Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Sotáv: Januártól emelkedik a távhődíj

Sopron - A szociálisan rászorulóknak a gázártámogatásra vonatkozó igényüket novemberben-decemberben kell újra benyújtaniuk az államkincstárhoz. A távhőszolgáltatás díja a gázáremelés miatt növekedni fog.
Idén januártól a lakossági általános gázártámogatást átalakították szociálisan rászoruló alapú támogatási formává, ami a távfűtési díjakban is megnyilvánul. Sopronban – ahol 6200 háztartásban van távfűtés – a legrászorultabb kategóriába esők 1997 forintot fizetnek egy egységnyi hődíjért, míg a támogatás nélküliek 3677 forintot. (A speciális számítások szerint kialakított kategóriákba az 53.660 forint/fő, 67.075 forint/fő, 80.490 forint/fő és a 93.905 forint/fő alatti jövedelmű családok tartoznak.)

Az állam egyre kisebb összegeket szán a távhőszolgáltatón keresztüli gázártámogatásra, ezért a fűtésre szánt kiadások növekedésével kell számolni.

– Míg ebben az évben az állami költségvetés országosan 120 milliárd forintot, 2008-ra mindössze 82 milliárd forintot szán szociális alapú energiatámogatásra. Ez annyit jelent, hogy nem a hideg lesz kisebb a következő téli hónapokban, hanem a kormányzati támogatás – nyilatkozta Vida László, a Sopron Holding Zrt. távfűtési divíziójának vezetője. – Sopronra vonatkozóan: míg az állami költségvetés tavaly 280 millió forint gázártámogatást adott a távhőszolgáltatón keresztül, addig ez az összeg 2007-re mintegy kétszázmillió forintra apad, jövőre pedig még kisebb, körülbelül 120–130 millió forint lesz. Mindez annyit jelent, hogy a fűtésre szánt kiadások a támogatottak körében is növekednek. Az energiahordozók árai emelkedésének konkrét mértékéről és időpontjáról egyelőre még nem született központi döntés. Számításaink szerint az emelkedés nagysága nem érheti el a tíz százalékot. Az új tarifa megállapítása önkormányzati jogkör, bevezetése sem történhet meg korábban, mint 2008 januárja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadászbaleset után is töretlen a barátságuk

Egyelőre betegállományban van az Ivánban történt vadászbaleset sérültje, Haller János, akit társa… Tovább olvasom