Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 19°C

Soproni retró

Sopron - Emlékeznek még az önkiszolgáló étteremre a Széchenyi téren? A tejivókra, ahol cukros kiflit adtak a meleg kakaó mellé? Divat lett a nosztalgiázás, sőt, új stílus is született a régvolt felmelegítéséből. Ez lett a retró.
Baráti társaságok, munkahelyi közösségek emlegetik előszeretettel a hetvenes éveket. Nagyot változott a világ azóta, érdemes elgondolkodni a változásokon. Divat lett a retró, meg aztán bizonyos életkor fölött tényleg jó visszaidézni a régi ízeket, formákat, helyeket. De a nosztalgiázás közben sem kellene elfelejteni: az éremnek két oldala van.

Igaz, hogy húsz éve még simán és élve át lehetett menni a Csengery utcán ott is, ahol nem volt zebra, de akkor nem Audik, Opelek, Fordok döngettek az Elzett előtt, hanem Zaporozsecek, Trabantok, Wartburgok pöfögtek. Leginkább a különböző gyárak felé, amik viszont eltűntek a föld színéről. Nincs vasöntöde, Fésűs, Sofa, Selyem, már Sotex sem, vannak viszont multik.

Változások: Az egykori úttörőházból a kereskedelmi és iparkamara székháza lett.
Változások: Az egykori úttörőházból a kereskedelmi és iparkamara székháza lett.

Nem a Trapper farmer a menő, mindenki azt hord, amit a pénztárcája megenged. Kiment a divatból az alföldi papucs is, a Tisza cipő is – meg még sok magyar termék –, de nem kell már a határon túlra utazni a DM-be vagy Vögele-be. Apropó, határ: az sincs, vagy legalábbis szögesdrót nincs körülötte, és ez azért mindenképpen jó dolog.

Ritka szerencsés ma az a gyermek, akinek még falun élnek a nagyszülei, s a vakáción – az internetezés, az X-boxozás és a Play Station mellett – megismerheti a baromfiudvart, a szalmakazalt, a mezőt is. Régen kulcsos gyerekek voltak, akik suli után bátran bemehettek bármelyik sportpályára (több is volt) rúgni egy kicsit a bőrt, ma a szülők kocsival hozzák-viszik őket az iskola, a zenesuli, az edzés helyszínei között, sportpályát meg csak akkor látnak, ha befizetik őket valamelyik sportiskolába. Tízóraira alma volt, kifli és iskolatej, kóla helyett az ugyancsak egészségtelen Bambi, Márka vagy Traubisoda.

Eltűntek a bokára tűrt fehér zoknik, a kötelező kék iskolaköpenyek, a kisdobos- és az úttörőnyakkendők – s velük együtt az úttörőtáborok zöme is. Most nem kell a közértben pult alól kérni a narancsot, egzotikus gyümölcsöket is megvehetünk, húsból, pékáruból is óriási a választék. Az üzletekben hegyekben áll az élelmiszer – s bennük a tartósítószer. Hétvégén a családok sétálni mentek (gyalog!), aztán beültek a Borostyánba, ettek egy fagyit a Hoffernál vagy a Hoffmann-nál. Nyáron a kis- vagy a nagyuszoda jelentett felüdülést. Ma is sokan választják a természetet, a brennbergi út mentén az elmúlt hét végén is tele volt kocsival és bográcsgulyást főző városival az autóspihenő.

Nem volt felüljáró a Frankenburg úton, volt viszont cigányzenés kerthelyiség a Deák téren, önkiszolgáló étterem a Széchenyi téren. S nem messze tőlük ott állt a pártház – ami ma a „közgáz". Játszótér állt a gödörben, a szállodák bárjaiban artisták és bűvészek léptek fel. Könyvet árult Sanyi bácsi a nagy ABC előtt, az Ikvánál hamburgert sütöttek a lakókocsiban. Nem voltak szélkerekek a határban, voltak viszont szenesvödröket cipelő gyerekek és anyókák. Bádogfal takarta a művelődési házat, ahol akkor konferenciákat még nem is emlegettek, igaz, minden további nélkül be lehetett menni és nem akarták senkitől sem megvédeni...

