vörösmarty Színház honlap).
  Amúgy elismerésem a precíz kimutatásodért és örülök, hogy a második témapontban már nincs vita köztünk és nem bosszantlak tovább.”
 • 25. RábaViktor 2009. február 21. 23:23
  „ADELE! Azt is tisztázni kéne, hogy ebben az évben számolod a vágási szerepeit, vagy visszamenőleg 10 évre. Ugyanis ő már akkor is ebben a színházban játszott amikor a Mikó volt az igazgató. Amikor a Mikót elküldték, ő is vele ment. Most visszajött MIKÓ, és itt vannak azok arégiek is, vágási is. Miért nem teszel javaslatot, hogy kit szeretnél itt látni Sopronban? Hátha szivesen vennék. Írj a Színház honlapjára! Ne gondold, hogy nem vennék szívesen.”
 • 24. RábaViktor 2009. február 21. 23:08
  „Kedves Jószínházat! Neked ez a becsületes neved? Mert az enyém igazi, és valóban becsületes. Vagy talán a személyi számomat is szeretnéd? 1510911.... at utolsó négyszámot már az intézményekben sem kell megadni. Te vajon felvállalod-e?
  Ha járnál színházba, lenne bérleted azt is látnád, hogy ezek csak a felnőtt bérletek. 6 nagyszínházi, 3 kamara, van gyerekszínházi, és van ifjusági is. Ott is színészek játszanak, azok is a mieink. Szerinted mi különbség van a társulati tag és a vendégművész között? Ugyanazt a pénzt kapják. De szerintem a a Nemcsák is tag lenne, akkor meg az lenne a bajotok. Bár jobb lenne ha leszálnátok rólam, nem vagyok senkinek a védőügyvédje, csak bosszant ha kiszúrtok magatoknak valakit, arra rászáltok mint a vérző csirkére a többiek a baromfi udvarban. De mi lesz ha egyszer ugyanígy rátok szállnak mások? Belegondoltatok? Ha láttátok volna a Kakukkfészket, elgondolkodnátok ezen.
  ADELE! Látszik hogy te sem jársz bérlettel színházba. Akkor tudnád, hogy a Nem élhetek muzsika szó nélkül még a tavalyi bérletben volt. Az Imádok férjhez menni pedig nem bérletes előadás volt, hanem szilveszterkor játszották. Jegyet lehetett venni rá, és az ment el aki akart. Nem is a soproni színház előadása., hanem bérelt előadás volt. Ha van pénzed te is kibérelheted a színházat, és akár egyedül is felléphetsz. Eladod a jegyeket, és tied a bevétel.
  Az, hogy kit nem szeretsz pedig a magánügyed. Lehet hogy a vágási feri sem szeret téged!
  A több száz év pedig egy gondolat továbbfuttatása volt, nem pedig történelem lecke. Lehet, hogy abból én egy kicsit jobb lennék. Történelem - pszichológia szakos vagyok.”
 • 23. adele 2009. február 21. 21:36
  „ja és a színház nem több száz, hanem több ezer éves lásd görögök :)”
 • 22. adele 2009. február 21. 21:33
  „na még egyszer:
  Hamlet, Nem élehetek muzsika szó nélkül, Kakukkfészek, Indul a bakter ház,Kék róka, Imádok férjhez menni, ez nekem eddig 5 darab. És igen nem szeretem vágási ferit”
 • 21. JóSzínházat 2009. február 21. 21:00
  „Kedves RábaViktor (álnév ez is?). : Nemcsák vendégművész úr 9 meghirdetett bérletes előadásból négyben szerepel, mint PROKULTURÁtól megtudtuk . Tudsz-e még egy vendégművészt említeni, aki szintén ennyiszer szerepel? Igen vagy nem?
  18 bejegyzésed tévedés! Ha egy bérletet X sokszereplős darabra adok el, akkor szerintem pimaszság és becsapás egy kétszereplős irodalmi műsort adni helyette ugyanazért a pénzért !, melynek NINCS : rendezője+ díszlet-és jelmeztervezője sem! Ha mégis azt hiszed, igazad van, akkor fizess be egy Mercédeszre és kapj helyette - "anyagi okokból!" egy Skodát.
  Itt teljesen független ez Csurkától és politikai hovatartozásától.”
