Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Soproni várfal: jelentős felújítással több turistát vonzana?

˝A várfal egy nagy jelentőségi történeti érték, az egész belvárost körülölelte, jelenleg valahol teljes egészében megvan, valahol ráépítkeztek, és van, ahol nyoma sincs.˝

˝Nem is tudom, hol kezdjem. A várfal egy nagy jelentőségi történeti érték, az egész belvárost körülölelte, jelenleg valahol teljes egészében megvan, valahol ráépítkeztek, és van, ahol nyoma sincs. A lényeg, hogy a központi helye miatt sok turista keresi/keresné fel, azonban nem minden, jelenleg is ép szakasza alkalmas a bejárásra˝ - kezdi írását egy blogger az ikvahir.tk portálon.

˝Utunkat először is kezdjük a Bünker köz (belváros felől nézve) jobb oldalán, ahol a várfal látható, gyakorlatilag az előtte levő társasházsor udvarán van, meglehetősen lerobbant állapotban, korhadt deszkákkal megtámasztva, valamint valami kerítésmaradvány is van itt, feltételezhetően azt a célt szolgálhatta, hogy az emberek ne tudjanak bejutni a társasház hátsó ˝kertjébe˝.

Fotó: ikvahir.tk.hu
Fotó: ikvahir.tk.hu

Rengeteg macska lakik Sopron belvárosában, így itt is minden tele van macskák etetésére szolgáló edényekkel, elég elhanyagolt látványt nyújt az egész. Ráadásul itt a házak mögött - várfal előtt nem is lehet továbbhaladni, egyrészt mert magánterület, másrészt mert fallal el van választva.

A következő rész, ahova bárki bejuthat, az a Fő térről Színház utcába torkolló átjáróháznál van, itt ráépítették a Megyeházát a várfalra, maga a fal jó állapotú. Itt a fal mellett is lehet továbbhaladni az Attila étterem teraszán keresztül (működik ez még?), ám az Átrium üzletháznál ismét kerítésbe ütközünk, innentől egy darabon ismét nem lehet járni a várfal tövében.

A Graben étteremtől járható ismét, innentől kijelölt út vezet, VÁRFAL SÉTÁNY, PROMENADE néven, egészen az Előkapuig. Ezt mintegy másfél évtizeddel ezelőtt a házak közös együttműködésével sikerült létrehozni, bár gondolom az eredeti terv nem az volt, hogy így hagyják leépülni, a hó nem volt eltakarítva, levágott gallyak az útra voltak dobva, a pihenőt pedig teljesen benőtte a növényzet.

Közvetlenül a Polgármesteri hivatal és a Tűztorony tövében van egy terület, mely valamikor az egyik közei étterem terasza lehetett, most viszont abszolút nincs kihasználva. Mindent elborít a szemét, rongálás nyomai tapasztalhatók, régi mászóka maradványa csúfítja tovább a látványt, macskakajás edények mindenütt, csodálom, hogy még nem szúrt szemet egyetlen polgármesteri hivatalban dolgozónak sem, hogy mi van az ablakuk alatt.

Tovább haladva mehetünk lent is, vagy fent a Városház utcában, először a lenti részt vegyük szemügyre. A Várkerületi házak homlokzata általában szép, azonban a házak hátulja már kevésbé. Van itt bokrokkal, borostyánnal benőtt, de még omló falú épület is.

Fotó: ikvahir.tk.hu
Fotó: ikvahir.tk.hu

A Városház utcán haladva balra egy lépcsőn felmegyünk, majd tovább, és előttünk lesz a Fórum átjáró, melyre egy falépcsőn kell lemennünk. A gyalogút másik oldalán egy másik lépcső vezet fel, ám a tetején egy zárt kapu van, a kerítésen benézve pedig elburjánzott növényzetet láthatunk, ez is érdekes a belvárosban.

Tovább haladva a várkerületi házak és a várfal között a Bástyagödörbe jutunk, itt régen bódésor állt, közvetlenül a házak előtt, ám mára már csak a beton alapjuk van meg, életnek semmi nyoma. Illetve de, a várfalat támasztó vasbeton tele van írogatva szerelmes illetve egyéb üzenetekkel, a házfalak is össze vannak tag-elve, csodálatos látvány.

