Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 4°C | 14°C Még több cikk.

Speciális papír titkos célra

Sopron - A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Szakértő Intézete a nanotechnológia papíripari hasznosításához, valamint nyomdaipari alkalmazásához kapcsolódó kutatásokról kötött szerződést a Nyugat-magyarországi Egyetemmel.
Hazánkban egyedül Sopronban, az NYME Faipari Karának Fa- és Papíripari Technológiák Intézete foglalkozik a nanotechnológia papíripari alkalmazásával. Ezért is kereste meg az egyetemet – és kötött vele együttműködési megállapodást – a nemzetbiztonsági szakszolgálati intézet abból a célból, hogy biztonsági elemeket jelenítsenek meg a papírrostok felületén, illetve a rostüregekben. A soproni szakemberek új technológiát fejlesztenek ki, hogy eleget tegyenek a szerződésben foglaltaknak.

– Az így létrejövő speciális papír felhasználási köre természetesen az üzleti titok kategóriába tartozik – nyilatkozta Csóka Levente projektvezető, a Fa- és Papíripari Technológiák Intézetének docense. – A mi feladatunk, hogy a nanotechnológia alkalmazásával – módosítási eljárással – molekuláris vastagságban különböző kémiai anyagokkal vonjuk be a papírrostok felületét, illetve azok üregeit. Korábban ezt csak sokkal nagyobb mennyiségű speciális ragasztóanyaggal érhettük el. A nanotechnológiával létrehozott egyedi papír fizikai tulajdonságai megváltoznak. Ez egyrészt utánozhatatlanná, egyedivé, egyszersmind azonosíthatóvá teszi a papírt, ami biztonsági célokat szolgál.

A kutatások költségét a nemzetbiztonsági szakszolgálat fizeti – mondta Csóka Levente docens.
A kutatások költségét a nemzetbiztonsági szakszolgálat fizeti – mondta Csóka Levente docens.

– A kutatások és a technológia kidolgozásának milliós nagyságrendű költségét a nemzetbiztonsági szakszolgálat finanszírozza – folytatta Csóka Levente. – A határidő ez év november 30. A siker tükrében további feladatokat is kilátásba helyeztek szerződő partnereink.


Nanométer: a hajszál vastagságának százezred része

A nanométeres mérettartomány az atomok és a molekulák birodalma. A nanométer a hajszál vastagságának százezred része. Ezerszer kisebb, mint egy baktérium. A nanotechnológiában atomokból és molekulákból építkeznek. A speciális papírrost egyedi bevonata végül 4–5 nanométer „vastag" lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már döntöttek a végzősök sorsáról

Sopron - A végzős általános iskolások hétfőig minden olyan középfokú iskolától értesítést kapnak… Tovább olvasom