Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

SOPRONKÖVESD - Ilyenek vagyunk: több a munkalehetőség, mint ahányan lakják a falut

Kivételezett helyzetben vannak a sopronkövesdiek. Kiváló munkalehetőségek közül válogathatnak virágos falujukban az Agghegy lábánál.

– Mindig dilemmában vagyunk, hogy mit írjunk ki a faluban elhelyezett információs táblákra, mivel szólítsuk meg a helyieket és az idelátogatókat. A Kisalföld ötlete azért is tetszett, mert megoldja ezt a kérdést: ilyen vidám, ötletesen szerkesztett tábla mellett nem rohanhatnak el az emberek – mondja

Fülöp Zoltán polgármester, aki az elsők között mondott igent lapunk kampányára. Csak akkor volt gondban az Alkotóház vezetőjével, Rácz Ramónával együtt, amikor egyetlen plakátra kellett zsúfolni Sopronkövesd érdekességeit. Az első listát bizony rövidíteni kellett...

Különlegességekből azért maradt bőven. Az több is érdekességnél, hogy Sopronkövesden több a munkalehetőség, mint ahányan lakják a falut. Más jól működő vállalkozások mellett ez az Autolívnek köszönhető, ahol a legtöbb életet mentik, lévén itt készülnek az autók biztonsági övei Európa legnagyobb ilyen gyárában.

Kattintásra nagyobb lesz!
Kattintásra nagyobb lesz!


A helyiek összetartó közösségére példa a rengeteg esemény, például a holdfény-, a téltemető, a lombhullás-, a napfelkelte- és a legújabb, a lepkefogó és denevértúra.

A gyönyörű Agghegyen és környékén tett közös séták után jólesik a tábortűz melegénél a sült szalonna... Minden szeptember harmadik hétvégéjén, a Kulturális Örökség Napjain is kirándulnak, de csak miután végigjárták a falu temérdek programját, van, hogy száznál is többet. Ünnepelni tudni kell, s a sopronkövesdiek nagyon tudnak!

Tavasszal a faluba került pünkösdirózsa-gyűjteményt is fesztivállal köszöntik, Szent István napján pedig a kemencés házak kapuit tárják ki, s együtt sütik az új kenyeret.

Ausztria közelségét is jól kihasználják, van, ahol csak ötszáz méter az országhatár. Itt állt a soproni határőrkerület legnagyobb „mafija", azaz magasfigyelő tornya, erről a pontról ma is csodás kilátás nyílik a környékre.

Látni például, hogy a sopronkövesdiek „zöld szívű" emberek, a rendezett utcák, virágos porták, parkok, a kirándulásra csábító erdők és a megújuló energia felhasználását jelző napelemek, szélerőművek a sopronkövesdiek reménye szerint még az átutazók szívét is megdobogtatják.

Az első említés 1326-ból való

Sopronkövesd első ismert írásos említése (terra Kwesd) Károly Róbert 1326-ban keltezett, Pereszteggel kapcsolatos okleveléből származik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pipacs Fesztivál Nagylózson

Kultúra, feltöltődés, játék, sport – többek között ezt kínálja a hétvégén a nagylózsi Pipacs… Tovább olvasom