Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Soproni városháza: elhárulnak az akadályok a VOLT megrendezése elől

A város polgármestere csütörtökön egyeztetett a megyei kormánymegbízottal a rendezvény környezetvédelmi engedélyének ügyében.
Nem lesz akadálya annak, hogy idén is az eredeti terveknek megfelelően tartsák meg a VOLT Fesztivált - közölte a soproni városháza az MTI-vel, miután Fodor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön egyeztetett Széles Sándor megyei kormánymegbízottal a rendezvény környezetvédelmi engedélyének ügyében.

Kuslics Balázs, a soproni önkormányzat sajtófőnöke hangsúlyozta: a VOLT Fesztivál nemcsak országos, hanem nemzetközi jelentőségű rendezvény, amelynek a város elkötelezett támogatója.

"Hivatalunk a hatáskörébe tartozó valamennyi engedélyt időben megadta a szervezők számára, de vannak olyan egyéb engedélyek, amelyek a Natura 2000 területek miatt szükségesek. A szocialista kormányzás alatt sok esetben kevésbé indokolt módon nyilvántartásba került Natura 2000 védettség alá tartozó területek rengeteg nehézséget okoznak, nemcsak a fesztiválok, hanem más gazdasági ügyek tekintetében is" - jegyezte meg.

"Miután a fesztivál által érintett terület természetvédelmi státusza a korábbi évekhez képest nem változott, örülünk annak, hogy ezúttal is minden akadály elhárulhat a VOLT Fesztivál megrendezése elől" - fogalmazott Kuslics Balázs, hozzátéve: az önkormányzat az eddigi gyakorlatnak megfelelően napi szinten tovább egyeztet a szervezőkkel a rendezvény sikeres lebonyolítása érdekében.

A megyei napilap csütörtöki számában írt arról, hogy nem kapta meg a regionális környezetvédelmi felügyelőség engedélyét a jövő kedden kezdődő soproni VOLT Fesztivál; az indoklás szerint a rendezvény megtartása nem egyeztethető össze a terület védetté nyilvánításának céljával és indokával.

Az engedélyre azért volna szükség, mert a terület a Soproni Tájvédelmi Körzethez tartozik, illetve Natura 2000 védelem alatt áll. A kedden kelt elutasító határozatot egyebek mellett azzal indokolták, hogy a vendégeknek kialakított kemping területén védett állatfajok is élnek, amelyeket zavarna a zaj és a tömeg, ráadásul "lehetnek olyan madárfajok, amelyeknek a pótköltése zajlik". A tíz éve ugyanott megtartott rendezvényt követő helyreállítás pedig csak akkor lehet eredményes, ha utána a területet "több éven át nem veszik igénybe" - idézik a lap birtokába jutott határozatot. A Kisalföldnek a rendezvény szervezői úgy nyilatkoztak: biztosak benne, hogy találnak megoldást a helyzetre.

Nem sokkal később Lobenwein Norbert fesztiváligazgató azt jelezte az MTI-nek: egyeztetést kezdeményeztek a regionális zöldhatóság vezetőivel a környezetvédelmi felügyelőség engedély ügyében.

"Mindenkit szeretnénk megnyugtatni, hogy az ünnepi, 20. VOLT Fesztivál június 26-án 14 órakor megnyitja kapuit Sopronban a szokott helyen. Öt nap alatt számos világsztárt és közel százezer vendéget várunk Sopronba" - tette hozzá.

Lobenwein Norbert megjegyezte: a VOLT Fesztivált tizedik éve ugyanott, a soproni Lővér Kempingben és a szomszédos legelőn rendezik meg. Akárcsak idén, eddig is minden alkalommal kértek engedélyt a környezetvédelmi hatóságtól a fesztivál területére vonatkozóan, ezt - bizonyos feltételekkel, amelyeket be is tartottak - a tavalyi évig meg is kapták.

"A hivatal munkatársai kedden tartottak terepszemlét a helyszínen, majd másnap elsőként újságíróktól értesültünk arról, hogy az engedélykérelmünk elutasításra került. Meglepődtünk ezen, hiszen a VOLT Fesztivál területének tervezett használata, a színpadok elrendezése a tavalyival azonos, márpedig tavaly az engedélyt megkaptuk, a szabályokat betartva jártunk el" - közölte a fesztiváligazgató.

