Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Speciális technológiával erősítik a soproni Tűztornyot

Építőipari szakemberek egész csapata dolgozik hetek óta a Tűztorony megerősítésén. Ha izgatottak is, érthető, hiszen a tét óriási: látják-e az utánunk következő generációk a Sopron jelképévé vált épületet.

Kelemen Imre, a Városfejlesztési Kft. ügyvezetője azt mondja, kellő gondossággal álltak neki a munkának. Persze az építőiparban mindig lehetnek meglepetések...

Egy viszonylag új, speciális mélyépítési alapmegerősítő technológiát alkalmaznak a várostoronynál, az országban mindössze három cég alkalmas a munka elvégzésére - tudtuk meg.

Most nyolc méterig lefúrnak és magas nyomáson injektálnak cement-víz keveréket az alap alá - magyarázta Kelemen Imre. - A munkálatok miatt április 13-a és 17-e között félpályán biztosítja a kivitelező a gépjárművek haladását a Várkerületről a szervizút irányába, majd április 17-18-án teljesen lezárja az útszakaszt. A kivitelezés ideje alatt nem lehet igénybe venni a Mária-szobor melletti parkolót sem.

- A biztonság nagyon fontos, a kockázatokat minimalizáltuk. Apró repedések ugyan jelentek meg a szomszédos városházán, ez azonban várható volt és a naponta elvégzett mérések szerint mértéke jócskán a tűréshatáron belül van - hangsúlyozta az ügyvezető.

Igazán látványossá májusban válik az építkezés, akkor állványozzák fel a tornyot és kezdik felhordani sokat látott falaira az új vakolatot. Fotó: Magasi
Igazán látványossá májusban válik az építkezés, akkor állványozzák fel a tornyot és kezdik felhordani sokat látott falaira az új vakolatot. Fotó: Magasi


A héten egyébként újabb szakaszához érkezik a felújítás: tegnap már elkezdték összeszerelni azt az autódarut, ami majd összeállítja a jövő év májusáig az Előkapuban álló hatalmas toronydarut. Ennek feladata a Tűztorony felújításához szükséges anyagok mozgatása lesz. Nemcsak a Tűztorony felújítását, hanem a látogatóközpont megépítését is kiszolgálja majd. Építőanyag be és bontott anyag ki csakis az Előkapun keresztül mozoghat a daru által, így a belváros mentesül a nagy munkával járó terhelés alól. Igazán látványossá májusban válik az építkezés, akkor állványozzák fel a tornyot és kezdik felhordani sokat látott falaira az új vakolatot.

A város jelképévé vált

Eredetileg várostorony volt: alsó, szögletes részét 1290 és 1340 között gótikus stílusban építették valószínűleg egy római kaputoronyra, más vélemények szerint viszont az alap is Árpád-kori. Az alsó részre hatalmas, hengeres, dísztelen építményt emeltek, XIV–XV. századi gótikus ablakokkal. Árkádos reneszánsz körüljárója a város figyelésére szolgált. A torony 1676-ban teljesen leégett. Újjáépítését a lakosság sürgetésének dacára csak 1680-ban kezdték el. Erre közadakozásból gyűjtöttek pénzt.

A körerkélyt barokkos stílusban építették újjá. 1893–94-ben lebontották a régi városházát s eközben megbolygatták a torony alapjait; az építmény összeomlással fenyegetett. Már-már lebontották, aztán más megoldást választottak: megtiltották a kapu alatt a kocsik közlekedését, elfalazták a széles bejárót és csak a gyalogosokat engedték át. A megerősített torony minden baj nélkül átvészelte a világháborúkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boros Lajos: Sopron nekünk mindig ˝baromi jó˝ - online interjú

Boros Lajos, a Bumeráng egyik népszerű műsorvezetője volt a nyugatmagyar.hu szerkesztőségének… Tovább olvasom