 • 20. RábaViktor 2009. február 21. 18:58
  „Az, hogy a Hamlet politikával foglalkozik, nem gondolod, hogy az aktuális helyzet a felelős? Ha minden rendben lenne az országban, akkor a művészek nem kényszerülnének rá, hogy felnyissák a szemünket! Ez mindíg így volt, mióta a színház megszületett. Annak pedig már pár száz éve!
  Nemcsáknak most gyorsan én is utána néztem. 13 előadásból 4-ben játszik. Ebből kettőben főszerepet ( Bencze Ilonával együtt a Kakukkfészekben, Viczián Ottóval a Hamletben), egyben mellékszereplő ( Indul a bakterházban), egyben pedig egyenrangú szerepet játszikmásik három szereplővel( Kék róka).
  Az éves bérletes szórólapról utána lehet nézni ki hány darabban játszik. Bencze Ilona: 3. Benkő Péter:5. Bregyán Péter:3 Kiss Zoltán: 4. Tébi Márta: 6. Mikó István: 3. Zsolnay András: 4. Győri Péter: 4. Laklóth Aladár:4, Vásári Mónika:4. Piros Ildikó: 3, Huszti Péter: 2. Nagy Gábor: 3. Bozsó József: 4 Beszterczey Attila:6.
  Csak egy pár név, a teljesség igénye nélkül.
  Adele! Inkább mondd azt, hogy nem tetszik a Nemcsák, vagy utálod, hogy a felesége az igazgató, de legyél pontos ha kritizálsz!”
 • 19. adele 2009. február 21. 18:24
  „Nem szoktam hozzászólni, de most szükségét érzem. Évek óta bérletesek vagyunk, még a győri színház idején kezdtük ( megjegyzem azóta sem volt egy évad sem olyan jó), de idén mi is felálltunk a Hamlet félidejében. Ugyanis ha én színházba megyek, akkor szeretnék kikapcsolódni és nem politikával foglalkozni. Nemcsák egyszerűen borzasztó, minden szerepet ugyanúgy játszik, megmaradt "vágásiferinek".
  Sokszor úgy érzem, hogy át kellene nevezni a színházat "Nemcsák Károly" színháznak, hisz szinte minden darabban (fő)szerepel.”
 • 18. RábaViktor 2009. február 20. 23:07
  „Ha jól emlékszem szeptemberben a jobb oldal azért kritizálta az igazgatónőt, mert bejelentette, hogy anyagi okok miatt nem mutatják be a Csurka darabot. Azután a baloldal azért ostorozta, mert jobboldali rendezővel bemutatta a Hamletet. Hogy is van ez? Ha van rajta sapka azért, ha nincs rajta azért? Mindegy ki és kit, csak szidni lehessen valakit? Tényleg túl kéne már lépni ezeken, és hagyni nyugodtan dolgozni másokat!”
 • 17. fapofa77 2009. február 20. 20:29
  „Kedves 15 és 16. Lehet, hogy engem is az, irigy, mocskolódó, megalázó stb. hozzászólók közé fogtok sorolni beírásom alapján. Pedig máshonnan fúj aszél...
  Lehet jó vagy rossz egy szinházi csapat, a miénk, szeretjük. Ám ha politikai kiállás is társul a társulathoz, annak már más az üzenete. A hazai politika a politikusok jóvoltából a másik oldal megbántásáról szól, így a szinházban is a megbántás "élményében" részesül a nézők egy része. A jövő évadtól velük biztosan kevesebben leszünk.”
 • 16. kiss.vera.anna 2009. február 20. 12:41
  „Kedves Hozzászólók!
  A magam részéről szerencsére ritkán olvasom a beírásaitokat, mert úgy érzem, hogy teljesen felesleges. Inkább nem olvasom a neten, hanem megveszem az újságot, hogy még véletlenül  se forduljon elő, hogy kísértésből elolvassam kit mocskoltok, szidtok, aláztok meg, rágalmaztok nagyképűen, a felsőbbrendűség álcáját magatokra öltve.
  Eljátszátok, hogy ti mindenhez, mindig sokkal jobban értetek, hogy ti jól értesültek vagytok, és igazából nem is értitek miért nem ti irányítjátok a színházat, a Holdingot, a Polgármesteri Hivatalt, a kórházat, stb. Mert ti aztán megtudnátok oldani minden problémát! Ti aztán sokkal jobban értetek mindenhez! A fenét!!!!!!!!!
  Csak imádtok beszólogatni, persze álnéven, hogy ne tudja senki kik azok a megkeseredett, csalódott emberek akik talán csak nem tudták elérni az életükben a kitűzött céljaikat /persze ha volt egyáltalán/.
