Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Soproni vasútigazgatóból a Malév élére

Berényi Jánost, a GYSEV Zrt. egykori elnök-vezérigazgatóját nevezték ki a Malév Zrt. igazgatóságának elnökévé.A Sopronhoz kötődő szakember meglepődött a felkérésen, de örömmel vállalta. Hétfőn volt az első munkanapja.

Hétfőn, első munkanapján találkozott új munkatársaival dr. Berényi János, a Malév Zrt. igazgatóságának új elnöke. A GYSEV 1990 és 2002 közötti elnök-vezérigazgatója, aki a vasút és a sport miatt ezer szállal kötődik Sopronhoz, egyelőre nem szívesen nyilatkozik az újságíróknak új tennivalóiról, a Kisalfölddel azonban kivételt tett.

Külön kérése csak annyi volt, hogy tudassuk: számára Sopron és a GYSEV marad az alma mater...

– Világéletemben vasutas voltam, most azonban óriási feladattal tiszteltek meg és én állok elébe. Úgy látszik, a GYSEV-et jelképező szárnyaskerékből a kerekeket számomra kivették, de a szárnyak megmaradtak – mondta elöljáróban Berényi János.

Hirtelen jött a felkérés, s bár meglepődött, azonnal igent mondott a kihívásra. – Sportemberként sem szokásom a meghátrálás, és egyébként sem ez az első nagy feladat az életemben. Bizonyára sokan emlékeznek még rá, hogy dolgoztam a Forma–1-ben azért, hogy Magyarországon futamok legyenek, évekig elnöke voltam a kosárlabda- és a teniszszövetségnek, a Nemzeti Sportszövetségnek pedig most is szekcióvezető alelnöke vagyok. A rendszerváltás után az akkori kormányzat a MÁV miniszteri biztosává is kinevezett. Igaz, eddig a földön dolgoztam és a sínekkel úgymond röghöz voltam kötve, most pedig majd szárnyalhatok... De a viccet félretéve: sok párhuzam van a vasút és a légitársaság között. Nemcsak arra gondolok, hogy szállítás és utasok, hanem hogy mindkettő erős hierarchiájú szervezet, óriási a fegyelem és a feladatnak megfelelő a szakértelem – nyilatkozta a Kisalföldnek a Malév igazgatóságának új elnöke.

Új feladatairól dr. Berényi János elmondta még: nemzeti légitársaságunk nagyon nehéz helyzetben van, ám nem reménytelenek a kilátásai. Az igazgatóság feladata gazdaságilag talpra állítani a céget, megmenteni a nemzeti értéket. Ehhez megfelelő szakmai és pénzügyi befektetőket kell találniuk.

A döntés

A Malév részvényesi gyűlésén döntöttek az igazgatóság és a felügyelőbizottság összetételének megváltoztatásáról. A változtatásokat azzal indokolják, hogy a Malév részvényei közel 96 százalékának tulajdonosi jogait képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szükségesnek érezte az igazgatóság közlekedésszakmai átalakítását. Visszahívták a tagok közül Winkler János elnököt, Martin Gausst (aki május 31-i hatállyal lemondott a vezérigazgatói tisztségről), Bienerth Gusztávot és Parragh Lászlót. Az öttagú igazgatóság új tagjai Berényi János, aki az igazgatóság elnöke és Gergely Máté. Az új elnök és a tagok megbízatása öt évre szól.

Olvasóink írták

 • 10. TancsKaszabell 2011. április 01. 11:29
  „Meglepődtem én is !”
 • 9. ujidok 2011. március 31. 11:10
  „Érdekes egy ország ez, hogy teljesen idegen területen hogyan mozognak a szakemberek.
  Forma1
  GYSEV
  Malév”
 • 8. meksz 2011. március 31. 08:25
  „Zeta62
  Azért szenté ne avasd.Amúgy szerintem most sincs semmi probléma a GYSEV-vel.”
 • 7. zeta62 2011. március 30. 22:23
  „Addig rendben is volt a GYSEV szénája, míg ő volt a góré...
  Meg lehet nézni most...”
 • 6. Kuvasz 2011. március 30. 17:39
  „Kedves Cikkíró!

  Jó lenne, ha utananézne bizonyos adatoknak és csak azt követően írna nyilvánosan.
  Dr.Berényi János NEM soproni vasútigazgató volt, HANEM a GySEV Rt. (akkor még Rt.) elnök - vezérigazgatója.
  Kérjen bocsánatot a pontatlnaságáért.”
 • 5. meksz 2011. március 30. 09:20
  „Ez az ember mindig felfelé bukik.Hozzáteszem nem állítom, hogy semmihez sem ért.De a Forma -1 Magyarországra hozatala nem az ő nevéhez fűződik.Semmi gond nincs azzal, hogy elvállalta és lehet, hogy jól meg is oldja, de ez a duma ,hogy nem szokása meghátrálni stb. Gondolom nem ingyen végzi.Akkor minek ez az öntömjénezés.”
 • 4. meksz 2011. március 30. 09:14
  „Jót nevettem.Meglepődött, de elfogadta.Ha engem kérnek fel én is meglepődök és tuti elfogadom:):):):):):)”
 • 3. bobo 2011. március 29. 23:24
  „Ért hozzá: a Gysev-től is repült. :-)

  Komolyra fordítva: bizonyos szint fölött már a vezetői képességek számítanak, nem a végzettség. Márpedig Berényi úr jó vezető volt, amíg ki nem tették a helyéről, úgy tudom.”
 • 2. xverax 2011. március 29. 15:49
  „kalauz a repcsin????”
 • 1. Ovinkor 2011. március 29. 16:36
  „A légitársaság vezetése nem igényel némi hozzáértést általában véve a repüléshez? Csak kérdezek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékszik az elefántormányos Sopkerre?

Szubjektív múltidézésre invitáljuk önöket: mire emlékeznek az 1990-es évek soproni történéseiből. Mi… Tovább olvasom