Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

Sopronnak nem jut támogatás

A kormány javaslata szerint jövőre a Petz Aladár megyei kórház központi műtőblokk-felújítására, valamint a győri zsinagóga rekonstrukciójára jut címzett támogatás a megyébe. Sopron, Csorna, Jánossomorja, Tét, Bősárkány és Enese várhatóan hoppon marad.
A győri zsinagóga épülete
Lapunk információi szerint a kormány a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház egymilliárd forintos műtőblokk-felújítását és a győri zsinagóga félmilliárd forintos rekonstrukcióját finanszírozná jövőre a címzett támogatási keretből. A kabinet javaslata nem szentírás, de az Országgyűlés tavasszal figyelembe veszi a végső döntésnél. A jobboldali vezetésű megyei és a baloldali irányítású győri önkormányzat sikere felértékelődik azt látva, más megyei településnek nem jut pénz.

Ha a parlament valóban így dönt, Sopronnak állami támogatás híján kell(ene) megoldania a fertőrákosi Barlangszínház felújítását éppúgy, ahogy Csornának a Kórház-rekonstrukciót. Szintén állami dotáció nélkül marad Jánossomorja, amely az ivóvízellátás javításához kért segítséget; Tét a kistérségi kulturális központ tervével és Enese is a tornacsarnok-építéssel. Eszerint csalódott vesztes Bősárkány és térsége is, amely a szennyvízcsatornázásnál számított az állami megerősítésre.

Megyei Kórház: részsiker

A Kórház fenntartója, a megyei önkormányzat a központi műtőblokk és sterilizáló felújításához először 2000-ben pályázott címzett támogatásért – akkor hatmilliárd forintot „igényelt" az államtól. A sikertelen kísérlet után egyértelmű választ kapott: igényeit lejjebb kell vinnie, ha nyerni akar. Idén éppen ezért már csak 1,9 milliárd forintot kért, ebből ki lehetett volna cserélni a tizennyolc éves műszereket s jutott volna a sterilizálóra, az intenzív szobákra és a gyermeksebészeti műtőre is. (Kisalföld, 2002. szeptember 4. – Műtőfelújításra milliárdok kellenek.)
Úgy tűnik, az intézmény és tulajdonosa nyer is, meg nem is, ugyanis – információink szerint – a kormány kettő- helyett egymilliárd forintot javasol a parlamenttel elfogadtatni a Petz-Kórháznak. Mivel a teljes műtőblokk-felújítás hároméves program, ezért Bugovics Elemér főigazgató ma még nem tudja megmondani, mi az, ami az egymilliárdból megvalósul, s mi az, amit ki kell hagyni.
A megyei Kórház győzelme természetesen nem „ingyen" van: a csornai intézménynek – amelyet sokan esélyesnek tartottak – egy évet várnia kell az újabb kiírásra.

Egyetemfejlesztés a győri zsinagógában

„ Legalább ötször pályáztunk a volt zsinagóga felújítására, eddig mindannyiszor sikertelenül " – állította kérdésünkre Balogh József győri polgármester. A város önkormányzata másfél évtizedes problémát kíván orvosolni a rekonstrukcióval.
A megyeszékhely az államtól 500 millió forintot kért – amelyet ezúttal minden bizonnyal meg is kap –, s ehhez 50 millió forintnyi saját erőt tesz hozzá. A költségvetés az 1999-es kalkulációk alapján készült, de Balogh szerint meg tudják oldani, hogy kijöjjenek a pénzből. „Korábban voltak 1,1 milliárd forintba kerülő grandiózus elképzelések is, de ezeknek már nincs alapjuk, miután a Richter Terem és az egyetemi csarnok felépítésével újabb konferencia- és kulturális központok jöttek létre a városban" – tette hozzá.
Az 550 millió forintba az 1868 októberétől 1870 szeptemberéig Benkó Károly pesti építész tervei alapján épült egykori zsinagóga teljes felújítása, valamint némi átalakítás fér bele, hároméves ütemezéssel. Győr eddig 100 millió forintot költött az épületre, amelyet jelenleg nagyrészt a Széchenyi István Egyetem zeneművészeti fakultása használ. A beruházás tehát az egyetemfejlesztési program részeként is felfogható. A polgármester hangsúlyozta: mindez összhangban van a zsidó hitközséggel kötött 1969-es megállapodással. Az adásvételi szerződésben a felújítási kötelezettség mellett az szerepelt, hogy a falak között csak kulturális tevékenység folytatható.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavasszal felújítás kezdődik

Jövőre félmilliárd forintos beruházással megindulhat a fertődi Esterházy-kastély rehabilitációs… Tovább olvasom