Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Soproni trafikost kell 21 ezer euróval kárpótolnia a magyar államnak

Elutasította a strasbourgi bíróság a magyar állam fellebbezését a soproni trafikos Vékony László ügyében.

A férfi családi vállalkozása bármiféle ellentételezés nélkül elveszítette dohánykereskedelmi engedélyét, ami miatt a vállalkozás nem sokkal később tönkre is ment.

Januárban az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletet hozott az ügyben, mely szerint az államnak 21 ezer euró (közel 6,3 millió forint) kártérítést kell fizetnie Vékonyéknak. A bírák úgy ítélték meg, hogy a magyar hatóságok megsértették Vékony magántulajdonhoz fűződő jogait.

Az ítélet ellen mind a magyar állam, mind Vékonyék fellebbeztek (persze más-más okból), de ma mindkét kérelmet elutasította a bíróság, így az ítélet jogerőssé vált: az államnak fizetnie kell.

A döntésnek az Emberi Jogok Európai Bíróságára vonatkozó nemzetközi szabályok miatt nem feltétlenül lesz kihatása a magyar jogra, ugyanis ez a bíróság az Európai Unió Bíróságával ellentétben nem tudja kötelezni a magyar államot arra, hogy bármilyen hazai jogi szabályozásain változtasson.

Az viszont fontos üzenete a Vékonyék ügyében hozott ítéletnek, hogy a bíróság dohánykiskereskedelem állami monopóliummá nyilvánítását, és a jogosultság kárpótlás nélküli elvételét az akkori trafikosoktól a magántulajdonhoz fűződő jog megsértésének tartja - írja a 444.hu.

Ez alapján jó esély van arra, hogy más, Vékonyékhoz hasonló helyzetben lévő korábbi trafikosok is a bírósághoz fordulnak, a végén kijön nekik valamennyi kárpótlás. A soproni családi vállalkozástól ugyanis úgy vették el a trafikjogot, hogy később, a trafikok újraosztásakor nem kapták ezt vissza. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron - Magához vonz, de nem fogad be?

Sopron nagy vonzerőt gyakorol az ország más részeiben élő vállalkozó kedvű lakosságra – ez… Tovább olvasom