  Sajnállak benneteket! Hisz nektek csak az szerez örömet, hogy másokat megbánthattok, rossz éjszakát vagy nappalt szereztek embereknek akik viszont végzik a feladataikat lelkiismeretesen, tesznek valamit a közösségért. Biztos, hogy ők is hibáznak, de ki nem? Ja, persze ti! Ti biztos nem. Mert csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.  
  Ez egyszer azért gondoltam, hogy beírok, mert azt akartam, hogy tudjátok egyedül vagytok ti úgy 10-15-en akiknek soha semmi nem tetszik, és ennek így vádaskodva adtok hangot.
  A tisztességes emberek oda mennek az érintettekhez és a szemükbe mondják a véleményüket, persze úgy, hogy rögtön a megoldást is mondják, mert kritizálni könnyű, de dolgozni?!
  A színházi témához:  engem nem zavar, hogy az igazgatónő férje is játszik a színházban. Mint ahogy az sem, hogy Valló Péter egyszerre vette fel a fizetését mint igazgató, plussz azért mert igazgatói munkaideje alatt még rendezett is /ezt is plussz pénzért/ és a felesége is itt játszott, gondolom ő sem ingyen. Vagy Szinetár Miklós is itt rendezett, akinek a felesége Hámori Ildikó is itt játszott, akiknek a lányuk Szinetár Dóra szintén itt játszott. És lehetne még sorolni tovább. Ez minden színházban előfordul az országban, ezért senkinek nem lehet azt mondani, hogy váljanak el, vagy tagadják ki a gyereküket. Mint ahogy az én szüleim sem fognak elválni, azért mert mind a ketten a Sörgyárban dolgoznak hosszú évek óta. Sőt! Én sem fogom őket megtagadni csak azért, mert 6 éve már én is a sörgyárban dolgozom. Viszont 7 éve van bérletünk, és ha nem emelik drasztikusan a bérletek árát, jövőre is veszünk! Mert mi is ahhoz a többezres bérleteshez, színházbajáróhoz tartozunk akiknek tetszik az ami itt Sopronban a színházban történik. Tetszenek az előadások, a színészcsapat, kedvesek a nénik a bejáratnál, sőt még az idei karácsonyfa is! Ezzel csak azt akartam mondani, hogy azért mert mi akik sokan vagyunk, de nem írogatunk dicshimnuszokat ide, attól mi még figyelünk a részletekre és tetszik ami itt a soproni színházban van.
  A szomszéd lakásban lakik egy 15 éves kislány aki most másodszor fog játszani a színházban és boldog, mert ott jó  a hangulat, szeret próbákra járni, szeretik őt a színészek. Az igazgatónő arra is figyel, hogy csak akkor játszhatnak ott a gyerekek ha nem rontanak, hanem javítanak a tanulmányi eredményükön. Olyan boldognak látom ezt a kislányt, amilyennek azelőtt soha. 
  Tehát ez is az érem oldala, csak ez egy másik. Valószinűleg ezt ti sohasem ismertétek és nem is fogjátok megismerni, mert mindenkiben csak a rosszat keresitek, csak azt látjátok. Csak kötözködni akartok, és nem jobbítani vagy tenni valamit a városért, az emberekért. Próbáljatok megváltozni jó irányban, és akkor talán a világ is a felé változik.
  Ha ti is színházbajáró emberek lennétek azt mondanám: "Legyetek jók, ha tudtok, a többi nem számít!"

  És most jöhet a sárdobálás és szitkozódás én felém is!

  Kiss Veronika Anna”
 • 15. kerteszanett 2009. február 20. 10:13
  „Csak remélni tudom, hogy a színészek, az igazgatónő és a színház dolgozói nem olvassák ezeket a mocskolódó, irígy és rosszindulatú beszólásokat! Nektek akik állandóan hozzászóltok mindenhez, legyen az mélygarázs, színház, vagy útbucka csak a mások sértegetése a fontos. Szerencsére sokan vagyunk, akiknek tetszik a színház műsora, a színészek, az ott folyó munka. Még akkor is ha nem irogatunk be ide. Igen nem irogatunk, mert ilyen megkeseredett, rosszindulatú, emberekkel nincs miről beszélni! Próbáljátok előbb magatokat megváltoztatni és akkor talán a világ is jó irányba fog változni!!!!!!!!!!!! Addig pedig mi, a többezer bérletes továbbra is színházba járunk és szurkolunk, hogy ez a színházi vezetés ezzel a színészgárdával továbbra is ilyen jó színházat c sináljon és ezen a jól megkezdett úton haladjon tovább! Drukkolunk és segítünk ha kell!!!!!
