Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Soproniak állítottak kopjafát Németóváron

Kopjafát állítottak Árpád vezér tiszteletére Bad Deutsch-Altenburgban (Németóvár), ahol a hagyomány szerint a legnagyobb magyar fejedelem sírja található.

A Pozsonytól 15 kilométerre nyugatra található Németóvár temetője melletti Templom-hegyet magasítja egy hatalmas kurgán (Hügelgrab, tumulus) melynek, magassága 16 méter, kúp alakú hantjának átmérője 80 méter. A sírdombot az utóbbi évszázadokban többen is tanulmányozták, illetve vélték úgy, hogy Árpád magyar nagyfejedelem temetkezési helye lehet (például a 18. században Jeremiah Milles, a 19. században Martin Johann Wikosch, Amand von Schweiger-Lerchenfeld, a 20. század elején Szombathy József történész kutató).

A Civilek a Nemzetért közösség soproni tagjai, a soproni Jobbik szervezetével karöltve a minap kopjafaavatást tartottak a kurgán tetején.

A soproni csapat
A soproni csapat


Az eseményen beszédet mondott Tóth Sándor történész, Gőbl Gábor soproni önkormányzati képviselő, fellépett Sinkovits-Vitay András színművész, Mentes Norbert (Hungarica) és Szíva Balázs (Romantikus Erőszak).

A rendezvényre soproni és győri érdeklődőkön kívül érkeztek többen Bécsből és a felvidékről is érkeztek. Tóth Sándor egri történész mintegy 30 perces előadásában ismetette elméletét. A tudomány képviselője örömét fejezte ki, hogy civil kezdeményezésre a farádi Túri Tamás fafaragó által készített gyönyörű kopjafa került felállításra a nemzeti emlékezeti ponton!

A rendezvény szervezője, Gőbl Gábor elmondta: „Fontosnak tartjuk, hogy sor kerüljön a németóvári sírhalom mielöbbi feltárására, amivel egyértelműen tisztázni lehetne a hely történelmi szerepét." Hozzátette: " a régészeti kutatás megindításához állami akaratra és forrásokra lenne szükség, de a hely kutatása sajnos fel sem merült a kultúrális kormányzatnál. Amennyiben a Jobbik megkapja a kormányzáshoz szükséges társadalmi felhatalmazást, abban az esetben minden a nemzet szempontából fontos jelenleg elhanyagolt tudományos és kultúrális terület finanszirozása jelentősen növekedni fog és a több mint 20 éve zajló szélső liberális alapokon nyugvó finanszírozás pedig el fog apadni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külön parkolók a nőknek Sopronban: hímzéses falfestés

A soproni mélygarázsban augusztus elsejétől hat darab, nagyobb méretű, külön színes ábrákkal… Tovább olvasom