A Lenck átjáróba innen is be lehet(ett) jutni, vagyis mégsem, mert zárva van a kapu. Bár nem tudom, kinek lenne gusztusa itt felmenni, a fal ázik, a lámpa oldalüvege kidobálva, kicsit odébb csak egy izzó van a plafonon. Plusz ráadásként meg kell említeni, hogy az egész Lenck átjáró egyre élettelenebb, az üzletek sorra szűnnek meg/költöznek el innen.

Fotó: ikvahir.tk.hu
Fotó: ikvahir.tk.hu

Innentől a várfal egy darabon újra nem látható, az Orsolya templom mellett egy zárt kapu mögött látható ismét, jó állapotban. Ez után már csak visszaérve az Evangélikus templomhoz láthatjuk a várfalat, ezúttal a bal oldalon. A bíróság épülete mögött látszik egy darab a falból, mely mellett a föld csúszik le, és fal tetején ismét egy elhanyagolt függőkert szerűséget lehet megpillantani, érdekes, mennyi van ebből a belvárosban.

Összegzésképpen: A várfal sok helyen járható, sok helyen viszont a társasházak miatt nem, van ahol rossz állapotban van, és valahol kiváló. Sok a kihasználatlan terület, pedig nagyszerű turistalátványosságot lehetne varázsolni ebből az objektumból. Szerencse, hogy a belváros fejlesztésének tervében szerepel a várfal helyreállítása is, így talán megcsillan a remény˝ - olvasható a portálon.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Hozzászóló 2011. január 30. 22:09
  „Nem, valóban nem, de jól ismerem a problémákat.”
 • 27. intar 2011. január 27. 13:37
  „A szociális bérlakásban élők nem tehetnek róla, ha az önkormányzatok oda telepítették Őket! Hiba volt. Egyetértek! De nem csak ilyen lakások vannak itt és a sok tiltás miatt már értéktelenednek a magántulajdonok.
  Persze lehet, hogy ez a cél.

  Te ugye nem a (történelmi) belvárosban laksz?”
 • 26. Hozzászóló 2011. január 27. 10:54
  „Egyébként pedig melyik belvárosiak véleményéről beszélünk? Arról a több száz szociális bérlőről, aki szinte ingyen bérli, majd félár alatt megveszi a belvárosi lakást? Arról a rétegről, aki naponta elmondja, hogy milyen kihalt ez a belváros, de gyakorlatilag ő tette azzá, mert nem tűr el élő embert a környezetében? Arról a rétegről, aki nem tud vigyázni se a házra ahol lakik, se annak környezetére? Ha a Fő téren van valami, akkor az összes nyugdíjas kikel magából. Ha a Kisvárkerületen, akkor azért pattognak a lakók, hogy elveszik a parkolóhelyeket. Tipikus van rajta sapka vagy nincs rajta sapka játék. Ennyit a belvárosiakról... És persze ismét hozzáteszem, hogy tisztelet a kivételnek.”
 • 25. Hozzászóló 2011. január 27. 10:43
  „Nem én vagyok, aki sose ír semmi érvet... Komoly butaság? Indok?!”
 • 24. intar 2011. január 25. 18:07
  „Kedves Hozzászóló!