  Kertész Anett”
 • 14. Telepathia 2009. február 20. 09:18
  „Nyerges úr csak az igazat mondja, Nehezn tudja megmagyarázni a bizonyitványát. Hibáiról és gyarlóságairól
  keveset nyilatkozik. Egyetértünk teljes egészsében Ancával. Önnek és a szinészeknek a válság idején bizony még jobban spórolni és megtakaritani kellene a nehezebb napokra, ahogy azt a soproniak többsége is teszi.
  A hozzászólók kritikájával maximálisan egyetértünk.”
 • 13. PROKULTÚRA 2009. február 20. 08:12
  „Nemcsák: négy szerepe van a Petőfi Színház 2008/2009-es évadában! Az előző évadot vagy egy-egy előadásos szilveszteri fellépést vagy az MKB Aréna fellépést nem lehet beszámítani. Hamlet: volt, akit felháborított, volt akinek tetszett. Erről (is) szól a színház: tetszik-nem tetszik. 6. Telepathia: igen, spórolni kell. Ezért kellenek közös produkciók. És spóroljon mindenki, mindenütt, mert válság van, lesz. 11. legyenek vélemények, legyen kiritika, legyen vita. 7. Anca. Mindenkinek alkalmazkodnia kell, a titkárnőnek, az igazgatónak és minden beosztottnak. Aki nem tud alkalmazkodni, menjen el vállalkozónak, azután neki is kell alkalmazkodnia. A kuncsaftokhoz. 9. Sopronban sincsen két színigazgató. Van, ahol igazgató és főrendező van, Sopronban igazgató és művészeti tanácsadó.”
 • 12. kertész 2009. február 19. 20:30
  „9.Jószínházat! még tovább folytatva a Nemélhetek muzsikaszó nélkül produkcióval,ez már igen csak hét.Nyerges tájékozottsága "nagyon" naprakész”
 • 11. budvajzer 2009. február 19. 19:43
  „4 - PROKULTÚRA: Hozzászólásod mellőzte a kultúrát, sokakat megsértett. Abból a "szép világból" pedig, ahol az alapelv a másik oldal, vagy a másfajta vélemény könyörtelen lefikázása, lealázása, köszönöm, nem kérek. Sőt, ilyen embertől semmire nem várok választ...
  Nyerges ügyvezető úr köntörfalazása magáért beszél. A színház átment "mélyrepülésbe", politikát kezd közvetíteni, most veszíti el támogatóinak, közönségének egy részét. Bérletes látogatóként két alkalommal mi is idő előtt távoztunk Párommal. Jövőre az uszodába fogok bérletet váltani, az egészséges dolog legalább...”
 • 10. AntiKultúra 2009. február 19. 15:57
  „Kedves, nevét bátran vállaló 4. PROKULTURA!
  Mondja, nem zavarja Önt az , hogy ez a színház fennállása óta egyetlen díjat sem kapott , sőt a pécsi országos színházi találkozókra sem hívják meg? Mondja, a tudja azt, hogy a Szakma csak rosszat vagy semmit nem ír a soproni színházról? Leidézzük?
  Mondja, más színház is így működik, hogy több éve futó produkciókat premierként (első előadásként) játszik?
  Senki nem kért számon évi kilenc ősbemutatót, amit Nyerges úr a cikkben kever/kavar a premierrel? A premier jelentése első, francia szó. Ha mondjuk a Kék róka produkciót az újpesti kultúrháztól Bivalybürgözdig már játszották számtalanszor, akkor hazudik az - szerintem, aki erre azt mondja, hogy első előadás, másfél év múltán.
  Az ősbemutató az egy teljesen új darab (volt régen ilyen is: pl.:" A kerített város) Annak tényleg volt premierje például, ellentétbe a most futó itteni darabok többségével.
  Nyerges úr színházszeretetéről, hozzáértéséről kollégái nyilatkoztak, volt aki le merte írni. Neve: Valló Péter , az ország első öt rendezője közül az egyik . Leidézzük?”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őszre végeznek a petőházi cukorgyár bontásával

Petőháza - Őszre teljesen végeznek a petőházi cukorgyár bontásával. Az üzem tavalyelőtt karácsonykor… Tovább olvasom