A sort hosszan lehetne még folytatni. Hogy milyen irányba ment előre Sopron, ki-ki eldöntheti. Volt, amit joggal sírhatunk vissza, volt, amit jó, hogy feledhetünk. Még akkor is, ha ma divat a retró...

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. belekotty 2008. május 16. 10:24
  „Akkor még a "nagy " ABC-nél kapható orosz jégkrémről még nem is beszéltünk, isteni finom volt.”
 • 28. yello 2008. május 13. 11:34
  „hdfwu 2008.05.07 07:04 és robocop 2008.05.07 11:44 málnakrém ügyben:
  igazán visszaállhatnának a gyártására, nagyon finom és isteni hűsítő volt nyáron a pürésített színtiszta málnavelő lefagyasztva...egy kis eszkimó és kocka két oldalán a mirelite felirat volt a fehér műanyag dobozon, kék írással, magyar termék volt....ugyanígy visszasírom a Negrolli kókuszos desszertet is, imádtam a most is létező Macskanyelv-vel együtt §:)))”
 • 27. soproni lány 2008. május 09. 20:13
  „Köszönöm csabazs”
 • 26. poncihter 2008. május 09. 11:37
  „Tetszett a cikk! S nem tudom emlékezik-e még valaki az Alm vendéglő kerthelységére a vasárnapi sramli zenékkel, csak néztük az "öregeket" hogyan táncolnak. Nem beszélve a NAUTILUS zenekarról, akikért rajongtunk és az akkori átkosban is országosan ismert és elismert zenekar volt!!! Élőben szóltak, nem paly back-ről! Akárki akármit mond szép volt, fiatalok voltunk!”
 • 25. pc 2008. május 09. 08:56
  „"Okosan összegyűjtötte a régi kellemes dolgokat, amik akkor nem is tűntek annak, de mára visszasírjuk őket..."Hát ez az!
  Mi sosem érezzük jól magunkat, mert akkor nem tudtuk, hogy az jó és örülnünk kéne neki, most meg megint elégedetlenkedünk és visszasírjuk azokat az időket, miközben robotolva hajtjuk a pénzt és a drága élvezeteket, szórakozást. Sosem tudunk annak örülni, amink van,ezt egyéni, családi, nemzeti és nemzetközi szinten is érezhetjük. Persze kellenek célok, vágyak és álmok, amiket megpróbálunk valóra váltani, de nem mindenáron...
  Ja,és a Tisza-cipő nagy divat, de gondolom, hogy ezt a cikk írója is megtanulja, mire elolvassa ezeket a kommenteket. (Ha megteszi.)”
 • 24. csabazs 2008. május 09. 06:59
  „Bezony, volt mirelit málnakrém!
  A Borostyán cukrászdába nagyon finom fagyi volt!
  Na és a Deák étterem, hány éjszakát táncoltunk át ott is és a Sotex-kultúrban is:-)))
  Szép volt, rég volt...öregszünk!

