Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Soproniak Rómában jártak, új pápát láttak - fotók

Mély lelkületű, imádságos egyházfőnek, egyszerű és közvetlen embernek látták Ferenc pápát azok a soproniak, akiket a jó szerencséjük éppen a konklávé idején vezetett a római Szent Péter térre.

– Minden évben elmegyek Rómába, ezúttal már októberben tudtam, hogy március közepén a Vatikánba utazom. Isteni szerencse, hogy az egyházjogból írt dolgozatomhoz az anyaggyűjtés ideje éppen a pápaválasztással esett egybe, így közvetlen közelről élhettem át a rendkívüli eseményeket – mesélte hazatérte után Henczel Szabolcs plébános, még érezhetően az élmények hatása alatt.

Olyannyira közel kerülhetett útitársával, Horváth Endre fotóművésszel és egy soproni orvosházaspárral együtt a történelmi órákhoz, hogy a konklávé első reggelén Erdő Péter bíborossal reggeliztek együtt, részt vettek a pápa sikeres megválasztásáért celebrált misén és ők is ott álltak több ezer hívővel együtt a Szent Péter téren, várva a fehér füst megjelenését.

Rómában jártak, új pápát láttak. Fotó: Horváth Endre


– Elmesélek egy kis epizódot a várakozás óráiról. Rengeteg ember állt a téren és mindenki azt a bizonyos tetőt nézte, ahonnan a füst megjelenését vártuk. Egyszercsak egy sirály szállt rá a kéményre, még meg is kopogtatta. Mindenki nevetett, mi különösen, mert magyarul van ennek egy jó nyelvi játéka: „Sirály pápánk lesz!" – mondtuk.

Egy óra múlva meg is jelent a fehér füst, aztán újabb másfél óra múlva Ferenc pápa is a fehér papi ruhájában. Hatalmas volt az ováció. Az üzenetet mindenki megértette: az új pápa az egyszerűség követe, mély lelkületű, imádságos, közvetlen ember, aki közelebb hozza az emberekhez a vallást, a hitet. Új szelek fújnak a Vatikánban – foglalta össze élményeit Henczel Szabolcs.

– Kis társaságunk számára már hagyomány, hogy a nagyböjti áhitatra Rómába utazunk – folytatja a történetet Horváth Endre fotóművész. – Isteni gondviselésnek érzem, hogy ezúttal éppen a pápaválasztásnál lehettünk jelen. Ott álltunk a Szent Péter téren abban a hatalmas, ám rendkívül fegyelmezett, tisztelettudó és imádságos tömegben a zuhogó esőben. Már ezt megélni különleges élmény volt! Ferenc pápa megjelenése, a mosolya, az első szavainak üzenetei pedig még fantasztikusabbá tették azokat az órákat. „Haladni, építeni, megvallani" – ezt mondta az embereknek.

Azt gondoltam akkor, bárcsak minél többen átélhetnék és megérthetnék ezt az üzenetet! Én biztosan megújult lélekkel tértem haza – mondta el Horváth Endre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A soproni Pócsi utcában már bontanak

Egy kivitelező cég hozzálátott a tűzfal bontásához és a veszély elhárításához. Az udvarban élők… Tovább olvasom