Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Sopronra 70 millió forintos terhet róna a túlmunka pénzek kifizetése

A számítások szerint a soproni önkormányzatra hetven millió forintos plusz terhet róna, ha a városnak kellene kifizetne a tűzoltók túlmunka pénzeit.

- Felkai László BM államtitkár kijelentése, miszerint a munkáltatónak kell kifizetnie a tűzoltók 2004 és 2007 december 31-e között keletkezett túlmunkáit meglehetősen felborzolta a kedélyeket - mondta el a soproni Gyenge Koppány, HTFSZ ügyvivő, elnökségi tag. - Ez a kijelentés, amely a minisztérium hivatalos álláspontját tükrözi, azt jelenti, hogy azt az országosan hat-hét milliárd forintot a tűzoltóságoknak, illetőleg az önkormányzatoknak kell kifizetnie. Sopron esetében nagyjából hetvenmillió forintot és a munkáltatót terhelő járulékainak megfelelő összeget jelent. Nem gondolom egyetlen percig sem, hogy a tűzoltóság ezt az összeget ki tudná gazdálkodni és azt sem hogy az önkormányzatnak kellene helytállni.

Gyenge Koppány hozzátette, az elmúlt években a soproni önkormányzat közel 150 millió forintot fordított a tűzoltóság technikai fejlesztéseire, laktanya felújításra és finanszírozás kiegészítésre.

- Az elmúlt négy évben az előző kormányzat tűzoltó perekhez kapcsolódó cinikus hozzáállásának köszönhetően nem sikerült az ügy végére pontot tenni, és sajnos a mostani kormányzat is át testálná a fizetési kötelezettséget a tűzoltóságokra - folytatta az érdekvédő. - Ez a magatartás számunkra elfogadhatatlan, ezért azonnali egyeztetést kezdeményeztünk a minisztériummal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal.  Szerdán életre keltettük ismét a demonstrációs bizottságunkat és amennyiben nem történik érdemben előrelépés, akkor más eszközökhöz folyamodunk.

A tűzoltói állományban pattanásig feszült a helyzet, az állomány életkörülményei az elmúlt években nagy mértékben romlottak, és a túlmunka pénzek rendezésének ígérete a kormányzat részéről sokaknak az utolsó mentsvár - zárta Gyenge Koppány.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Kuvasz 2010. november 13. 13:48
  „Disznóság, hogy dolgoztatnak, túlóráztatnak embereket és senki sem hajlandó annak ellenértékét kifizetni. Mi ez? Miben élünk? Jogrendszerben, vagy anarchiában? A tűzoltó az életét, egészségét áldozza azért, hogy minket valamennyiünket védjen és kisegítsen, ha katasztrófa, árvíz keletkezik. Ha valaki, ők és még jó néhányan megérdemlik, hogy - ne többet, de a kiérdemeltet - AZONNAL fizessék ki.
  Tessék fizetni és majd utána eldönteni, hogy kitől (állam, vagy találjátok ki) lehet azt visszakövetelni. Ne a tűzoltó előúlegezzen.
  A sok Fodor-oszlop helyett ezt kellett volna kifizetni, de azonnal a munka elvégzése után. Ha eddig nem, most fizetni kell és nem visszafelé mutogatni.”
 • 29. espace72 2010. november 13. 13:37
  „Nem tudom, ezen mit kell ennyit vitatkozni! Ezt a pénzt már rég ki kellett volna fizetni, méghozzá kamatokkal együtt! Jó lenne, ha az illetékesek észbe kapnának!”
 • 28. Dörgés 2010. november 12. 21:18
  „Bocsi. Ezt elk..tam, nem kicsit... A tűzoltó az tűzoltó marad, ha már testben nem, lélekben örökre az marad. Ezt egy kicsit nehéz elmagyarázni. Ezt át kell élni. Egy iroda, egy vonulósnak maga lenne a gumiszoba, aztán mehet bungee jumpingozni. Talán nem kellett volna annyi reklámoszlopot venni, értelmetlen rendőrlámpát rakni az elkerülő végére, tele pingálni bicikli freskóval várost, kerékpárút helyet, jó pénzért.”
 • 27. Dörgés 2010. november 12. 21:16
  „A tűzoltó az tűzoltó marad, ha már testben nem, lélekben örökre az marad. Ezt egy kicsit nehéz elmagyarázni. Ezt át kell élni. Egy iroda, egy vonulósnak maga lenne a gumiszoba, aztán mehet bungee jumpingozni. Talán nem kellett volna annyi reklámoszlopot venni, értelmetlen rendőrlámpát rakni az elkerülő végére, tele pingálni bicikli freskóval, kerékpárút helyet, jó pénzért.”
 • 26. miracle 2010. november 12. 20:13
  „Dörgés
  Támadt egy ötletem: lehessen 45 évesen a tűzoltó katasztrófavédelmis.”
 • 25. Dörgés 2010. november 12. 18:10
  „Ja és még Nokiás dobozokat sem kapunk... vagy hatalmas végkielégítést...vagy céges autót... Amúgy mindig igyekszünk politikailag semlegesek maradni. Még ha mindenféle képeket és felíratókat kell kirakni... Kezd az egész a Rákosi és Kádár korszakra emlékeztetni.”
 • 24. Dörgés 2010. november 12. 18:03
  „Na, igen. Valamit fel kell mutatni egy olyan szervezetnek, ami semmit nem csinál. Így a tűzoltók mögé bújva, azt a látszatott keltve, hogy valami értelmeset csinálnak. Pedig ez a katasztrófavédelem csak egy bujtatót állás. Lassan ott lesz, ahogy, egy tűzoltóra (dolgozó / végrehajtóra) jut három katasztrófavédelmi (Főnököt játszani akaró/semmit nem tevő). Még tűznél és balesetnél sem láttam egy kékruhást, aki meg fogta volna a munkát. Nem riaszthatóak 2 percen belül, de jó fizetést kapnak, és irodából mennek 25 év szolgálat után zsíros nyugdíjba.... A vonulós tűzoltó meg csak szív meg mindent rajtuk akarnak meg spórolni....
  A vörös iszapnál is az önkéntesek kaptak egy katasztrófavédelem feliratú kabátot,(ezt lehettet is a TV.-ben látni) de hivatásost csak egyet láttam, aki a csizmáját kereste gőzösen. Minden más kat.védö csak észt osztott...
  Sajnos a nyugdíj korhatár meg egy vicc. Nagyon sokan nem fognak a korhatárral megfelelni az éves elvárásoknak (lásd orvosi, pszichológia vizsgálaton). Aztán lehet, kitette a szívét és lelkét a pályafutása során, de mivel nem felel, meg mehet az 52 évesen munkát keresni. Mert ugye nem töltötte be a nyugdíjkor határt.. Az meg megint csak egy téboly hogy egy vonulós tűzoltó irodista legyen nyugdíj előtt. Logika szerint, nincs is annyi irodista beosztási hely...”
 • 23. ujidok 2010. november 11. 20:34
  „22. Ez a rendszer jelenleg jó, a társadalmi igazságosságot megteremtették.
  A vonulós tűzoltókat el kell engedni nyugdíjba, ezen nem szabad változtatni.
  Viszont aki irodás, annak sokkal többet kell dolgozni.
  Valamint a lényeges változást, a katasztrófa védelemnél kellene elérni, mert nagyon sok ott a felesleges ember.
  Tovább megyek Minisztérium...

