Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Soproni térségi hulladék: megtudhatja, mi az a barna fedeles kuka

Road Showra indulnak Sopronon át egészen Kapuvárig. A cél, hogy gyűjtsük szelektíven a hulladékot; azt is elmagyarázzák, hogy miért jó, ha válogat.

A Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás keretében 39 településen, 40 ezer háztartásban, mintegy 110 ezer lakostól egységes rendszerben viszik el a hulladékot.

Ennek módjáról az érintett embereket májusban és júniusban Road Show keretében is tájékoztatják majd. Sok újdonság lesz az biztos, s a változást is meg kell szokni.

Ezekről tartottak pénteken rövid tájékoztatót Sopronban.

Fontos, hogy idén év elejétől Sopron és Kapuvár kivételével sárga zsákba kell gyűjteni a műanyagot, az italos kartondoboz és a fémet, a papírt pedig a kékbe. Egyedül az üveget kell továbbra is gyűjtőkonténerben elhelyezni. A szelektív gyűjtés havonta egyszer házhoz megy, a jelenlegi szürke kukákat pedig a megszokott rend szerint hetente egyszer, illetve külön szerződés esetén kétszer viszik el.

A társulás két nagyvárosában – Sopronban és Kapuváron – ezen változtatásokat folyamatosan, az év végéig vezetik be.

Mint megtudtuk, a szerves anyagok tárolására harmincezer darab barna fedeles kukát osztanak majd ki. Továbbá nyolcezer darab komposztáló is a lakosság rendelkezésére áll. Egyelőre a barna kukákkal nem kell foglalkozni, ez a rendszer várhatóan a jövő év elejétől lép életbe.

– A teljes projekt össz költségvetése 6,5 milliárd forint – mondta el a tájékoztatón Mágel Ágost, a társulás elnöke. – Korábban, az önrész fedezésére kétmilliárd forint hitelt kellett felvenni. Örömmel számolhatok be arról, hogy ez nyolcszázmillióra csökken. Így a napokban a kölcsönt adó bank felé vissza is fizethettünk 1,1 milliárd forintot. A kormány törekvésének megfelelően, azaz, hogy a hulladék szállítás díja is csökkenjen tíz százalékkal, fogjuk megállapítani az új árpolitikát.

Kosztka László, a szállítást, kelezést végző cég, az STKH ügyvezető igazgatója szólt a projekt technikai részleteiről.

– Cséren épül meg a lerakó, a kivitelezés előkészítése folyamatban van – mondta. – Az átadási határidő jövő év májusa, a próbaüzem pedig még idén ősszel megindulhat. Ide már csak azon anyagok kerülnek, amelyeket nem lehet újrahasznosítani, illetve elégetni. Sopronban, válogatóüzem, komposztáló, hulladékudvar és átrakó lesz. Fertőendréden átrakót, és komposztálót alakítunk ki. 

Ilyen létesül majd még Fertőszentmiklóson, Nagycenken, Fertődön, illetve Kapuváron. Senkinek sem kell félnie, ezeken a helyeken tisztaság lesz, és patkányok sem fognak szaladgálni.

A tervek szerint a most meglévő hulladékszigetek is megmaradnak. Ez utóbbival kapcsolatos probléma, hogy sok esetben az itt elhelyezett hulladék negyven százaléka nem oda való.

S egyebek mellett az utóbbi megszüntetését szolgálja a lakosság tájékoztatása, szemléletformálása.

Holczmann Éva, a tájékoztatást elnyerő cég munkatársa elmondta, az érintett településeken felmérést végeztek. Itt az derült ki, hogy a lakosságot leginkább a környezetük tisztasága foglalkoztatja. Ezért is fontos, hogy felhívják az érintettek figyelmét a szelektív gyűjtésre, a környezettudatos életmódra.

A projekttel kapcsolatos kötelező tájékoztatásra 21 millió forint áll rendelkezésre. A szemléletformálásra, illetve az ezzel kapcsolatos teendőkre 89 milliót költhetnek el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két államtitkár, egy kiadvány Fertőszéplakon

Két államtitkár jelenlétében mutatták be Örökségünk, Alpokalja-Fertő táj – Itt vagyok otthon… Tovább olvasom