Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Soproni volt trafikossal szemben vesztett pert az állam Strasbourgban

Többen, köztük egy soproni volt trafikos is beperelte az államot, miután a trafiktörvény miatt megszűnt a működési engedélye.

A magyar állam megsértette a magántulajdont megillető védelmet, amikor 2013-ban megfosztotta Vékony László soproni trafikost engedélyétől, hogy  dohánytermékeket áruljon - mondta ki kedden első fokon, nem  jogerősen az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban.

A döntés nem kötelezi a magyar jogalkotót a jogsértés  megszüntetésére vagy jogszabálymódosításra, ám 15 ezer euró (mintegy  4,77 millió forint) kártérítés és 6000 euró (mintegy 1,9 millió  forint) perköltség megfizetésére kötelezi a magyar államot, ha  jogerőssé válik.   

A bírák az Emberi Jogok Európai Egyezménye alapján ítélkeznek,  amely első jegyzőkönyvének első cikke védi a magántulajdont,  kimondva, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy javait tiszteletben  tartsák, tulajdonától senkit sem lehet megfosztani, kivéve, ha ez  közérdekből és a törvényben meghatározott feltételek, valamint a  nemzetközi jog általános elvei szerint történik.

Az ítéletben a bírák arra a megállapításra jutottak, hogy Vékony  dohány-kiskereskedelmi engedélye a szerződés értelmében a trafikos  bevételeinek jelentős hányadát termelő tulajdonát képezte, annak  megvonása az állam részéről pedig beavatkozásnak számít a  magántulajdonból származó hasznok élvezetébe.  

Ezt megállapítva az Emberi Jogok Európai Bírósága azt vizsgálta  meg, hogy megfelelt-e az állami beavatkozás az egyezmény  előírásainak. Azt a bírák sem vitatják, hogy közérdek a kiskorúak  dohányzásának visszaszorítása, amelyet a kormány elérendő célként  nevezett meg. Mindazonáltal a bírák szerint minden ilyen  beavatkozásnak méltányos egyensúlyt kell találnia a közérdek és az  egyén alapvető jogainak tiszteletben tartása között.   

 "Az elérni kívánt cél és az alkalmazott eszköz között ésszerű  arányosságnak kell fennállnia. A közérdek és az egyén jogai között  nem lehet egyensúlyt találni, ha az érintett személynek egyénileg  túlzott terhet kell elviselnie" - írják az ítéletben a strasbourgi  emberi jogi bírák. A testület pedig súlyosnak minősítette, hogy a  Vékony László engedélye elvesztése miatt bevételeinek harmadát  veszítette el, és később a bolt bezárására is kényszerült.   
 
A bírák szerint "aligha tekinthető elégségesnek", hogy mindössze  10 hónap telt el a törvény elfogadása és Vékony engedélyének  megszüntetése között, valamint, hogy mindössze három hónappal azt  megelőzően tudhatta meg, hogy az új trafikrendszerben nem kap  engedélyt dohánytermékek forgalmazására.   

A strasbourgi bíróság világossá teszi, hogy arról nem mondhat  ítéletet, hogy indokolt volt-e, hogy Vékony az új rendszerben ne  kapjon engedélyt dohánybolt üzemeltetetésére, mert ehhez nem kapott  megfelelő adatokat a felektől.   
 
"Mindenesetre megjegyzendő, hogy az eljárás, úgy tűnik,  nélkülözte az elemi átláthatóságot és bármilyen jogorvoslati  lehetőséget" - teszi hozzá ugyanakkor a strasbourgi testület, amely  szerint a magántulajdont érintő minden állami beavatkozás esetén  lehetőséget kell teremteni az érintetteteknek, hogy ha nem is  bíróság előtt, de az illetékes hatóságoknál óvást emelhessenek az  intézkedés ellen.   

Mindezeket összevetve a bíróság arra a megállapításra jutott,  hogy az állami beavatkozás miatt Vékony Lászlónak túlzott mértékű  személyes áldozatot kellett vállalnia, s emiatt sérültek a  nemzetközi egyezményben lefektetett jogai.   

Az ítélet akkor válik jogerőssé, ha 3 hónapon belül egyik fél  sem fellebbezz ellene, ha mindketten bejelentik, hogy nem kívánnak  fellebbezni, vagy ha a testület a fellebbezést elutasítja. 

A nyitókép illusztráció! Fotó: kisalfold.hu archívum 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Don-kanyar áldozataira emlékeztek Sopronban

A második világháború egyik legnagyobb katasztrófájára, a doni áttörés 72. évfordulójára emlékezett… Tovább olvasom