  A pénzt pedig ki kell fizetni, mert ami jár, az jár!
  Amennyiben pedig rövid időn belül nem fizetik ki nekik, perelni kell, és majd inkasszóval megkapják.
  Hiába mondják, hogy csődbe mennek, mivel az államnak, és a rendszernek kötelessége van, ezért a segítségükre sietnének véleményem szerint.”
 • 22. miracle 2010. november 11. 19:55
  „"Mókás vagy inkább tragikus lesz látni 50-60 éves tűzoltókat a 7-8 emeletre szaladgálni."
  45 évis korig kint, utána iroda.”
 • 21. FiremanSam 2010. november 11. 19:37
  „Üdv!

  Ma már senki nem mehet nyugdíjba 20-25 év szolgálati viszony után. Legkorábban jelenleg 52 évesen, de az "irodások" akkor sem. Egyébként ezt is változtatni szeretnék a mindenkori öregségi nyugdíkorhatár mínusz 5 év, ami azt jelenti hogy 60 évesen mehetne egy vonulós tűzoltó nyugdíjba. Mókás vagy inkább tragikus lesz látni 50-60 éves tűzoltókat a 7-8 emeletre szaladgálni. Eüdolgozóval egyet értek, a rendes szabadságokat sem tudják a tűzoltók kivenni a nagyon alacsony létszám miatt, nemhogy a túlszolgálatot lecsúsztatni. Mi nem mondhatjuk, hogy nem megyek szolgálatba mert sok a túlmunkám...... Ki oltja el a tüzet, ki szedi ki a vízi hullákat és ki vágja ki egybalesetnél az autóvól a sérülteket?

  FiremanSam”
 • 20. ujidok 2010. november 11. 16:22
  „Anno emlékezek arra, hogy rengeteg tűzoltó védte a jelenlegi kormányt, hogy majd ők.
  Igen majd ők most megmutatták, hogy nem másabbak!

