Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Spirituális parkot terveznek Hidegségen

Hidegség - Európa-szerte is egyedülálló spirituális park létrehozását tervezik Hidegségen. Sikeres pályázat esetén jövőre kezdődhet el a kivitelezés.
A 345 lakosú Hidegség is bekapcsolódna a Fertő-parti turizmusba. Ennek keretében a Szent András-templom és -kápolna felújítására már elkészítették a terveket és beszerezték a szükséges engedélyeket. Új elemként jelent meg a tervek között a papkerthez kapcsolva egy harminchektáros spirituális park létrehozása.

– Európa-szerte csupán néhány ilyen park található – mondta el megkeresésünkre Kovács István, a település polgármestere. – Ezek lényege, hogy a környezet kisugárzásának köszönhetően az odalátogatók lelke megnyugszik. A mi tervezett útvonalunkat bejárva feltárul a vendég előtt a kert harmóniája, az itt található források, természet alakította egyedülálló tavak.

A végtelent szimbolizáló útvonal állomásain a látogató megpihenhet, feltöltődhet.

A helyi plébánossal, dr. Reisner Ferenccel megegyeztünk, hogy a turisták számára láthatóvá teszi a templomunkat és a parkot. Úgy érezzük, ezáltal jelentős előrelépést tehetünk, hogy még több turista érkezzen hozzánk. A beruházás mintegy negyvenmillió forintba kerülne, melyhez pályázati segítséget remélnek. Az önrész hatmillió, amelyből négymillió forintot az egyház fizetne. Végleges döntés az év második felében várható.

Végezzenek községfejlesztő munkát
Hidegségen idén is kiírták a Szent András-pályázatot, amelynek keretében félmillió forintot oszthatnak szét a helybéliek között. Bárki pályázhat, a feltétel az, hogy végezzenek községfejlesztő munkát.
Az önkormányzatnak azonban további tervei is vannak a falu jövőjével kapcsolatban. Egy új helyen, közvetlenül a falu mellett szeretnének építeni egy futballpályát, valamint egy szabadidőközpontot. Elsőként a pálya készülne el, ezt követően a pénzügyi lehetőségekhez mérten az öltöző. Az összes költség elérné a hatmillió forintot. A terv megvalósulása érdekében tárgyalást folytatnak a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságával az egyhektáros földterület cseréjéről. A nemzeti park pozitívan áll a kérdéshez, döntés májusban várható.

– Az iskola-óvoda társulási szerződésünket még 1978-ban írtuk alá Hegykővel, a megállapodás módosításáról már döntött a képviselő-testület – folytatta a polgármester. – Eddig gyermeklétszám-arányosan fizettük a hozzájárulást. Most a diákok után legfeljebb ötvenezer forintot tudunk kifizetni, a különbözetet az önkormányzat más módon egyenlítené ki. A költségvetésünk ugyanis nem teszi lehetővé, hogy a teljes hozzájárulást megtérítsük.

Hidegséget érintő további hír még, hogy a település a környező falvaktól maradéktalanul megvalósíthatják saját elképzeléseiket, nem kell alkalmazkodniuk másokhoz. A tervek előkészítése folyamatban van. A beruházás a településre nézve jelentős, több tízmillió forintos kiadással jár. Apró, de további lényeges feladat, hogy a játszóteret még idén az uniós előírásoknak megfelelően átalakítsák.

Olvasóink írták

  • 1. pf 2008. február 23. 20:58
    „Miserere nobis, Domine!

    Hol vagy István király?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Bécsi utca 3. továbbra is balesetveszélyes

Sopron - A lehullott törmeléket, téglákat és cserepeket eltakarították, de továbbra is… Tovább olvasom