Kisalföld logö

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 11°C | 21°C Még több cikk.

Sörgyári részvény- ajánlat

A sörgyári kisrészvényesek nem nagyon tehetnek mást, mint hogy eladják részvényeiket.

A soproni sörgyárat 1994-ben vezették be a tőzsdére. Abban az esetben, ha a BÉT valóban kivezeti a részvényeket, véget ér egy több mint tízéves történet. A tőzsdei szabályzat szerint a részvények kivezetési kérelmével együtt vételi ajánlatot kell tenni az elsőbbségi részvényekre. Az ajánlattevő ezt 17.200 forintban határozta meg.

Tehát azok, akik sörgyári papírokkal rendelkeznek, valamivel több mint 17 ezer forinthoz juthatnak részvényenként. (Amikor a sörgyárat a tőzsdére vitték, akkor 1000 forint volt egy-egy részvény névértéke és 3800 forintért került forgalomba.)

A tőzsdei kivezetésre azért kerülhet sor, mert a fő tulajdonos már 99,15 százalékos szavazati joggal rendelkező részvényes a társaságban, a kisebbségi részvények tekintetében pedig 96,11 százalékos szavazati joggal rendelkezik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kisrészvényeseknek nincs érdemi befolyásuk a cég ügyeire.

A közgyűlésen természetesen részt vehetnek, felszólalhatnak, de nem gyakorolhatnak érdemi befolyást a működésre. Ebben a helyzetben nem nagyon tehetnek mást, mint hogy elfogadják a részvényeikre tett vételi ajánlatot, ha pénzhez szeretnének jutni, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy a sörgyár például nem fizet osztalékot, akkor pedig holt tőkévé válik befektetett pénzük. A cég hosszú folyamat eredményeként –  az elsőbbségi részvények fokozatos és folyamatos felvásárlásával – jutott idáig.

A Kisalföld által felkért, de magát megnevezni nem akaró szakértő szerint a fő tulajdonos például azért is vásárolta fel a részvényeket, mert a hazai sörgyárak közül egyedül a soproni volt a tőzsdén, s miután mérlegadataik a BÉT szabályai szerint rendszeresen nyilvánosságra kerültek, a konkurencia is megismerhette azokat.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmondás egyik óráról a másikra

Az elmúlt időszakban huszonnégy dolgozójától vált meg a német tulaj- donban lévő IMS Connector… Tovább olvasom