Kisalföld logö

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 18°C Még több cikk.

Soproni sör Ászok nélkül

Beszüntették a Soproni Ászok márkanév használatát a soproni sörgyárban, már az új nevű sört gyártják.
Hétfő óta már az új elnevezésű sörök kigyóztak a futószalagon Kassai Tibor felügyelete mellett.
Talán kevesen tudják, hogy a Soproni Ászok – amely elnevezés 1917-re datálódik – az 1980-as évek derekáig csak Győr-Moson-Sopron megyében volt kapható.
Azóta azonban meghódította az egész országot, s nem túlzás azt állítani, hazánkban a Soproni Ászok a sörfogyasztók előtt fogalommá vált. Ez nemcsak az „Egy jó pofa sör" szlogennek, hanem az egyenletes minőségnek volt köszönhető.

Brüsszelben nagydíjat is nyert (High Quality Trophy nemzetközi minőségi különdíjat), márpedig ezt az elismerést csak azok a sörök kaphatták meg, amelyek három egymást követő évben aranyérmet szereztek a belga Monde Selection Minőségvizsgáló Intézettől. (A Soproni Ászok 1996, majd 1998–2002-ig sorozatban kapott évente arany minősítést.)
Éppen ezért Sopronban – sőt, a megyében is – értetlenkedve fogadták a hírt, hogy megszűnik a Soproni Ászok márkanév. Helyette Soproni néven hoznak forgalomba sört.

– Az elmúlt időszakban folytatott fogyasztói felmérések azt bizonyították, a Soproni Ászok elnevezésben az „Ászok" szó egy csoportba teszi a márkát a többi Ászok sörrel, s nem segíti az azonosítást – mondta a döntés hátteréről Deák Boglárka márkamenedzser.

– A fogyasztói visszajelzésekből érezhetővé vált az igény a megújulásra. Az „Ászok" név az ászokolás szóból ered, amely egy sörgyártási technológiai eljárás, s amelyet a hétköznapi emberek többsége nem ismer. Mindezek alapján döntött cégünk a márkanév megváltoztatásáról: elhagytuk az Ászok szót, egyúttal áttértünk a „Soproni" megnevezés alkalmazására. Lépésünket új csomagolás bevezetése kíséri, de a termék összetételében nem lesz változás.

– Én megszerettem a Soproni Ászokot, igen jó, ízletes sörnek tartom – fogalmaz Kállai Ferenc Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze. – Amikor tavaly ősszel a Petőfi Színház Orfeusz az alvilágban című darabjában játszottam, kellemes érzés volt Sopronban jól hűtött Soproni Ászokot kortyolgatni. Szereplőtársam, Agárdy Gábor még egy kis reklámot is rögtönzött neki a színpadon. Bizonyára fájdalmasan érinti a döntés mindazokat, akik, mint én, megszerették ezt az italt.

– Rossz döntés, hogy megszüntetik a Soproni Ászok elnevezést – mondja nemes egyszerűséggel Horváth Csaba szerkezetlakatos a Tűztorony tövében lévő Ászok sörbárban, amelynek a nevét a tulajdonos, Fekete János nem fogja megváltoztatni a jövőben. – Némi túlzással élve, ősidők óta ez volt a sör sok ember számára! Emberszabású volt az ára, finom az íze, s jól oltotta a szomjat.

– Most egy fogalommal szegényebb lesz Sopron – veszi át a szót Turny István tetőfedő. – Amikor nyaralni mentünk, mint például tavaly a Balatonra, egy-egy ládával mindig betettünk a csomagtartóba. Tudom, az ismerőseim is visznek magukkal egy-két hétre valót. Amikor pedig sugározták a jól sikerült tévéreklámjait, hát, büszkék voltunk Sopronra...
– Akkor is kitűnő íze volt, amikor több évtizeddel ezelőtt csak néhány napos szavatosságú, pasztörizálatlan Ászokot lehetett kapni – teszi hozzá Süle Attila bádogos. – Kíváncsi vagyok, milyen lesz, amit helyette gyártanak. Ha ugyanaz marad minőségben, kár leválasztani róla az Ászok elnevezést...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lékelik a Fertő jegét

Az előrejelzés szerint a fagyok még két hétig is eltarthatnak. Ebben az esetben a Sopron környéki tavak jege március végéig megmaradhat. Csaknem egy hónapja összefüggő jég borítja a Fertő tavat is. Vasárnap az oxigén pótlására, ami a telelő halállománynak fontos, több helyen lékeltek a Sopron és Vidéke Horgászegyesület
tagjai. Tovább olvasom