  Komoly butaság amit írsz! ...és ha egyéb érv nincs akkor vörös szegfű vagy fasiszta fideszes? Csak ennyi telik?
  Arra pedig még senki nem volt kíváncsi ,hogy a belvárosiak mit szeretnének? Csak osztjátok az észt ! Ész nélkül!”
 • 23. Hozzászóló 2011. január 20. 20:31
  „Kedves intar! Látom, a hangulatkeltés nagyon megy. Az utcai oldalon lakóknak nem kell félni a tolvajoktól? Ott nyitva lehet hagyni az ablakot? Ott nem szemetelnek? Attól függ a közbiztonság egy városban, hogy egy házat hány oldalról lehet megközelíteni? Egy sétányra azért mennek az emberek, hogy hányjanak? Ugyanazokról az udvarokról beszélünk? Amik jelenleg javarészt ocsmány, elhanyagolt állapotban állnak és virágok helyett a leomlott udvari vakolat pihen rajtuk? Egyik nap megy a szövegelés, hogy hol vannak a turisták, meg milyen fontos a turizmus, a vendéglátás, az üzletek, a forgalom, hogy csináljon már valaki valamit a várossal, aztán a másik nap, hogy nehogymá´ sétány legyen, mert akkor odasz**nak a macskák, meg benéznek az ablakon, meg meglátják az udvaromat... Lásd előző hozzászólás eleje! Vagy az a baj, hogy nem a szegfűpárt csinálja meg?!”
 • 22. Hozzászóló 2011. január 20. 20:05
  „Kedves soproni! Miért jutunk mindig oda, hogy egy soproni addig soproni és nagy lokálpatrióta, ameddig másnak kell tenni valamit? Ha a sajátjáról van szó vagy neki kellene keresztbe tenni két gyufaszálat, akkor már az jön, hogy neki aztán meg ne mondja már senki, hogy mit hogyan csináljon. Azt az ablakot se tépte volna ki a szél, ha az elmúlt ötven évben akárkinek, tulajdonosnak vagy bérlőnek eszébe jutott volna a zárszerkezetet megjavítani, az ablakot kicsit megcsiszolni, passzítani, lefesteni stb. Dumálni persze könnyebb és ez nem feltétlenül (csak) soproni-nak szól. Egyébként azért jön elő a nem kötelező ott lakni, mert így van. Aki nem képes gondozni a kertecskéjét vagy utálja a virágokat, az ne vegyen kertészetet!”
 • 21. soproni 2011. január 20. 17:38
  „Kedves Hozzászóló! Igaz,hogy eltértünk a tárgytól,de mesélnék valamit.Tavaly én hívtam ki a tűzoltókat,mert a Szt.György utca egyik házának 3.emeleti ablakát a viharos szél kitépte és csapkodta .Mivel kifele nyíltak,ennek köszönhetően a járdára potyogtak az üvegszilánkok,veszélyeztetve a járókelőket.Az ablakpucolás miatt nem csak én nyafogok,de életveszélyes kiállni a párkányra.Végül egy kérdés:miért mindig az a reakció,legyen szó műemlék épületről,családi házról,vagy panelről,hogy "nem kötelező ott lakni"? Nem vagyunk egyformák! Nekem például eszembe nem jutna,hogy bárkinek még csak hasonló megjegyzést is tegyek:)”
 • 20. Hozzászóló 2011. január 20. 16:49
  „#18-19. Érdekes, hogy 2-300 éven át nem volt probléma a pucolás és a járókelők. Nevetséges indokok. Mellesleg senkinek sem kötelező műemlék házban lakni. Viszont amit az elődjeink megőriztek évszázadokon át, azt nehogymár´ az ilyenek pusztítsák el egy pillanat alatt! Gondolom lehet másik asztalost is választani, mondjuk az számomra nem asztalos, aki szerint a kifelé nyíló kétszárnyú ablak megegyezik a befelé nyíló egyszárnyúval. A nyílászárók történeti fejlődésével kapcsolatban nagyon jó kiadványok születtek, tessék olvasgatni! Ne tegyük már tönkre azt a keveset is, ami ránk maradt!”
 • 19. soproni 2011. január 20. 14:17
  „18.Nem egyes szám első személyben írtam,mert én mindenhova gyalog,illetve kerékpárral járok,de nap mint nap látom az áldatlan állapotokat,amit a parkolóhiány okoz.Ismerem annyira az autósok szokásait,hogy nem a mélygarázst fogják iénybe venni,hanem az Árpád utcait,illetve Pap rétit,amennyiben kiszorítják őket a Várkerületről.Sajnos,hogy mindenki a célig autóval szeretne menni.Az Erste banknál,ha tehetnék az ügyfélszolgálatig autóval mennének. Én örülnék a legjobban,ha több zöldet,padot,virágot láthatnék a közeljövőben ,amit megbecsülnének azok a suhancok is,akik az éj leple alatt előszeretettel rongálják értékeinket unalmas idejükben. Az ablakcseréről csak annyit,hogy nem egyszerű a műemlék házban élőknek,mert úgy van,ahogy leírtad. Nerm értem miért kell ragaszkodni a kifele nyíló ablakokhoz,mert a földszinti lakásoknál akár a gyalogosoknak is okozhatnak balesetet. A pucolásáról ne is beszéljünk,mert az életveszélyes.”
 • 18. ÁrtatlanBárányka 2011. január 20. 13:06
  „intar, soproni:
  Azért, mert ha nem tudsz kocsival bemenni a városba muszáj leszel gyalog bemenni, ha akarsz valamit.
  MOST van az, hogy a fél város azért köröz, hogy parkolóhelyet keressen. Ha le lesz zárva, adott lesz a mélygarázs, hogy ott parkolj, mert közelebb értelmes hely nem lesz. Nem lesz szükséged keresgélni. Más, nem is olyan távoli városokban ez tök jól működik.
  Benéznek az ablakon??? Függönyről már biztos hallottál. Amúgy ez meg egyike azon kellemetlenségeknek, amit tudomásul kell venned, ha ilyen helyen van/veszel ingatlant, mint ahogy én is tudomásul veszem, hogy hallgatom az összes belvárosi rendezvényt, és hogy évente kétszer szopat a patak.

