Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Sopronkövesd nem enged a Vocational követelésének

Sopronkövesd - A sopronkövesdiek ragaszkodnak az általános iskolájukhoz. Az önkormányzat zsarolásnak tartja a Vocational-alapítvány követelését, miszerint fizetniük kell, ha meg akarják tartani helyben az oktatást. A Kisalföld információi szerint „meghiteleznék" a költségek egy részét az alapítványnak.
A sopronkövesdi szülők, pedagógusok, sőt, a település vezetői is a Kisalföldből értesültek arról – „Vocational-iskolák veszélyben"-, hogy a Vocational Academy Alapítvány kilátásba helyezte: abban az esetben, ha az önkormányzat nem járul hozzá a költségeikhez, március 15-e után az újkéri iskolába vinnék át a diákokat.

– Tájékoztatást kértem Nagy Ottó Lászlótól, az alapítvány elnökétől, aki cáfolta, hogy lenne ilyen döntés – tudatta Szőke Katalin, az iskolák igazgatója.

– Sopronkövesden száznégy, Újkéren ötvenkét diák tanul. Az átjárás már csak azért sem lehetséges, mert az újkéri iskolában nem oldható meg 156 gyerek együttes oktatása. Ezzel az elnök is tisztában van... – tette hozzá Szőke Katalin.

Egyházi István sopronkövesdi polgármester és Szőke Katalin iskolaigazgató az alapítvánnyal kötött szerződést tekintik át. Fotó: Magasi Dávid


– Az alapítványhoz való csatlakozás tavaly szeptemberben nem csupán anyagi okokból történt: úgy láttuk, a településen térségi oktatási és tudásközpont jöhet létre – vette át a szót Egyházi István sopronkövesdi polgármester. – Minden település álma, hogy megmaradjon helyben az iskolája és az óvodája. Sajnos az „amit akarunk, szívesen elhisszük" hibájába estünk. Elhittük, hogy  kisebb anyagi ráfordítással is megtarthatjuk az intézményeinket. Sajnos tévedtünk. Mostanra addig jutottunk, hogy az önkormányzatokat a szerződésben rögzítettekkel ellentétes lépésre kívánja kényszeríteni az alapítvány. Vagyis csak ott maradhatna meg az iskola, ahol az önkormányzat havonta súlyos százezreket, milliókat fizet. Ez véleményünk szerint zsarolás, és ebben nem leszünk partnerek – tette hozzá Egyházi István.

 – Szeptemberben mindkét helyen nagy lelkesedéssel indult a munka – folytatta Szőke Katalin, a sopronkövesdi és újkéri  iskola igazgatója. – Sopronkövesden egyben maradt a tantestület, Újkéren viszont sokan felmondtak. Ott újjá kellett szervezni a testületet, de amint felállt az új csapat, nagy lendülettel elkezdődött a munka. Hat hónap kiváló szakmai eredményét látom most széthullani. Szomorúan tapasztalom, hogy Újkéren azt gondolják, a sopronkövesdiek akarják áthozni az ottani gyermekeket. Pedig erről szó sincs. Értesüléseink szerint az intézmények átmeneti szüneteltetésének ötlete – az anyagi gondok miatt – az alapítvány elnökétől származik. (Nagy Ottó László lapunknak korábban azt nyilatkozta, amennyiben az újkéri vagy a sopronkövesdi önkormányzat nem járul hozzá az iskola fenntartási költségéhez, akkor a másik településre vinnék át a diákokat – a szerz.)

Egyházi István közölte: – A sopronkövesdi iskola felszereltsége, a tantestület felkészültsége, valamint az önkormányzat anyagi helyzete a garancia arra, hogy az oktatás a jövőben is biztosított lesz a településen. A jelenlegi állapot szerint az önkormányzat nem fizet az alapítványnak, csupán a költségek egy részét vállalja át, mintegy „hitelezőként". Így a fennálló problémák ellenére ez a tanév is befejeződik, és a rémálomnak vége lesz.

Az elkövetkezendő napokban tárgyalást kezdeményeznek az alapítvány elnökével, hogy rendezzék a pénzügyi helyzetet, a fentieket egyeztessék. – Szeptember elsejétől pedig – ha a képviselő-testület is megszavazza – már ismét önkormányzati intézményként, nyugodt, normális körülmények között kezdődhet el a 2008/2009-es tanév – zárta a polgármester.