  Mivel a tűzoltóságnál elég kemény szakszervezet van, nem értem, hogy miért nem tüntetnek addig amíg eredményt nem érnek el?
  A fizetésük nem a legjobb, ha tömegesen felmondanának, mert egyre jobban nem éri meg ott dolgozni, akkor az ország nagyon nagy bajba kerülhetne.
  Észrevételem szerint így is nagyon sok jó szakember már nyugdíjba vonult...
  A rutint pedig nem lehet megtanulni.”
 • 19. NoBo 2010. november 11. 14:59
  „Ami jár, az jár, viszont hogy lehet az, hogy egy irodában üldögélő (nem vonulós)
  tűzoltó (?) is elmehet 20-22 év munkaviszonnyal nyugdíjba??????
  Ezt tudja valaki?”
 • 18. lovag60 2010. november 11. 08:59
  „A Tűzoltók túlmunka pénzéhez az volna az észrevételem,hogy azonnali sajtó tájékoztatót kellene tartani,és meghívni a médiákat,elmondani az egész Ország előtt mennyire szemét ,mocskos,Etikátlan módon állnak hozzá a Kormány részéről a kifizetések tekintetében.Egyébként pedig szerintem Felkai László csókolja meg az összes f.....kat!!!Ja és nyugodtan mondjon le szerintem mert ki lesz picsázva a bársony székéből!

  nyá.Tűzoltó”
 • 17. nagypityu 2010. november 11. 08:39
  „Keressünk a város költségvetésében ostoba és/vagy felesleges nélkülözhető kiadásokat. Ezekből bőven futná tűzoltóink jogos követelésére!
  Kezdem a sort: Karácsonyi díszkivilágítás ! Erre a majomkodásra végképp semmi szükség leszámítva azokat akik keresnek rajta...
  A várkerület halott majd az angol kilósruhások saját költségen kivilágítják ha akarják...
  Keressetek ti is !”
 • 16. Eüdolgozó 2010. november 10. 22:34
  „14. miracle!
  Mint ahogy az eü-ben úgy feltételezem, hogy a tűzoltóságnál sem könnyű kiadni a plusz órákat! Kevés az ember! Az adott havi túlórákat sem mindig tudjuk kivenni, nem még az előző hónapról áthozottakat! Ember lenne ha meg lennénk fizetve rendesen. Ugyanakkor ugye Te sem gondolod, hogy normális dolog az, hogy rendszeresen túlórázól amit sem lecsusztatni nem tudsz sem kin nem fizetik! Szerintem nem normális dolog az sem, hogy egy kórházi osztályon sok esetben 25 betegre éjszaka 1 nővér felügyel úgy, hogy a másnapi ételrendelést is meg kell csinálnia a reggeli gyógyszereket is elő kell készítenie, esetlegesen új beteget is fel kell vennie, és akkor az ott bentfekvő betegekről még nem is beszéltem. Egyiket tisztába kellene rakni a másiknak gyógyszer kellene vagy épp infúzió csere vagy ne adja Isten, nagyobb baj történik... és ott van rá szükség míg a többi betegnek is szüksége lenne rá. Ugye mindezt átlag 90 ezer Ft-os havi fizetésért! A tűzoltók is kevesen vannak és ha épp úgy jön ki nem mehet haza és nem hagyhatja ott a tüzet azzal, hogy ja kérem, lejárt a munka időm és ezért is keveset kapok ha meg itt maradok azt ki sem fizetik!”
 • 15. ujidok 2010. november 10. 22:28
  „Érdekességképen egy tűzoltó nyilatkozza:

  Gyenge Koppány hozzátette, az elmúlt években a soproni önkormányzat közel 150 millió forintot fordított a tűzoltóság technikai fejlesztéseire, laktanya felújításra és finanszírozás kiegészítésre.

  Hát, ha ilyen nagyra értékeli a munkát, akkor a megoldást is nyugodt szívvel várhatja az önkormányzattól.
  Szerintem, fényes jövő előtt állunk :)
  Viszont a kijózanodás, gyors, és fájó lesz.

  Legutolsóképpen pedig sok sikert azoknak akik valóban érdemi munkát végeznek nevetséges pénzekért!
  Remélem elérik a céljukat!”
 • 14. miracle 2010. november 10. 22:19
  „Ilyen töketlenkedést.
  Mindegyik érintett hónapban szabadnapokkal kellett volna lecsúsztatni a túlórákat.
  Most már ugye késő bánat, mert ami a munkaidőkeret (általában az 1 hó) végére marad, az már örökké túlóra.”
 • 13. Eüdolgozó 2010. november 10. 21:06
  „Az a gáz, hogy ott akik a bársonyszékben ülnek nagyon jól tudják, hogy azt nem fogjuk megkockáztatni, hogy nem gyógyitunk és nem oltunk tüzet. Így vagy úgy ugyis megcsináljuk a munkát és sajnos ezt ki is használják.”
 • 12. MotorosPista 2010. november 10. 20:40
  „Ami jár az jár!
  De ne feledjük ez magyarország.”
 • 11. Eüdolgozó 2010. november 10. 20:34
  „10. ujidok!
  Sajnos az elmaradt pénzeket sem fizetik ki és évek óta béremelés sem volt! Sőt amit lehetet elvettek tőlünk! Nincs kajautalvány több mint 1 éve, a továbbképzések és egyéb tanulmányakat csa nyögve nyelve fizetik ki vagy épp sehogy. Ha ember hiány van nemigen vesznek fel új embert. Talán kisivel több megbecsülést kellene, hogy kapjunk.”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Durvának tartották a diákbarát ügyvédet

Az utcák, terek emlékhelyek címet viselő sorozatunkban ezúttal a Vitnyédi utca elnevezése után… Tovább olvasom