Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Soproni tragédia - Szigorúbb ítéletet kért a késelő nő - fotók

Sírva kérte a vádlott, hogy tettéért ítéljék el szigorúbban – börtön helyett fegyházfokozatra –, amiért megölte élettársa apját Sopronban. A Hajnal téri késelés ügyében végül jogerős lett a kilenc év börtön.

A bíróság ellentmondásos helyzetbe kerül, ha a vádlott szigorúbb ítéletért könyörög, hiszen ez a megbánás jele, ami éppen az enyhítés irányába mutat. Elvben persze megtehette volna dr. Kovács Tamás tanácsa, hogy fegyházat szab ki a Hajnal téri gyilkosság elkövetőjére, mert bár a büntetés mértékét – ügyészi fellebbezés híján – nem súlyosíthatta, a fokozaton változtathatott volna. Nem tette.

Huszonhét négyzetméteren éltek és állandóan italoztak ők hárman: a nő az élettársával és annak 66 éves apjával. A veszekedések nem 2012. január 27-én durvultak el először: hónapokkal korábban Füzi Gáborné már egy seprűnyéllel felsértette a férfi szemöldökét. Most késhez nyúlt.

A vécé felé hátráló, s a deszkára legörnyedt, ülő sértett szívébe döfte a pengét, aki szinte azonnal meghalt. Nem tudtak már rajta segíteni. Hiába szorította el övvel a sebet, s hiába hívott mentőt a szomszéd telefonján a tettére ébredt támadó.

Szigorúbb ítéletet kért a késelő nő. Fotók: H.B.E

Füzi Gábornét kilenc év börtönre ítélte kedden a Győri Ítélőtábla, helybenhagyva ezzel a törvényszék döntését. Az ügyvéd amellett érvelt, hogy védence tettét erős felindulásnak minősítsék, ám a tanácsvezető bíró leszögezte: ezt semmi nem támasztja alá, s azt sem, hogy Füziné jogos védelmi helyzetben cselekedett volna. Az, hogy a sértett ittas volt, nem indoka az enyhébb megítélésnek, mert mindannyian azok voltak – állapította meg a bíróság.

A nyilvános ülésen mindössze egyvalaki ült még a vádlotton, az őrökön és rajtunk kívül: a sértett fia, a volt élettárs, aki – úgy tudjuk – most is tartja levélben a kapcsolatot a fogvatartottal. A férfi – aki nyilatkozni nem szeretett volna – nem a halottat, hanem gyilkosát vette védelmébe a bíróság előtt, kifejtette, hogy apja valóban kiszámíthatatlan volt, egyszer őt is megtámadta tévézés közben, előzmény nélkül.

A legdrámaibb pillanat azonban kétséget kizáróan az volt, amikor az asszony beszélt az utolsó szó jogán. Először fel akart olvasni valamit, de meggondolta magát. Elnézést kért, amiért hátat fordít a bíróságnak, a mögötte ülő élettársra nézett és elcsukló hangon ezt mondta: „Nagyon sajnálom, amit az édesapáddal tettem, nem volt szándékomban őt bántani, még ha nem is volt jó köztünk a viszony." Ezután a bírósághoz fordult és így zárta szavait: „Csak azt az egyet kérem önöktől, hogy ne börtönre, hanem fegyházbüntetésre ítéljenek – itt már sírt az asszony. – Mert nekem nem telik el úgy nap, hogy ne azon gondolkodjak, mit tettem, és azt gondolom, hogy ezért a börtön nekem kevés."

A fegyházban az elítélt életrendjének minden részletét irányítják és ellenőrzik. Az intézeten belül is csak engedéllyel és felügyelet mellett járhat, s a külső munkában is csak akkor vehet részt, ha a külvilágtól elkülöníthető. Ezzel szemben a börtönben még a rövid eltávozás is engedélyezhető, amelynek időtartama a szabadságvesztésbe beleszámít. Az elítélt külső munkában részt vehet, s ha meghatározott és ellenőrzött is az életrendje, ez nem terjed ki minden részletre. Ami pedig a legfontosabb: az intézet kijelölt területén szabadon járhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pro kultúra: új évad - kulturális sokszínűség Sopronban

Programokkal ünnepel 2013-ban is a Pro Kultúra. Ősszel új évad kezdődött, rengeteg újdonsággal és a… Tovább olvasom