  Az ablakfelújítás?
  Ha egy ablak tök ugyanúgy néz ki, mint ami előtte volt, akkor az miért baj???? Az a baj, hogy nem kifelé nyílik, hogy a szél kedvére csapkodhassa? Itt arról szólt a dolog, hogy menjek a hivatalnok által ajánlott asztaloshoz, és csináltassam nála dupla árért. Amiből majd ő is részesül.”
 • 17. hejhaj 2011. január 20. 12:51
  „Gratulálok a jó szemű bloggernek, hogy elénktárja a városfalak jelenlegi állapotát. Részleteiben nem ismerem a jelenlegi Városfal-programot, de a városfalak teljes körbejárhatóságának a terve már a 30 évvel ezelőtti várfal-helyreállítási programban is szerepelt. Magam nem tartom megvalósíthatónak az alsó- és felső falközök, a Zwingerek (és nem "promenádok") teljes egybenyitását és az akár-mikori folyamatos közlekedést körben a városfalak között. Biztonsági okokból is "zsilipelni" kellene az egyes szakaszokat és csak meghatározott nappali időszakokban nyitva tartani, ill. összenyitni a részeket. A falfirkászok (lásd a Városház utcai régészeti park melletti lépcsőn megközelíthető felső falszakaszt) elriasztására is hasznos lenne, de a turistáknak is érdekes lenne, hogyha hagyományos (mondjuk 17. századi) uniformisban, alabárdokkal sétáló várfalőrség ellenőrizné a falakat, esetleg időnkénti zenés, dobos őrségváltással. Egyes falköz-szakaszokat - esetleg valamilyen városi támogatás fejében - a lakók, vagy civil szervezetek védnökségük alá vehetnének. Hasznos lenne egy tanulmányi sétaút kialakítása végig a bejárható szakaszon, a soproni erődítmények történetéről és általában a várostromokról és a várvédelemről. A táblákat a bástyáknál lehetne elhelyezni, a Soproni Levéltár számos érdekes részletadatot tartalmaz a városfalakról. A Scarbantia Társaságban az egyik, 2010. decemberében elhangzott előadás a városfalakról szólt, ennek diái megtekinthetők az alábbi honlapon: SCARBANTIA ARCHEOPARK sites.google.com/site/scarbantiaarcheopark/varosfalak-fortification”
 • 16. intar 2011. január 20. 08:52
  „Várfalsétány? Hát, nem irigylem azokat a lakókat akiknek majd földszinti ablakain lesegetnek be, akiknek ablakai alatt hánynak a kedves látogatók,(most is előfordul) akik nem tarthatják nyitva ablakaikat a lehetséges tolvajok miatt, akiknek udvaraikat, virágaikat összetapossák,szemetelik....stb! Soroljam még?”
 • 15. Hozzászóló 2011. január 19. 16:55
  „#11. "az új ablakok megjelenésileg ugyan teljesen megegyeznek a régivel, mindössze annyi a baj, hogy egyben nyílik befelé, és nem kétrészben kifelé"
  Mindössze ennyi? Akkor nem is értem mi volt a baj. Végülis a leírt két verzió pontosan annyira hasonlít, mint egy karalábé és egy krumpli. Az ilyen nagyszerű "felújításokból" én inkább nem kérek, köszi.”
 • 14. soproni 2011. január 19. 15:16
  „11.Igen szerinted,mert Te még reménykedsz.:)Szerintem viszont annyira kényelmesek az emberek,hogy ha nem tudnak majd autóval a célig menni,inkább keresnek más helyet,ahol vásárolhatnak.Újra kinyit sok kávézó és üzlet és lesz egy csomó gyalogos? Kívánom,hogy igazad legyen!Viszont az is lehet,hogy inkább csak a gördeszkásoknak tesznek kedvére az autómentes új helyen.A várkerületen,ha megszüntetik az autósforgalmat,akkor ismét sok parkolóhelytől fosszák meg a várost,pedig arra is nagy szükség lenne.Emiatt még többet kell majd keringeniük a parkolót keresőknek és ez hozza magával a nagyobb levegőszennyezettséget.Több zöldterület kellene!Nem csak a tavasztól őszig kitett virágládákra gondolok.A Várfal sétány látványterveit már láttam és kívánom,hogy a megvalósítása sikeres legyen!”
 • 13. intar 2011. január 19. 14:10
  „ÁrtatlanBárányka !

