Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Soproni szőlő Ausztriába

Soproni borvidék - Az osztrák szentmargitbányai pinceszövetkezet ezer tonna, a Soproni borvidékről származó szőlőt dolgozhat fel, miután a magyar mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium ehhez hozzájárulását adta. Az előállított terméket magyar (soproni) borként forgalmazzák majd. Az osztrák borrendszerben az átvételi árakat a következő év elején határozzák meg, a magyar gazdák azonban biztosan több pénzt kapnak, mintha itthon értékesítenék a szőlőt.
Száz vagon (ezer tonna) szőlőt vihetnek ki a soproni borvidékről az osztrák szentmargitbányai (St. Margarethen) pinceszövetkezethez. Az itt előállított terméket magyar borként forgalmazzák majd.

Közel egyéves tárgyalássorozat ért véget azzal, hogy Gráf József mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter bejelentette: a Soproni borvidékről származó szőlőt Ausztriában is feldolgozhatják. Az erről szóló megállapodást a két ország szakminisztere már aláírta. A szentmargitbányai pinceszövetkezet idén 100 vagon, azaz ezer tonna szőlőt vehet át.

– Két, egymással szomszédos, de más államban lévő borvidék közti együttműködésre még nem volt példa – mondta el Molnár Tibor, a hegyközség elnöke. – A soproni szőlőt az osztrák pinceszövetkezet dolgozza fel és soproniként értékesíti Ausztriában vagy akár a világpiacon. Tudni kell, Ausztriában kedvezőbbek az adózási feltételek, valamint a támogatás is magasabb. Az ottani rendszer úgy működik, hogy beérkezik a szőlő, feldolgozzák, palackozzák és értékesítik a bort. Ezt követően levonják a költségeket, és a megmaradt bevételt osztják szét a tagok között. Így a magyarok várhatóan jövő év elején juthatnak a pénzükhöz.

Mintegy ezer tonna soproni szőlőt dolgozhatnak fel Szentmargitbányán. Fotóillusztráció: Magasi
Mintegy ezer tonna soproni szőlőt dolgozhatnak fel Szentmargitbányán. Fotóillusztráció: Magasi

Azok, akik, emiatt nem tudják elkezdeni a következő évi tavaszi munkákat, kedvezményes – kétszázalékos – kamatozású hitelt vehetnek fel.

Molnár Tibor hozzátette, Sopronban a nagyborászatok egyre kevesebb szőlőt vásárolnak fel, a borvidéken megtermelt gyümölcs ötven százalékát pedig más borvidéken dolgozzák fel, ezért a megállapodás semmiféle zavart nem okoz. Éppen ellenkezőleg, a közepes méretű gazdaságok jól járnak, hiszen magasabb áron értékesíthetik a szőlőt. S nem utolsósorbank iszámítható, hosszú távon működőképes rendszer tagjai lehetnek.

Magyar Dezső, a Lövér Pincészet vezetője szerint is életképes lehet a mostani megállapodás. – Pincészetünk egyre kevesebb szőlőt vásárol fel a külső termelőktől, a célunk az, hogy saját magunk termeljük meg a szükséges mennyiséget. A hazai felvásárlási árak még kialakulóban vannak. Így nehéz megmondani, hogy mennyi pénzt kapnak a gazdák a szőlőjük után. Annyi bizonyos csupán, hogy az ár jóval a tavalyi alatt marad – tette hozzá a vezető. 

Olvasóink írták

 • 8. látó 2008. szeptember 18. 08:21
  „Olyan jó ,hogy "átveszik" (viszik) a szőlőt a gond a következő:

  1. a szüret időpontját az átvevevő határozza meg, ezek az időpontok szinte kivétel nélkül október 15.-e utánra esnek! (kérdés erre az időszakra mennyit veszít a mennyiségből a gazda)
  2.Az átvevevő csak jövőre fizet!
  3. Az ár még nem meghatározott!

  Mindenki eldöntheti ,hogy ez jó üzlet v. sem!