Olvasóink írták

 • 14. xen 2012. június 22. 22:45
  „Gidapatak......”
 • 13. csingilingi 2012. június 22. 17:10
  „Bizony műbalhé. Kicsit akadékoskodnak, csak azért, hogy utána melldöngetve bizonyítsák, milyen rendesek a pórnéppel.”
 • 12. józanparaszt 2012. június 22. 16:27
  „valami fontosabbról megint elterelik a figyelmet!!!”
 • 11. prdr 2012. június 22. 14:31
  „- És kié lesz a 2013-as VOLT?
  - Hát aki teleszüli - mondá Fűrész György burgermeister Csókakő.hu.”
 • 10. plaane 2012. június 22. 14:26
  „Most ha mondjuk behelyettesítem eme aktuális ügy helyébe,hogy teszem azt magyar egészségügy 2012,magyar oktatás 2012,magyar jogbiztonság2012,stb., - mit éreztek és gondoltok? És a még komolyabb kérdés : mit éreztek és gondoltok azokról,akik ezt nem érzik és gondolják?”
 • 9. zsukov 2012. június 22. 10:03
  „Majd az EU megmdja a verebeknek is merre repüljenek ???????”
 • 8. Tündenéne 2012. június 22. 09:46
  „No comment...”
 • 7. Abalajobb 2012. június 22. 08:27
  „A tájvédelmi hatóság a jogszabályok alapján hozott döntést és a jogszabályokat megkerülve kellett megváltoztatnia. Majd valakik hozatnak egy újabb jogszabályt, hogy mégis lehessen 2013-ban is Volt. Ott, ahol most. Ez a mai jogállam. Persze lehet más helyszínt is találni, pl. a sivatagban. Bár ott is vannak veszélyeztetett állatok, növények. Kabaré.”
 • 6. hehe08 2012. június 21. 21:34
  „Tájvédelmi Körzet.... jól átvertek minket ezzel is.....
  mondok is egy példát:
  A Fertő itthoni partja mentén nem lehet mezőgazdasági munkát végezni, mert tájvédelmi körzet....
  Pamhagennél meg ezer hektárokon termeszt a paraszt..... oda biztosan nem megy a gólya..... :)
  vagy inkább :(((((”
 • 5. ruig 2012. június 21. 20:33
  „4. ruig 2012.06.21. 20:02
  Alapvetően a dugódíjból befolyt összeg felosztásán ment a vita,továbbá az EU.és az IMF szeretett volna a 60 feletti politikusainak ingyenes dugó jegyet,mondván már nagy kárt nem okoznak. A Miniszterelnök: kérés szigorúan elutasítva,mondván itt is csak <moderálva>ni akarnak.”
 • 4. ruig 2012. június 21. 20:02
  „Alapvetően a dugódíjból befolyt összeg felosztásán ment a vita,továbbá az EU.és az IMF szeretett volna a 60 feletti politikusainak ingyenes dugó jegyet,mondván már nagy kárt nem okoznak. A Miniszterelnök: kérés szigorúan elutasítva,mondván itt is csak <moderálva>ni akarnak.”
 • 3. látó 2012. június 21. 19:29
  „Balázs bár bírlak hangsúlyoznám, hogy nektek nincs "hivatalotok" normál estben az tőletek független...amúgy kár eljátszani a megmentőt, ehhez Fodornak annyi köze van mint egy viharnak a bilihez....”
 • 2. himbi 2012. június 21. 19:05
  „1soproni !
  Rosszul gondoltad! Egyesek mindent összehoznak vele...”
 • 1. 1soproni 2012. június 21. 18:09
  „Nem gondoltam volna, hogy ezt is összefüggésbe lehet hozni az "elmúlt 8 évvel".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalmár: fideszes belharc tétje a VOLT

Miért van szükség a szervezőket a VOLT fesztivál kezdete előtt egy héttel ilyen helyzetbe hozni,… Tovább olvasom