Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Sövény helyett kőkerítés

A 2002-ben elfogadott és az idén módosított úgynevezett Lövérek-rendelet egyes szabályozásait sokan nem tartják be, például sövény helyett kőből, vasból építtetnek kerítést.
A Lövérekre vonatkozó helyi rendelet célja, hogy megóvja ezt a sajátosan szép és egyedi városrészt a túlzott beépítéstől. A hely jellegének megfelelően még azt is meghatározták a szakemberek, hogy milyen kerítést építhetnek a tulajdonosok, sőt még növényeket is ajánlottak.

Hiába azonban a rendelet, ha nem tartják, tartatják be. A városrészért aggódók hívták fel figyelmünket, hogy nagyon sok új ház köré nem sövényből, hanem kőből, műkőből, vasból, illetve ezek kombinációjából készülnek a kerítések, „az én váram, az én házam" gondolat jegyében. Elég csak végigsétálni a Fenyves soron, a Felsőlövér utcában, a Hársfa soron, de más utcákban is, és kiderül, valóban akadnak, akik nem tartják be a rendeletet.

– A Lövérek-rendelet előírja, hogy ebben a városrészben a kerítés drót és élő sövény kombinációja lehet, maximum száznyolcvan centiméter magasan – mondotta dr. Dobos József, a polgármesteri hivatal műszaki irodájának vezetője. – Ez természetesen nem vonatkozik a 2002 előtt építettekre, amikor még nem volt ilyen szigorú a szabályozás.
A kerítés éppúgy építésiengedély- köteles, mint maga a ház.

Vagy együtt nyújtják be a kérelmet, vagy külön, de mindenképpen szakhatósági jóváhagyás szükséges, hogy megépülhessen. Kivételek természetesen akadnak. Ilyen például, ha a terepviszonyok támfal építését teszik szükségessé, vagy maga a kerítés szolgál támfalul. A kapubejárók oszlopai is készülhetnek kőből, fából vagy vasból.
– Említettem, a kerítés – épüljön bárhol is – engedélyköteles – folytatta dr. Dobos József. – Hogy szabályosan, az előírtaknak megfelelően készült-e el, akkor ellenőrizzük, amikor a lakhatási kérelmet nyújtják be. Amennyiben nem felel meg a rendeletben előírtaknak, akkor lebontatjuk. Ugyanígy járunk el akkor is, ha előzetesen nem kértek engedélyt. Bontásra eddig azonban nem került sor.

Mint megtudtuk, az elmúlt időszakban csupán egyetlen bejelentés érkezett a műszaki irodába, hogy szabálytalanul épült kerítés a Lövérekben. Az iroda munkatársai vizsgálják az ügyet, amelyet még nem zártak le. Az irodavezető elmondása szerint külön nem ellenőrzik, hogy szabályosak-e a kerítések. Erre nincs emberük. Így fordulhat elő, hogy valaki engedély nélkül épít a rendeletben előírtakat figyelmen kívül hagyva kerítést háza köré.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizalmat kapott Bozsvári

Fertőszéplakon az időközi helyhatósági választáson újra Bozsvári István kapott bizalmat a… Tovább olvasom