Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Sorban állnak az új kártyáért

Több mint ezren váltották ki eddig Sopronban az európai egészségbiztosítási kártyát.
A megyei egészségbiztosítási pénztár soproni kihelyezett osztályán is átvehetők azok az új azonosító kártyák, amelyekkel külföldön ingyenes orvosi ellátásában részesülhetnek. Az új igazolásért sorban állnak az emberek, ennek ellenére a maximális ügyintézési idő mindössze 20-30 perc.

– Fontos tudni, hogy a kártya átvételéhez milyen okmányokat kell ügyfeleinknek bemutatni – mondja Cellik Gerhardt, a soproni kihelyezett osztály vezetője.

„ Mindenkinek hoznia kell a személyi igazolványát, a lakcímet igazoló okmányt és a TAJ-kártyáját. Ezenfelül az aktív dolgozóknak egészségbiztosítási jogosultságot igazoló dokumentumra (vállalkozói igazolvány, munkáltatói igazolás) is szükségük van."

– A 14 évet be nem töltöttek esetében be kell mutatni a születési anyakönyvi kivonatot. A 14 és 18 év közötti korosztálynál a személyi igazolványt, a lakcímet igazoló okmányt és a TAJ-kártyát kell hozni, a 18 év feletti diákoknak pedig iskolalátogatási igazolást is mellékelniük kell. Míg a nyugdíjasoknak a nyugdíjfolyósítási törzsszámot (nyugdíjas igazolványt) kell bemutatniuk – tette hozzá az osztályvezető. –

Amennyiben valaki saját maga fizeti az APEH-nek az egészségbiztosítást – például őstermelő, alkalmi munkás – akkor ugyancsak jogosult az európai kártyára, de olyan érvényes szerződéssel kell rendelkeznie, amelyet az adóhatósággal kötött – folytatta az osztályvezető. – Az új kártyát az uniós államokban hivatalosan kinn dolgozók nem kaphatják meg. Pk ugyanis a külföldi országokban állnak szerződésben. Amennyiben azonban biztosítójuk elküldi az E-106-os okmányt a lakhelyük szerinti magyarországi biztosítónak, a teljes körű ellátást ők is igénybe vehetik itthon.

Fontos tudni azt is, ha valakit kinn baleset ér, mondjuk síeléskor. Csak olyan orvoshoz menjen, akinek szerződése van az osztrák egészségbiztosítóval, mert itthon csak a tőle származó igazolás fogadható el. Az európai egészségbiztosítási kártya kizárólag külföldön, az uniós országokban használható, csakis sürgős ellátásra, tehát tartós kórházi, orvosi kezelésre nem fogadják el.

Ügyfélfogadási rend

A megyei egészségbiztosítási pénztár soproni kihelyezett osztályán, a Kis János utca 4. szám alatt hétfőtől-csütörtökig 8-tól 15 óráig, pénteken 8-tól 12 óráig várják az ügyfeleket. Az új igazoló kártyát mindenki személyesen, vagy meghatalmazott által veheti át. Postai úton nem továbbítható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alagutat fúrnak a Várkerület alá?

Új technikai megoldást kellett kidolgozni, hogy a kivitelező elvégezhesse Sopronban a Várkerületen a… Tovább olvasom