Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Soros Györgyöt bújtatta

Sopron - A 101. életévében járó Brandeisz Elzát második világháborús zsidó embermentéséért Yad Vasem-díjjal tüntették ki. A soproni hölgy is résztvevője volt a Berzsenyi-líceum holokauszt-emléknapi programjának.
„Kedves Elza, sajnálom nem tudok személyesen részt venni, de nagy szeretettel gondolok rád a 100. születésnapodon. Igazán meg lehetsz elégedve életeddel, hiszen olyan sok jót tettél" – írta Soros György, a világ egyik legbefolyásosabb – és az egyik leggazdagabb – üzletembere a Sopronban élő Brandeisz Elzának tavaly szeptemberben. Az 1907-ben született, s ma is jó egészségnek örvendő Brandeisz Elza és családja nagy szerepet játszott abban, hogy Soros Györgyöt és édesanyját megmentették a második világháború zsidóüldözésekor. Embermentéséért Elza nénit 1995-ben (51 évvel a történtek után) az izraeli Yad Vasem-díjjal (A világ igaza) tüntették ki.

– Budapesten mozgásművészetet oktattam, ám a háborús évek alatt egyre több időt töltöttünk balatonalmádi nyaralónkban – kezdte visszaemlékezését Elza néni, aki 1963-as nyugdíjazását követően telepedett le Sopronban, s ma az evangélikus egyházközség legidősebb tagja.

Brandeisz Elza Soros Györgytől a 100. születésnapjára kapott levéllel. Fotó: Magasi
Brandeisz Elza Soros Györgytől a 100. születésnapjára kapott levéllel. Fotó: Magasi

– A Soros családdal egyik zsidó tanítványom, Baló Jutka révén ismerkedtem meg. Ő együtt nőtt fel Soros Györggyel. Soros György édesanyját, Erzsébetet feljelentés után keresték a csendőrök, így ügyvéd férje tanácsára Balatonalmádiba utazott, hogy a Brandeisz családnál húzódjon meg. Jutka tanítványom hozta Sorosnét Almádiba. György anyja egy kiskosztümben és egy átmeneti kabátban érkezett. Hamar összebarátkoztunk, sokat strandoltunk, vitorláztunk. Nagyon egymásra találtunk, ő mindenkivel amúgy is igen barátságos volt. Erzsébet megismerkedett még az egyik német parancsnokkal is. Mivel tudott németül, felajánlotta, adott esetben tolmácsol. Persze a származását ügyesen titkolta. Az akkor tizenéves Gyuri ősszel látogatta meg az édesanyját, én ekkor találkoztam vele először. Később ő is hozzánk költözött egy időre. Ha a szomszédok rosszindulatúak lettek volna, végünk van, így azonban sikerült megmenteni őket abban a vérzivataros időben.

– György 18 éves korában Svájcba, majd Londonba, onnan New Yorkba ment, és fényes karriert csinált – folytatta Brandeisz Elza. – A család ötvenhatban hagyta el Magyarországot, s az USA-ban telepedett le. Négy alkalommal is meghívtak az otthonukba, mondták, maradjak kint, de én ezt már nem fogadtam el. Többször is hozzájárultak anyagilag gyógykezelésemhez, üdülésemhez. Kérésemre – amikor Almádiban a vörösberényi iskolában dolgoztam rajz- és tornatanárként – százmillió forinttal támogatta Soros György az intézményt. Ezt 2003-ban emléktáblával is megörökítették. Negyedévente öt számjegyű összeggel is segítenek, de a pénzt jótékony célokra – elesett emberek, továbbá az evangélikus egyház – támogatására fordítom.

Olvasóink írták

 • 3. Pióca 2008. április 17. 22:21
  „Gratulálunk Elza némi!
  http://www.privatbankar.hu/html/bef/301.php?kommentar=23313
  A fenti cikk nem születhetett volna meg Ön nélkül!
  Még egyszer szívből gratulálunk!
  ( igaz ezt a soros nevű gazembert a világ több országából kitiltották...)”
 • 2. Kati+Miki 2008. április 17. 20:42
  „Csak 37 éve ismerem Elza nénit és mindig is csodáltam képességeit, éleslátását. Bámulatos precizitással, nyomdakészen fogalmazott 16-án, a Líceumban rendezett beszélgetésen is. Mi ketten is így szeretnénk a 101. évünket megélni.
  Jó ötlet volt ez a tanulságos riport.”
 • 1. AndyP 2008. április 17. 15:46
  „Koszonjuk Elza neni mindanyiunk neveben”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisiskolák: a kiút a társulás

Megye - Az idei tanévben több tízezer forinttal csökkent az első osztályos tanulók után járó állami… Tovább olvasom