A Kisalföld szerette volna Nagy Ottó László véleményét megkérdezni a tárgyban és az újabb fejleményekről, de nyilatkozata ügyében többszöri megkeresésünkre sem jelzett vissza.

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. 1 anya 2008. április 08. 21:04
  „Újkériek!Hova ,melyik suliba vigyük a gyerekeket?!Lövő vagy S.kövesd?????”
 • 61. i-GAZSÁG 2008. április 06. 18:26
  „Egyetértek a "diákként" íróval. Kunszigeten az utolsó állami iskola tanári kara minden létező veszélyre, negatívumra felhívta a döntéshozók figyelmét, megoldásokat javasolt. Süket fülekre talált.Itt ez a döntés az Önkormányzat gyors és felelőtlen, csak az anyagiakat néző, "olyan legyen, ami a környéken nincs" döntése volt. Pedig Kunsziget nem szegény falu, a befolyó pénzek szerint a megye települései között az első negyedben van. Ami a színvonalat illeti, a kunszigeti iskolának sem volt szégyellnivalója diákjai további előremenetelével kapcsolatban. De ez itt sem volt fontos...”
 • 60. diákként 2008. április 05. 14:54
  „Mérhetetlenül sajnálatos dolognak tartom, hogy ez az egész helyzet kialakulhatott.
  Ha anno, mikor csak felmerült az alapítványi iskola gondolata, illetve az ehhez való csatlakozás kérdése, csak egy ember azok közül akik (a már mindegy hogy helyes, vagy helytelen) döntést meghozni voltak hivatottak, kinyitotta volna a szemét, vagy vette volna a fáradtságot, és utána járt volna, hogy mivel jár a beépülés, és tudjuk-e ezt vállani, és megéri-e vállalni,ha érveket és ellenérveket állítottunk volna szembe, nem személyeket, és politikai hovatartozást, nem itt tartanánk.
  Nyilván senki nem tudhatta előre, hogy milyen anyagi hiányosságok léphetnek fel, de azt tudhatta mindenki, hogy eddig is kiválóan működött az iskola. Személy szerint én a sopronkövesdi iskola hajdani tanulóiról tudok beszélni, nézzünk csak körül, hogy hányan tanulnak "elit" gimnáziumokban, hányan hallgatói különböző felsőoktatási intézményeknek. Az egykori bukdácsoló hallgatók is megbízható szakemberekként működnek. Nem ez kellene,hogy egy iskola mércéje legyen?
  Ha annyira újításra lett volna szükség, miért nem mérték fel az igényeket?
  Értelmetlen dolog pénzt időt, és értékes energiát pazarolni olyanra, ami felesleges, mert anélkül is kiválóan működik a dolog. Ha mindenképpen 2 nyelvet akartak oktatni,akkor egyszerűbb és költségkímélőbb lett volna egy angol szakos tanerőt alkalmazni, és tantervmódosítást eszközölni.(más nagyobb léptékű változást nem tapasztaltam, )
  Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy hol maradjon az iskola, és hol ne, úgy gondolom, mindenki elmondhatja a véleményét, harcolhat a saját igazáért, de lássuk be, beleszólásunk nem sok van. Iskola ott maradhat, ahol mind az anyagi, mind a szellemi hátterét képes előteremteni az önkormányzat, vagy egyéb üzembentartó szerv.
  Az a legnagyobb gond a mai világban, hogy mindig problémamegoldásra hagyatkozunk, ahelyett hogy megelőzésben gondolkodnánk. Ha pedig kialakul a probléma, nem az összefogásra törekszünk és az együttes megoldásra, hanem bűnbakot keresünk és "sárt" hajigálunk.
  Szerintem néha gondolkoznunk kellene...”
 • 59. Apuska 2008. március 18. 11:24
  „Nem kaptunk.”
 • 58. fizu? 2008. március 18. 11:02
  „kaptatok fizetést?? írjátok meg lécci!”
 • 57. szorgoshangya 2008. március 14. 21:57