  Üdv”
 • 7. ivó 2008. szeptember 17. 16:18
  „Azon kívül, hogy "borász" bemásolt egy csomó idézetet és írt a végére egy böffenetet, semmilyen saját gondolatot, érvet nem írt. Nem értem a tény és borász következtetése közötti logikai kapcsolatot. Segíts borász!”
 • 6. mindigatutit 2008. szeptember 17. 15:03
  „erről az ausztria felvásárlásról egyébként azontúl,hogy itt megjelent senki nem tud semmit”
 • 5. BORÁSZ 2008. szeptember 17. 13:37
  „Az egy borpiaci évre szóló megállapodás lehetővé teszi, hogy a határon túl a magyar borvidéken termesztett szőlőből előállított minőségi borokat soproni borként forgalmazzák majd: vagyis az osztrák feldolgozók használhatják majd a "soproni" földrajzi árujelzőt.
  Az uniós és a magyar borjog is lehetővé teszi, hogy a meghatározott termőhelyen termelt szőlő nemcsak egy adott borvidéken, hanem a hasonló klimatikus adottságú szomszédos termőhelyen is feldolgozható legyen bizonyos körülmények között - mondta el Nyitrai Zoltán, az Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) jogi főosztályának munkatársa. Az osztrák borászok vállalták, hogy a termelési folyamatban végig betartják a magyar előírásokat, amit a magyar és az osztrák hatóságok közösen ellenőriznek majd.
  *
  A korábbiaknál sokkal részletesebben és már több évre szabályozta a szőlőfeldolgozás és borkészítés melléktermékeinek kivonását új rendeletében a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter, aki nem tesz eleget a kivonási kötelezettségének, nem kap támogatást a következő évben - a jogszabály a Magyar Közlöny keddi számában jelent meg és szerdától hatályos.
  A melléktermék kétféle: szőlőtörköly és borseprő, a kivonás milyensége pedig a bor mennyiségtől függ. A 25 és 1000 hektoliter között előállított bor-mennyiségnél a törkölyt vagy lepárlással, vagy pedig ellenőrzött kivonással kell a termelési folyamatból eltávolítani. Az 1000 hektoliter fölötti bormennyiségnél csak a lepárlás jöhet szóba.
  A borseprőnél 25 és 500 hektoliter között jöhet szóba a lepárlás, vagy az ellenőrzés melletti kivonás, 500 hektoliter felett csak lepárolni lehet a seprőt. A lepárlást, illetve az ellenőrzés melletti kivonást a porpiaci év május 25. napjáig kell elvégezni.
  Az ellenőrzés melletti kivonás azt jelenti a törkölynél, hogy abból - egyebek mellett - takarmány, trágya, komposzt vagy éppen biogáz készül. A seprőből pedig készülhet borkősav, biogáz, de akár égetőműben is ártalmatlanítható. A seprő emellett denaturálható is, ekkor literenként legalább 2 gramm konyhasót kell adagolni hozzá.
  A lepárlást csak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által jóváhagyott lepárló üzem végezheti. Mind a leadott törkölynek, mind pedig a seprőnek legalább 5 százalék alkohol tartalmúnak kell lennie. Ha az érték ennél kisebb, akkor a hiányt bor leadásával kell pótolni.
  Aki nem tesz eleget a borászati melléktermék leadási kötelezettségének, az mulasztási bírsággal sújtható, illetve a következő borpiaci évben nem kaphat támogatást. Ha a VPOP ellenőrzése során tárja fel a kötelességszegést, akkor arról értesíti az MVH-t, amely kizárja a termelőt a következő évi támogatásból.

  NA EZ MEGINT A MAGYAR és azon belül A SOPRONI ÉRDEKEK SEMMIBEVEVÉSE!!!

  KI HISZI AZT KOMOLYAN, HOGY NAGY MENNYISÉGŰ SOPRONI SZŐLŐT FOGNAK FELVÁSÁROLNI AUSZTRIÁBAN-S HA MÉG ÍGY IS LESZ, A SOPRONI BORÁSZATI CÉGEKKEL MI LESZ?

  A SOPRONI ÖNKORMÁNYZAT MÁR MEGINT CSAK ASSZISZTÁLT EGY OLYAN DÖNTÉSHEZ, AMI A VÁROS GAZDASÁGI HELYZETÉT CSAK RONTANI FOGJA!!!”
 • 4. mindigatutit 2008. szeptember 16. 15:15
  „jéé,milyen egyszerű,"beérkezik a szőlő, feldolgozzák, palackozzák és értékesítik a bort. Ezt követően levonják a költségeket, és a megmaradt bevételt osztják szét a tagok között. nálunk miért nem lehet így csinálni”
 • 3. 49. 2008. szeptember 16. 07:55
  „A többi gazda is vehetne példát tőlük. A termés eladását nem az államtól várják, vagy kérnek kártérítést az eladatlan gyümölcs miatt. Ők megkerestek a megoldást a problémájukra.
  A következő évekre sok és jó minőségű szőlőtermést kívánok!
  Nekem mindig azt mondták a szüleim: ,,Nincs lehetetlen, csak tehetetlen."”
 • 2. hun002 2008. szeptember 16. 05:30
  „A soproni borvidék kb1500 hektár,ebből ha a termésből számítok kb70-100hektár termése mehet ki.Hogy mekkora mutyizás lesz itt!!!”
 • 1. FREDDY/S 2008. szeptember 16. 03:38
  „És ezáltal a soproni kékfrankos piaca bővül, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni tragédia: halálos gázolás a zebrán

Sopron - Munkába igyekezett az a fiatalember, akit pénteken reggel a zebrán gázolt halálra egy… Tovább olvasom