Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Soproni tragédia: halálos gázolás a zebrán

Sopron - Munkába igyekezett az a fiatalember, akit pénteken reggel a zebrán gázolt halálra egy személyautó Sopronban. Wilfing Áron 23 éves volt. A tragédia talán megelőzhető lett volna, ehhez a gyalogos-átkelőhelyhez ugyanis korábban fekvőrendőrt terveztek.

– Nem akartam elhinni, amikor értesítettek. Az egyetlen fiam.  Sportos, kiegyensúlyozott fiatalember, aki jobban tisztelte a törvényt, mint a legtöbb átlagember. Boldog fiatal volt... – csuklik el Wilfing Ferenc hangja.
Az előző városvezetés kabinetfőnöke egyetlen gyermekét veszítette el a tegnapi balesetben.  Áron szakácsként dolgozott, s épp a munkahelyére sietett, amikor bekövetkezett a tragédia. Jövő héten külföldre ment volna dolgozni. A mentők még beértek vele a kórházba, ám az élettel összeegyeztethetetlen sérüléseibe később belehalt.

– Ott voltunk mellette, de már nem tért magához. Mindene összetört... Talán jobb is így, fel sem foghatta, hogy mi történt vele – mondja a megtört apa.

A rendőrség előzetes vizsgálata szerint a gépkocsi vezetőjének figyelmetlensége okozta a balesetet. 

Walter Dezső, Sopron előző polgármestere szerint a  tragédia megelőzhető lett volna.
– Megvannak a tervek! A plázához és a Terciához körforgalmat akartunk építeni, ehhez a gyalogosátkelőhelyhez pedig fekvőrendőrt! – mondja indulatosan Walter Dezső, akinek évek óta közvetlen munkatársa az édesapa, Wilfing Ferenc, így érthetően felzaklatta a tragédia. – Évekig könyörögtem  a közútkezelőnek, hogy oldják ott meg a sebességkorlátozást. Inkább menjenek lépésben a kocsik, mint hogy emberéletben essen kár. Kétségbeejtő, ami történt.

Az utóbbi időben egyre több baleset történik zebrán, e tekintetben Sopron most újra feliratkozott a szomorú  feketelistára.

Wilfing Áront egy Suzuki ütötte el a hajnali szürkületben az eső áztatta úton. Az autót egy 27 éves férfi vezette,  aki a város szélén a határátkelőhely felé haladt a 84-es főút soproni elkerülő szakaszán. A gyalogos a zebrát  a város felől közelítette meg és a Bécsidomb irányába tartott, amikor a jármű jobb eleje elcsapta. Sáfrány Ferenc őrnagytól a Kisalföld megtudta: a sofőr nem volt ittas, és minden kétséget kizáróan egy jól belátható szakaszon, előjelző táblával megerősített gyalogátkelőhelyen gázolta el a fiatalembert. A baleset körülményeinek pontos tisztázása azonban   szakértők bevonásával történik majd.
A soproni rendőrök sem emlékeznek, hogy a pénteki tragédia helyszínén korábban elütöttek volna valakit. Országos szinten az év első negyedévében a 62 halálos kimenetelű gázolásból 4 történt zebrán. Tavaly összesen 3453 gázolásos baleset volt, ebből
902 gyalogosátkelőn, 2006-ban ugyanezek az adatok: 3491 és 787. 
Egyelőre vitatkoznak a szakemberek azon, hogyan lehetne hatékonyabban védeni a gyalogátkelőhelyen áthaladó gyalogosokat. Fokozott intézkedéseket sürget a kormányzat. Ma ugyanis a gyalogos elsőbbséget élvez a zebrán, de a szerencsétlen balesetek azt mutatják, hogy ez mit sem ér. Sokak szerint indokolt lenne a gépkocsik számára előírni a zebra előtti kötelező megállást. Szóba jöhet az is, hogy 30 kilométer per órára korlátozzák a gyalogátkelők előtt a sebességet. Felmerült az is, hogy fekvőrendőrökkel lassítsák az autók sebességét  (Zebrán biztonságban? – Kisalföld, június 6., 3. oldal).
Wilfing Áron életét már nem tudják visszahozni sem fekvőrendőrrel, sem sebességkorlátozással. De mások épségének érdekében az ilyen tragédiák ráébreszthetik az illetékeseket: lépni kell!

