Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Soproni távhő: 400 millió forint sorsa a tét

Sopronban, több lakás is levált a távhő rendszerről, valamint korszerűsítették a holding Hőközpont utcai erőművét is. Így többlet kapacitás keletkezett.

A Sopron Holdingnak már a tavalyi üzleti tervében is szerepelt, hogy "az egyik távhő beszállítóval 2005-ben elemzés és versenytárgyalás nélkül kötött távhőszolgáltatási szerződésben kötelezően vállalt hőmennyiség átvétele az első teljes naptári évében – 2006-tól – nem volt teljesíthető".

Emiatt a szállító több százmillió forintos kötbérigénnyel lépett fel 2012-ben. Az ügy megoldása érdekében a holding tárgyalásokat kezdeményezett az Alteo Energiaszolgáltató Kft-vel, amire a tavaly májusi közgyűlésen kapott felhatalmazást.

Tárgyalnának, de további lépést is tettek: kérik a kötbért.
A Soproni Hőemerőmű tovább tárgyalna, de további lépést is tettek: kérik a kötbért.


Az ügy röviden az, hogy 2020-ig olyan hosszútávú szerződést írtak alá, amely értelmében a távhőszolgáltató a Soproni Erőműtől évente 75 ezer gigaJolule hőt vesz át. Ám időközben, a városban több lakás is levált a távhő rendszerről, valamint korszerűsítették a holding Hőközpont utcai erőművét is. Így többlet kapacitás keletkezett.

Másrészt, a városvezetés vitatja a szerződés jogosságát, meglátásuk szerint az előnytelen Sopronra nézve.

Információnk szerint a tavaly megkezdett tárgyalások egyetértésben, jó ütemben haladtak. A terv az volt, hogy az új, módosított szerződést a soproni képviselő-testület decemberi közgyűlése vitatja meg. Ez azonban elmaradt.

Talán ennek hatására, de a Soproni Erőmű tulajdonosa lépett.

Véleménye szerint a Sopron Holding Zrt., mint a távhő átvevője megszegte a korábban megkötött szerződést. Ezért a napokban 400 millió forint értékű kötbérfizetési kérelmet nyújtottak be a holdinggal szemben.

– Továbbra is az a célunk, hogy tárgyalásos úton egyezzünk meg, de felelős vezetőként a cégünk pénzügyi helyzetét is szem előtt kell tartani – mondta el a portálunk megkeresésre ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója.

– Egy, teljesen új alapokra helyezett, hosszú távon fenntartható szerződés tervezetet dolgoztunk ki. Legutóbbi információnk szerint ez a városvezetés, valamint a Sopron Holding számára is elfogadható lett volna. A tárgyalások lezárására továbbra is nyitottak vagyunk,  amennyiben ez megtörténik haladéktalanul intézkedni tudunk az eljárás felfüggesztéséről, a jogvita békés úton történő lezárásáról.

A vezérigazgató meglátása szerint az általuk előállított hőre a városnak is szüksége lehet.

Mivel több cégnek is egész évben szolgáltatnak, így előfordulhatnak olyan csúcsidőszakok, amikor az ő rendszerük kisegíti holdingot. 

A korábban megkötött szerződés van még mindig érvényben, csak közös akarattal van lehetőség azt megváltoztani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelmi pletykák Hunyadi Mátyás udvarából - fotók

Soha nem szabad a királynak és a királynénak hátat fordítani, egy hölgynek akár három ruhája is… Tovább olvasom