Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Soproni tekések: pályahiány miatt nincs tarolás

Immár 15 éve várnak megfelelő méretű és felszereltségű pályára a soproni tekések. Előfordulhat, hogy 2015-től az NBI-ben sem játszhatnak majd.

Talán kevés szó esik róla, de a teke nemcsak az ország, hanem Sopron egyik sikersportága. A város adott már négyszeres Világbajnokot, több Világ Kupa győztest.

A gurítók ennek ellenére meglehetősen nehéz körülmények között készülnek és versenyeznek.

A Sörgurítókat pedig a megfelelő technikájú pálya miatt két éve kizárták a szuperligából, most az NBI-ben szerepelnek. Amennyiben nem lesz lényegi változás, akkor 2015-től az első osztályban sem szerepelhetnek a városi csapatok. Az ok: akkortól csak a négysávos, paneles pályát engedélyezik. Sopronban, jelen pillanatban ilyen nincs.

Hova gurul? Most még jáétszanak, de kérdés, mit hoz a jövő.
Hova gurul? Most még játszanak, de kérdés, mit hoz a jövő.


Az első tervek még 1998-ben készültek el. Ezek azonban nem valósultak meg. Ezt követően is lett volna remény. A 2000-es évek közepén, amikor felépítették a mostani Káposztás utcai labdarúgó stadiont, akkor a lelátó alá egy korszerű, hatsávos tekepályát terveztek be.

A helyiséget annak rendje és módja szerint ki is alakították. Ám egy jelentős sportsiker miatt ez a terv hátrébb szorult.

2005-ben az akkori Matáv FC Sopron, a Magyar Kupán 5-1-re legyőzte a Ferencváros csapatát, így kivívták az európai színtéren való indulás jogát.
Az UEFA szigorú biztonsági előírásait azonban be kellett tartani, így hogy azoknak megfeleljenek, feláldozták a tekések pályájának a befejezését. Akkoriban azt az ígéretet kapták, hogy semmi gond, a következő év májusában a polgármester teszi az első gurítást. Azóta eltelt jópár év, avató csak nem lett.

Sopronban, a fénykorban 17 tekepálya működött, jelenleg öt ilyen van. Újat kell építeni, vagy egy régit átalakítani, különben fenyeget a fentebb már említett alsóbb osztályba sorolás veszélye.

- A megfelelő pálya hiány miatt, csak tőlünk a Sörgurítóktól számos játékos igazolt más csapathoz - mondja Weinacht János, a szakosztály vezetője. - A legtehetségesebbek a Vas megyei Répcelakot erősítik, s érik el sikereiket. Volt olyan megoldási javaslat, hogy az ausztriai Récény (Ritzing), létesítményét ingyenesen használhatjuk. Ezt azonban nem tudtuk elfogadni, mert akkor a csapatunk mindig idegenben játszott volna.

- A kontraszt szembetűnő - említi Weinacht János. - Nálunk egy játékos két komponenes, műanyag borítású pályán játszik, azt szokja meg. aztán, ha bekerül a válogatottba, akkor meg kell szoknia a panelest. Ez pedig hátrány.

A labda tehát a városvezetés asztalán pattog, pontosabban gurul. Vagy mégsem? A választ Abda Géza, a sportért is felelős alpolgármester adta meg.

- A tekések helyzetét az önkormányzat is jól ismeri, a probléma évek óta napirenden van - kezdte Abdai Géza. - A város jelenlegi anyagi helyzete nem engedi meg, hogy egyedül építsen, vagy újítson fel egy pályát. Ehhez külső forrásra, vállalkozó bevonására van szükség.

Jó példa számos akad.

 Ilyen jó együttműködés eredménye az asztalitenisz, vagy a bowling. Itt említhetjük még egyebek mellett a Arénát is. Ausztriában például egy kis faluban is jól és eredményesen működik az ottani tekepálya. Mindezek alapján az gondoljuk, hazánkban is van erre lehetőség.

Az alpolgármester hozzátette, a helyzet megoldásáért a tekések is sokat tehetnek. Amennyiben találnak pályázati lehetőséget, akkor a városvezetés megvizsgálja, hogy miként tudná őket segíteni. Adott esetben épülettel, vagy az önrész átvállalásával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A soproni Fidesz kíváncsi a jótékonykodásra

Múlt heti tájékoztatóját megismételve újra összehívta a helyi sajtót Osváth András, a… Tovább olvasom