A baleset helyszíne.
A baleset helyszíne.

Hasonló esetek Sopronban

Sopronban szerencsére ritka, hogy a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen gázolnak el valakit, de sajnos korábban is történt már súlyos baleset, több évre visszatekintve pedig nem is egy tragédia. Tavaly a Frankenburg úti zebrán ütött el  személyautó egy tízéves gyermeket, akit édesapja kísért az iskolából. Ugyanezen a járdán 2005 októberében egy asszonyt gázoltak el, ő szintén súlyos sérüléseket szenvedett. Idén áprilisban a Deákkúti útkereszteződésnél ütöttek  el egy gyalogost, aki könnyű sérülést szenvedett. A városban közel kétszáz kijelölt gyalogos-átkelőhely van, közülük mindössze 24, amit jelzőlámpával védenek.

Wilfing Áron
Wilfing Áron

Olvasóink írták

278 hozzászólás
 • 278. K :( 2008. október 01. 14:55
  „Bennem ez fogalmazódott meg...


  Elmentél, s nagyon hiányzol nekünk
  Mondd Áron, mi lesz most velünk?
  Eltemettünk Téged, a barátunkat,
  Semmi sem enyhíti a bánatunkat.
  Kereslek mindig, pedig már nem jössz
  Álmomban velem vagy, aztán elszöksz.
  Az idő múlásával talán majd enyhül a bánat,
  Mondd, valaha még látlak?
  Nélküled most minden olyan rideg,
  Miért kellett itt hagynod minket?
  Az égben egyszer még találkozunk,
  Nyugodj békében, drága barátunk!!!


  3hete láttalak utoljára.. ez már sok, gyere már vissza....”
 • 277. Shana 2008. szeptember 29. 19:24
  „Őszinte részvétem a családnak és a barátoknak!

  Eltelt jó pár nap, mire fel tudtam fogni, hogy mi is történt. 2 nappal elétte beszéltünk arról, hogy milyen rég találkoztunk, és már tervezgettük a következő alkalmat. Sajnos a távolság miatt csak az internet adott lehetőséget a barátság fenntartására. Tudom, voltak akik közelebb álltak hozzá, és ez vígasztal. Sok, számomra felfoghatatlan "tömeg" gyászolja a MI Áronunkat, köztük én is, mi is.
  RÉgi emlékek zsongnak minden nap azóta is a fejemben, a legszebb emlékeim, nagy részük miatta és vele történtek. Hiányzik. Kimondhatatlanul.

  KEdves barátai!
  Olvasgattam a kiírtakat, és ha sok hasznom nincs is, kérlek ne veszekedjetek, ne rontsátok a gyászt, a borús tekinteteket.
  Eltelt ennyi idő , és én is még csak most tudom elmondani, kifejezni gyászomat.
  Láttam a képeket a temetésről, sajnos nem lehettem ott.
  Amint arra járok meglátogatom.”
 • 276. Kriszti_ 2008. szeptember 25. 21:22
  „:((”
 • 275. Pyll 2008. szeptember 25. 11:32
  „Áron emlékére

  Szeptember 19-én temettük fiunkat, Wilfing Áront.

  Nincs gyógyír mély gyászunkra, de mérhetetlenül jól esett mindkettőnknek az a rengeteg szeretet, ami áradt és azóta is árad felénk a tragédia kapcsán.

  Rohanó, elembertelenedett világunkban vannak még olyan EMBEREK, akik nem fásultak el a mindennapos tragédiák láttán és őszinte odaadással, tapintattal végzik embert próbáló munkájukat.
  Tudjuk, hogy mindent elkövettek fiunk életéért a soproni Erzsébet Kórház Intenzív Osztályának orvosai és valamennyi dolgozója, ami orvosilag, emberileg lehetséges volt. A rettenet óráiban is büszkék voltunk a kórházra, az itt dolgozókra, arra, hogy soproniak vagyunk.
  A Relikvia Temetkezési Vállalat munkatársai, annak ellenére, hogy munkájuk során minden nap szembesülnek az elmúlással, érezhető empátiával közelítettek felénk.
  Köszönet érte.

  Megnyugvással tölt el mindkettőnket, hogy fiunk tragikusan rövid élete boldog volt. Nagyon nagy erőt ad a megváltoztathatatlan elfogadásában az a sok együttérzés, amit ismerősöktől és ismeretlenektől kaptunk és kapunk.