  „No fizu még ma sem, hiába vártuk az sms-t. Így tehát a sikerélmény is elmaradt mint motiváció! Remélem hamarosan a NOL is megkapja ami neki jár!!!”
 • 56. 14. : ohne fizu 2008. március 14. 14:28
  „14. van és nincs fizetés”
 • 55. vokis 25 2008. március 13. 20:15
  „"A sikerélménynél jobb motiváció nem kell az embernek, akár tanuljon, akár dolgozzon." (Nagy Ottó László, Rábaközi Magazin 2008. március 12. III.évf./10)”
 • 54. népszabadság márc.10. 2008. március 13. 12:53
  „népszabadság márc. 10.
  hajrá maracaltő!! többi tagisk is követhetné példáját! bár ezt szajkózzuk hetek óta”
 • 53. eb 2008. március 13. 12:39
  „én se kaptam.”
 • 52. vokis 25 2008. március 12. 21:56
  „Lazar, Pálka!
  Egy cipőben járunk? Lépjünk!Én már elindultam!”
 • 51. lazar 2008. március 12. 19:09
  „Én se kaptam!”
 • 50. pálka 2008. március 12. 18:50
  „Én se!!! Én is!”
 • 49. vokis25 2008. március 11. 22:11
  „Nem kaptunk!!! Fáradt vagyok!”
 • 48. minden oké? 2008. március 10. 18:40
  „csak nem kaptatok pénzt? mindenki k...ol! ha igen, akkor minden oké”
 • 47. Gyurcsány 2008. március 10. 17:31
  „Ostoba parasztok! Dögöljetek éhen!”
 • 46. nagymama 2008. március 09. 19:35
  „Tegnap a hírtv híradóiban nyilvánosságra került a dolog. Köszönet érte, reméljük lesz folytatása is,és a többi faluban is forgatnak majd,nem csak Rábapordányon. Ha a dolgozók nem nyilatkozhatnak,majd fognak a falubeliek és a szülők. Nekik nem tilthatja meg senki.”
 • 45. tanárnő 2008. március 08. 13:02
  „Féltem az iskolánkat, féltem a gyerekeket, nem tudunk megélni, mi lesz velünk? Egy tanárnő”
 • 44. anyci 2008. március 07. 21:24
  „Pergo!Mint írtad,nincs gyereked.Reméljük,hogy lesz és tudsz véleményt mondani szülőként is.Tudod,amikor az embernek gyereke lesz,önmaga ,és a saját érdeke megszűnik.Felelősséggel tartozik egy másik emberkéért,akit ráadásul jobban szeret mindenkinél.Ez egy különleges érzés.Szeretné,ha minden jó lenne a gyereknek,minden rossztól,kellemetlenségtől megóvni.Biztos vagyok benne,hogy a te szüleidnek is te voltál a világon a legfontosabb és mindent megtettek volna azért ,hogy neked jobb legyen./amíg nem érted el a felnőttkort és nem álltál a saját lábadra vagy még utána is /És itt nem szidni akartalak,hogy nincs gyereked,csupán szülőként másként gondolkodnak az emberek.”
 • 43. pergo 2008. március 07. 20:49
  „nos, naponta reggel járok sopronba dolgozni a nagylózs sopron útvonalon. amit írtam ezen a vonalon láttam. ha ezek a kis gyerekek a szüleik döntése nyomán kénytelenek utazni és ha ők reggel korán fel tudnak kelelni akkor talán mások is. persze, lehet a másikat szidni. ettől függetlenül, a probléma nem oldódik meg! nekem nincs gyerekem; de haza felé látom a szegény nyolc éves kisfiú annyira fáradt délutánonkánt, hogy félrelök, csak, hogy neki legyen ülőhelye! ez tény, mert látom. lehet szidni még egyszer bárkit! nekem is vannak ált isk kitüntetéseim. de a legkevésébé ez érdekel! azt pedig nem én választottam, és buszozok fél órát oda meg vissza? ez jó?
  félünk emberek kimodani: hibáztunk! én is falusi vagyok, de ezt nem lehet megkerülni! tényleg, miért jár oly sok első osztályos a sopropni iskolákba? rövid látók az emberek többsége, és sajnos csak a hőbörgést veszi észre. a saját felelősséget pedig áthárítja.”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`Kampányol a jegyző`

Sopron - "Dobos József jegyző az elmúlt napokban fizetett telefonos kampányhirdetésben hívta fel a… Tovább olvasom