Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Soproni sörgyár: 2,2 millió eurós beruházást adtak át

Sopron - Száz tonna vasból, nyolcszáz köbméter betonból, és egy kilométernyi rozsdamentes csőből épült fel az a szennyvízkezelő telep a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. soproni gyárában, amelyet szedán adtak át.
A beruházás 2,2 millió euróból (több mint 550 millió forintból) valósult meg. Michiel Egeler, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója Fodor Tamás soproni polgármesterrel közösen avatták fel a telepet, amelynek kapacitása egy húszezres város szennyvíztisztítását is képes lenne ellátni.

Fotó: Magasi Dávid


Fotó: Magasi Dávid

– Környezetvédelmi szempontok miatt a cég a saját kezdeményezésére vállalta a nagyberuházást, amelynek költsége elérte a 2,2 millió eurót – nyilatkozta lapunknak az ünnepélyes avatáson Michiel Egeler, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója. – Az elkészült mű kapacitására jellemző, hogy egy húszezer lelket számláló kisváros szennyvíztisztítását lenne képes ellátni. A Heineken számára kiemelt helyet foglal el a környezet védelme, amely nemcsak helyi, hanem országos, sőt, globális feladatot jelent. Folyamatosan vizsgáljuk, egyszersmind felügyeljük gyártási folyamataink környezetre gyakorolt hatásait, amelyek fontos szerepet játszanak környezeti céljaink meghatározásában. Gyárainkat ésszerű környezetbarát megoldások bevezetésével folyamatosan fejlesztjük, évente több tízmillió eurót fordít a cég ilyen célokra. A Sopronban átadott mű technológiájával szereltük fel másik magyarországi sörgyárunkat, a martfűit is. A Heineken a világ több mint hetven országában működtet sörfőzdét, többségük rendelkezik ilyen korszerű szennyvízkezelő teleppel.

A vezérigazgató hozzátette: a Soproni márka a harmadik helyről tavaly már az ország második legkeresettebb sörévé lépett elő, s mindent megtesznek azért, hogy az első számú sörmárkává váljék.
A soproni sörgyár szennyvíztisztító telepét Michiel Egeler Fodor Tamás polgármesterrel együtt avatta fel.

– Sopronban a szennyvíz tisztítása a Heineken martfűi gyárában már bevált módon, úgynevezett anaerob technológiával történik – avatott a részletekbe Igor Mandrys, a soproni sörgyár vezetője. – Ennek lényege, hogy a sörgyárból érkező szerves anyagokat tartalmazó szennyvizet egy óriásmedencébe vezetik. Itt, a levegőtől elzárt környezetben a speciális iszapgranulátum a szennyvizet lebontja,  s két végtermék keletkezik: a tisztított szennyvíz és a biogáz.

A tisztított szennyvíz egy utólevegőztető fázis után a csatornarendszeren keresztül kikerül a gyárból, a biogáz pedig a telep kazánjában gőzt termel. Ez utóbbi a palackfejtő üzemben hasznosul, így a szennyvíztelepnek köszönhetően a sörgyár hőenergia-felhasználása is csökken. A termelődő biogázból nyerhető energia mintegy száz családi ház teljes éves fűtés- és melegvíz-igényét tudná fedezni.

Olvasóink írták

 • 10. pici023 2009. február 28. 21:15
  „Sziasztok!
  Az en ferjem osztrak de ezerszer jobban szereti a soproni sört mint barmelyik osztrakot!Ugyhogy ne szoljatok meg hazank söreit örüljünk ,hogy valamire büszkek lehetünk!!!!!!”
 • 9. Valaki 2008. április 27. 14:11
  „Majd egyszer kóstóld meg egymás után az osztrákot és a sopronit, és akkor majd rájössz a szörnyű nagy igazságra! Vajon miért ihatatlan a hazai Arany Fácán, az ógyallaival szemben? Pedig mind a két gyár Heinecken kézben van. Szomorú, de a soproni sör minden szempontból ihatatlan minőségű!”
 • 8. szti 2008. április 26. 09:38
  „Az osztrákoknál ugyanúgy a Heineken főzeti a Gössert, ugyanazok a receptek, az eljárás, így a különbség maximum pszichotikus...”
 • 7. Valaki 2008. április 25. 07:14
  „Szerinted miért finomabb az a Gösser amit az osztrákoknál veszek? Nem hinném, hogy az osztrákok Sopronban főzött sört innának, mert akkor hamar megutálnák a sört! Az itteniek kispórolnak mindent a sörből a nagyobb nyereség érdekében. Ausztriában ezt nem tehetnék meg.”
 • 6. Andersen 2008. április 24. 20:54
  „..a savanyút meg nem főzik, hanem azzá válik..pl. rossz tárolás vagy a csapoló nem megfelelő higéniája miatt..állítólag...és van még valami licence féle, amire kényes a sógor... a kifizetett díjon túl!..no de ettől függetlenül legjobb a Soproni!!!!!”
 • 5. Andersen 2008. április 24. 20:48
  „Kedves Valaki,
  azt az "eredeti" Gössert Sopronban főzik...”
 • 4. Valaki 2008. április 24. 20:37
  „Kedves FJózsi! A puding próbája az evés! Ha ittál már eredeti osztrák Gössert vagy Zippfert, utána nem nagyon megy le soproni Gössert és a többi savanyú sörutánzat! Van akinek lőre is ízlik, és van akinek a kukoricagrízes műsör. :)))”
 • 3. FJózsi 2008. április 24. 16:36
  „Kedves Valaki! A tudatlanság nem mentesíti a butaságot. A soproni sörökről csak a rosszindulatú ember állíthat hasonlót, mint Ön.Számos nemzetközi elismerést értek el söreik-(ink),éppen ezért javaslom, hogy Ön is megfontoltan mondjon véleményt termékeikről.”
 • 2. Valaki 2008. április 23. 22:45
  „Gratulálok! Már csak az a kérdés, mikor kezdenek el iható sört gyártani?”
 • 1. Andersen 2008. április 23. 21:29
  „Nocsak, lassan már nem is kell a Vízmű!!!:):)..Két Bohóc!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bronzba öntik Haydnt

Fertőd - Nyílt, országos pályázatot írnak ki a fertődi Esterházy-kastély közelében felállítandó… Tovább olvasom