  Megdöbbentően sokan vették körül szeretetükkel fiunkat életében, amit mi csak most, a tragédia után érzékelünk igazán.

  Sokat jelent számunkra, hogy a Kisalföld online-ra több százan írtak, ki emlékezéseit, ki fájdalmát megosztva másokkal, ki részvétét kifejezve.
  Ez indított minket arra, hogy ismerjük meg Áron fiunk barátait, akikről csak a fórumról tudunk. Ezért Kedves "Ismerősök", akik ismertétek és szerettétek Áront - ha ti is úgy gondoljátok-, szeretnénk, ha a következő email címre jeleznétek és elmondanátok, kik vagytok: sopron@wilfing.hu


  Áron emlékére honlapot készíttettünk, amely elérhető a www.aron.wilfing.hu címen.

  Köszönjük a Kisalföld napilapnak, hogy cikkében tárgyilagosan tudósított fiunk tragédiájáról, mindnyájunkat elgondolkodtatva és nagyobb óvatosságra intve a közlekedésben.

  Köszönjük annak a rengeteg embernek, hogy eljöttek fiunk temetésére. Köszönjük azoknak is, akik nem lehettek ott, de együttérzésükről biztosítottak, osztoztak mély gyászunkban, és köszönjük azoknak is, akik szavakba nem tudták önteni érzéseiket, de gondolatban velünk voltak.


  Wilfing Fini és Feri”
 • 274. M.B 2008. szeptember 25. 00:50
  „NYUGODJ BÉKÉBEN ÁRON!!”
 • 273. Kriszti_ 2008. szeptember 24. 19:10
  „Soproni, mindegy :
  Oks. Én is csak hallottam valakitől, de reméltem is h nem igaz.. vagy h legalábbis még nincs vége. Nem lenne fair a dolog, azthiszem, ha csak simán elmennének a dolog felett..”
 • 272. mindegy 2008. szeptember 24. 17:19
  „Kriszti!
  Benfentestől tudom, hogy még nincs ítélet. Sőt. a végleges ítéletre várni kell kb 2-3 évet. Ez így zajlik.”
 • 271. soproni 2008. szeptember 24. 13:00
  „Kriszti! Nem tudom,honnan az infód,de ilyen hamar nincs ítélet...az még legalább pár hónap...egy év.”
 • 270. :( 2008. szeptember 24. 00:53
  „Csak a jók mennek el..? de miért..? nagyon hiányzol, és nincs megnyugvás, téged már sohasem láthatunk..
  A szeretet sohasem múlik el, és akit szeretünk, sohasem feledjük el.. ez igy lesz :(
  Bár itthagytál minket búcsú nélkül.. találkozunk!! Minden nap úgy ébredek, hogy ez csak egy rossz álom, és nem.. sajnos nem álom.. várom, hogy jössz, de nem jössz.. hiányzol :´( amikor az epres cappyt iszom, csak te jutsz eszembe.. örökké..”
 • 269. Kriszti_ 2008. szeptember 23. 18:34
  „Tudom, h Áront már nem hozhatjuk vissza, de méltó büntetést érdemelt volna a gázoló.. ehhez képest 1.5 évre elvették a jogsiját + felfüggesztett.. hát ennyi ért egy csodálatos fiatal fiú élete?? Köszi... bár majd a lelkiismeretével elszámol, fiatal még előtte az élet.. hála neki mástól ezt a lehetőséget elvette.. gondatlanságból..”
 • 268. egy ismerős2 2008. szeptember 23. 11:58
  „Nagyon szép és szívhez szóló temetésed volt Áron! Nyugodj Békében! :-(”
 • 267. kevin 2008. szeptember 22. 10:34
  „mr valaki nem tudom hogy ki vagy de modorald magadat.
  vagy ha nem megy akkor szolj a *** moderálva *** anyadnak hogy
  tanitson meg ra .”
 • 266. A. 2008. szeptember 22. 01:07
  „"Csak a jók mennek el,ők hagynak el,
  csak ők hozták el,ők viszik el,
  ez nem tünik el,míg együtt vagyunk,
  csak a jók ünnepén,hol az égben vagyunk!
  A jók mennek el,s ránk száll az éj,ők hagynak el,az álmunk tövén,
  ez nem tűnik el,míg együtt vagyunk,
  de a jók ünnepén találkozunk!