  Szerinted! És a boltosok ,meg a járókelők szerint? Miért kell mindig jobban tudni,hogy más mit akar?”
 • 12. Miértmagyar? 2011. január 19. 11:08
  „11# Teljesen megértelek.A mi esetünkben egy X nagyon forgalmas utca legrondább épületét (önkormányzati tulajdon) szerettük volna felújíttatni, részben saját pénzen, de nálunk másképp működnek a dolgok.Polgármesteri fogadást kértem, amire egy hónap múlva kerülhetett sor.Ott döbbentem le igazán. Ami impotencia van a vezetésben, az mindenek felett áll...Ha az a sok "jómunkásember" aki megszavazta a partszimpátia miatt ezt a galerit 10 percet töltene a velük való beszélgetéssel, azt hiszem a fejüket vernék a falba, hogy mit tettek szeretett városunkkal...
  Mindig a vicc jut eszembe:
  "Miért nem állítanak őrt a verem mellé, ahol magyarokat tartanak fogva? Mert, ha egy kiakar mászni a többi úgyis visszahúzza..."”
 • 11. ÁrtatlanBárányka 2011. január 18. 22:53
  „Szerintem, ha megszüntetik a Várkeren az autóforgalmat, az egész magától rendbe fog jönni. Újra kinyit sok üzlet,kávézó stb., mert lesz egy csomó gyalogos, aki betérhet ezekre a helyekre.
  Önmagában a Várfal rendbetétele elég kevés ehhez.
  De mit tegyünk egy olyan városban, ahol ha felújítjuk a műemlék jellegű épületet, jön a hivatal 200ezerért, mert az új ablakok megjelenésileg ugyan teljesen megegyeznek a régivel, mindössze annyi a baj, hogy egyben nyílik befelé, és nem kétrészben kifelé.
  Kész szerencse, hogy tudtak ajánlani egy asztalost, aki 150ezerért megcsinálja darabját.
  8 ablakról volt szó....”
 • 10. Hozzászóló 2011. január 18. 17:32
  „...és ami kimaradt, hogy bízom benne, hogy a belváros rehabilitációs program megoldást kínál ezekre a problémákra és a városvezetés komolyan veszi ezen feladatát.”
 • 9. Hozzászóló 2011. január 18. 17:19
  „Ennek a városnak és vezetésének pártállástól függetlenül 1990 óta nincs semmi koncepciója sem a tágabban vett belváros és gazdanegyed rendbetételére, sem pedig az önkormányzati ingatlanvagyon kezelésére és hasznosítására. Az értékek elherdálása zajlik és zajlott eddig is, miközben a csipkerózsika-álom továbbra is tart és nem nagyon akar eljönni az a herceg. Igaz a mondás, hogy segíts magadon, Isten is megsegít, csak sajnos ezt itt valahogy félreértelmezték és a "magadon" kifejezést szó szerint vették és nem a városra vonatkoztatva. Az erre hivatott civil szervezetek vezetése sem különb egy fokkal sem, az alapfelállás az, hogy nem csinálunk semmit, mert van rá illetékes, aki szintén nem csinál semmit és ő még pénzt is kap érte, mi minek dolgozzunk ingyen. Pedig lenne pár értelmes ember, akinek lenne pár értelmes javaslata vagy egyszerűen csak le kellene porolni egy-két régi tervet, ami az asztalfiókokban heverészik olvasatlanul, de legalább drága volt. Érthetetlen, hogy a politikusok ahelyett, hogy az adott szakmákra hallgatnának, inkább mindentudónak és mindenhatónak képzelik magukat. Ja, meg persze mindig előkerül egy-két haver is, ez határozza meg a fejlesztéseket és nem a koncepció.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Liszt Év 2011: Mire számíthatunk Sopronban?

A soproni Liszt Fesztiválnak nem feladata Párizs, s más nagyvárosok ünnepségeivel versenyezni. Ennek… Tovább olvasom