Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 33°C Még több cikk.

Soproni Városvédők: Elkerülte a figyelmet az elkerülő út

A városvédők szerint nincs alternatív útvonal, amerre az Ausztriába igyekvők, vagy az iparterületre érkező teherautók mehetnének.

Uzoni Pál, a Városvédők Összefogtunk Sopronért Egyesület önkormányzati képviselőjelöltjének közleménye:

"Elkerülte a figyelmet az elkerülő út!

Sopron nyugati részének, Bánfalvának, az ágfalvi úti lakóparknak, valamint az iparterületnek a közlekedési helyzete egyre katasztrofálisabb képet nyújt. A városrész jelentős növekedésen ment keresztül: lakóparkok, ipari csarnokok épültek meg úgy, hogy ezzel a közlekedési hálózat fejlesztése nem tartott lépést. A városrészt ma csak gyenge köldökzsinórok kötik össze: ezek zsúfoltak, torlódásosak. Nincs alternatív útvonal, amerre az Ausztriába igyekvők, vagy az iparterületre érkező teherautók mehetnének. A régóta tervezett északnyugati elkerülő jelenleg csak egy dolgot kerül el: a városvezetők figyelmét.

Az északnyugati elkerülő már az 1992-es rendezési tervben is szerepelt – 20 év telt el azóta. Már akkor is stratégiailag fontos volt, hogy a városrészt ne csak egy irányból lehessen megközelíteni, hanem észak-nyugat felől, a Jereván lakótelep irányából is.

Az itt élőknek ismerősek a jelenetek: beduguló Bánfalvi (Kossuth Lajos) és Ady Endre utca, kényszerűség miatt erre közlekedő sörgyári, erdőgazdasági és egyéb nehézgépjárművek, teherautók. Ezt a problémát a kampányszerű útfelújítások nem tudják megoldani, bár elismerjük, a Bánfalvi útra valóban ráfért az új aszfaltréteg.

Sopronban végzett építészként és egykori bánfalvi lakosként is különösen foglalkoztat az egyes soproni városrészek, így Bánfalva sorsa is: egy település vagy egy városrész akkor tud igazán fejlődni, ha megfelelő és SOKIRÁNYÚ közlekedési kapcsolattal is rendelkezik.

Bánfalva fejlődésének egyik kulcsa véleményem szerint az északnyugati elkerülő út megépítése, ami gazdasági érdek is, hiszen a Sörgyártól a TAEG-ig számos cég elérhetőségét javítaná. Az új nyomvonalon, a lakóterületektől távol pedig újabb beruházások jöhetnének létre.
A megépülő út csökkentené Bánfalva zajterhelését, javulnának a légszennyezettségi mutatók, kisebb lenne a dugó, kevesebb a reggeli stressz. Ezért egyik fontos programpontomnak az elkerülő út megépítését tartom.

Ennél kisebb költség, és azonnali intézkedést igényelne ennek az utcának az aszfaltozása, ahol épp most állunk, hiszen a több 10 milliós értékű családi házakhoz egy rossz minőségű földúton lehet eljutni.

Szintén azonnali intézkedést igényelne az Ágfalvi úton az Unimas üzemmel szemközti buszmegállóhoz egy gyalogátkelőhely (zebra) felfestése, hiszen a megnövekedett forgalomban a buszmegálló és az ágfalvi úti lakópark között gyalogosan közlekedő lakók életveszélyes körülmények között tudnak csak átkelni az úton. Az utóbbi időben több megrázó baleset is történt itt. Ugyanez a helyzet a Brennbergi úton az iskola előtt is, ahol az állami gondoskodásban élők és fogyatékos gyermekek gyalogos átkelőhely nélkül tudják csak megközelíteni a bejárattal szembeni buszmegállót. Kis költséggel, de nagy odafigyeléssel el tudnánk kerülni a baleseteket" - olvasható a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dalriada: új, hetedik lemezével jelentkezik a soproni zenekar

A Napisten hava című új anyagával európai koncertkörútra indul a soproni Dalriada együttes. A… Tovább olvasom