  Szívük megpihenni tér, lennt a mélyben,
  lelkükre angyalok vigyáznak fennt az égben,
  legyen békesség velük a hosszú úton,
  és álld meg őket,Istenem!
  Miért múlik el az élet,
  miért van az ,hogy nincsen visszaút,
  mert mindent,amit ők hoztak el nekünk,
  bennünk él tovább majd egyedül!"
  NYUGODJ BÉKÉBEN ÁRON!:(”
 • 265. Sziszi v. Szindy 2008. szeptember 21. 13:41
  „gyönyörű temetésed volt Drága Áron,bár én azt kivántam,hogy inkább az esküvődön lett volna annyi ember vagy az álamid étterme nyitó buliján...nagyon fájt tőled elbúcsúzni,iszonyatos érzés volt amikor leengedték a koporsód,ilyen fájdalmat még sohasem éreztem, mint akkor...És Áron,örülök hogy megismertem a Szüleidet,remek emberek,sőt még annál is jobbak!szeretlek Baba!NYUGODJ BÉKÉBEN Kiscsillag!
  Elaludt a kisember,elaludt....:´(”
 • 264. ismi 2008. szeptember 20. 23:52
  „milka és ilyet lehet???
  és a gondatlanságből elkövetett emberölés???”
 • 263. R 2008. szeptember 20. 17:55
  „"Olyan szomorú mindig egyedül lenni,
  Valakit mindenütt hiába keresni.
  Valakit várni,aki nem jön többé,
  Valakit titokban szeretni örökkön-örökké!"

  HIÁNYZOL ÁRON!!!SZERETLEK!!!”
 • 262. milka 2008. szeptember 20. 17:04
  „aki az autós mellett szól annak írnám,hogy az illető 56méterre állt meg a zebrától és relatív gyorshajtás.100al biztos hogy ment.szóval nem az Áron hibája volt!és csak megbüntetik a relatív gyorshajtás miatt nem veszik el a jogsiját.elég szomorú!
  ja és ez nem légből kapott infó rendőrtől tudom!”
 • 261. soproni 2008. szeptember 20. 16:04
  „Kriszti! Azt írod"majd,ha a te gyerekedet üti el valami barom" Ennél roszabbat nem is kívánhatnál annak a senki@@-nek.....őt kár lenne szaporítani.”
 • 260. Kovács Tamás 2008. szeptember 20. 09:56
  „"Könnyű álmot hozzon az éj
  Altasd el hűs dunai szél
  aludj el kis ember aludj el
  álmodj hintát homokozót
  álmodj rétet kis patakot
  aludj el kisember aludj el"
  A pénteki temetés gyönyörű búcsúzás volt már ha lehet ilyet írni!
  De kimondhatatlan érzés volt, ami megérintett mindenkit aki ott volt!
  Nagyon nehéz elengedni egy ilyen embert akit mindenki csak szeretett! Én nem fogom "nem nem soha" Nem feledlek és nem engedlek a szívemben te ÖRÖKKÉ élni fogsz!!!”
 • 259. Kriszti_ 2008. szeptember 20. 03:45
  „Tudom, hogy ezt azért csináltad te hatalmas VALAKI h te legyél a középpontban, ezért nem kéne válaszolnom, mégis k*rva idegesitő amiket irsz.. majd ha a te gyerekedet ütik el vmi barmok, akkor majd meglátjuk ki osztozik a gyászodban.. kérlek tűnj el erről az oldalról, legalábbis ebből a részéből.. ha ismerted nem irnál ilyen, ha meg nem ismerted menj az osztrák honfitársaid közé.. bár kisapám jobb ha tudod ők is meállnak a pár millás audijukkal is.. legalábbis 10ből 8 biztosan..
  A temetésről pedig.. nem gondoltam h ennyi ember összegyűlik.. nagyon jó érés volt látni, mennyien szerették őt.. igaz, én még nem fogtam fel mi történt.. de akik szerették azoknak üzenem h kitartás, Áron sem szeretne minket rosszkedvűnek látni, tegyük meg érte.. próbáljuk meg legalábbis :( Jóéjt”
278 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a balfi ivókút és környéke

Kialakított buszfordulóval együtt Balfon 75 millió forintból készült el az ivókút és az azt… Tovább olvasom