  soproni lány!
  Utólag boldog szülinapot! Lehet, hogy együtt homokoztatok a gödörben a lányaimmal:-)))”
 • 23. soproni lány 2008. május 08. 22:50
  „4.ficsúr
  igaz van tisza cipő,de olyan drága, hogy két pár nike cipő is kijön belőle.én 34 vagyok épp ma. nagyon jó ezt olvasni és talán azóta sem találom a helyem ebbe a felgyorsult,embertársakat leszaró,fikázó világban, pedig átlagos jó környezteben élek mégis ez a véleményem.”
 • 22. jucus41 2008. május 08. 08:41
  „Gratulálok a cikk írójának tiszta szívből! Okosan összegyűjtötte a régi kellemes dolgokat ,amik akkor nemis tüntek annak de mára visszasírjuk őket és nosztalgiával gondolunk erre az időre....énis hisz 40 éves vagyok nem csak az idősebbek! Őszintén megvallom szerettem kisdobos..uttörő lenni :) tartozni valahová...közös dalokat énekelni...sokat nyaralni...fillérekért fizetett be az édesapám aki akkor a Vasöntödében dolgozott...2 hetes nyaralásokra...táborokba.Nagyon jó visszaemlékezni...annyit soha nem nyaraltak a gyerekek mint akkor! Próbálják ma a szülők nyaraltatni a gyerekeket.....az átlagbérből élők nemtudják kifizetni azmamár a sok -sok ezek 30 -40 ezreket nyaralásra...talán még kevés összeget is irtam. Amikor már dolgoztam a nyolcvanas években ha délutánosok voltunk beültünk a Deák Étterembe rántottsajtra amit akkor vígan kifizettünk akár mindennap...28-ft-volt :) Na röviden csak ennyit mert sosk -sok emléket leírhatnék...de a lényege ennek is az emberek is jobban szerették egymást mint most az is biztos.”
 • 21. bogote 2008. május 07. 20:06
  „Szintén gratulálok a cikk irójának.Nagyon jó volt olvasni a régi dolgokról. 55 éves vagyok és játszottam a gödör játszin, Anyámmal és Nagynénémmel gyakran ebédeltünk a Deákban.Örülök, hogy más is nosztalgiázik néha nemcsak Én.”
 • 20. hozsuzs69 2008. május 07. 20:05
  „Hm..igen...jó ezekre a dolgokra visszaemlékezni. És nem az ideológia miatt, hisz az egy gyereket nem érdekel. Emlékszik valaki a "Téli palota ostromára" a Jerevánon? Még mindig mosolygok a sztorin, ahogy a NOSZF (aki nem tudja miaz, nézzen utána:) ) 60. évfordulóját az akkor induló Munkásőr úti iskola úgy ünnepelte meg, hogy fa fegyvereinkkel megostromoltuk a fa vázra "épített" téli palotát, miközben Mende István úttörő csapatvezető egy UAZ-ból (ami a páncél autót helyettesítette) szólt, mint Lenin a "néphez"...a forradalom után "fegyvereinket" le kellett adni a suliba, mert Czibula Ig. Úr így látta jónak:)
  De beszélhetnénk a Nemzetközi Gyermekévről...akkor lettem úttörő:), amikor a Jerevánon rengeteg program volt. A Felszabadulás utca (ma Juharfa) tó felöli oldalán (akkor még nem volt Építők útja) görkorcsolya, bicikli és tollaspályákat festettek fel, amit használtunk is rendesen. Sok játszótér, amit a 700 éves Sopronnak adományoztak a megye városai....csaták a Tó utcaiak, mint ős lakótelepiek és az új Felszabadulás utcaiak között. A fegyver u-szöges csúzli, ill. sárgombócok...sorolhatnám, de ez azoknak igazi élmény, akik ott voltak...és ezek valódi szép emlékek egy gyereknek, nem nosztalgia az "ingerszegény cocializmus" után. 80-as évek...Moby Dick koncertek, ücsörgés a Május 1. téren, fagyi a Borostyánban, krémes evő verseny...ma a gatyánk rá menne:)
  Na abba hagyom, mert befejezni nem lehet:)”
 • 19. Olvasó** 2008. május 07. 13:41
  „Amit a legjobban visszasírok: a 10 f.t.-os belépő és 1 f.t.-os ruhatár a Prakkeron.... 1 adag sültkrumpli ,hozzá kóla,szintén 10.f.t.-ért suli után a Pancsiban,meleg kakaó,friss,ropogós kiflivel az Ikva-hídi tejivóban,fincsi fagyi a Borostyánban és a Hoffmann Dönci bácsinál, a Deák étterem kerthelyisége...
  Tényleg jó volt akkor gyereknek,fiatalnak és idősnek lenni egyaránt.:)))”
 • 18. Szép emlékek 2008. május 07. 12:26
  „Integetni Kádár bácsinak; a majálison lyukacsos atlétatrikóban és szöszmöszmackóban nyakalni az "ingyne" langyos sört és tömni magunkba a hideg virslit, amit az országot ma is emésztő hitelekből finanszíroztunk. Meg maradt a sóvárgó pillantás a vasfüggönyön túlra. Tényleg milyen jó is volt a tespedés az ingerszegény cocializmusban.”
 • 17. robocop 2008. május 07. 11:44
  „Tudod az a mirelit málnakérém kuriózum volt. Hidd el nekem, ott volt. És a Tejivó is. Anno kifutottunk a szünetbe és benyomtuk a kakaót a kiflivel.Aztán, amikor jobban kinyílt a szem, a Kékfrankos volt a fő csapás iránya. Néha pánik szerű meneküléssel egybekötve, mert néhány oktató szintén ott csilapította szomját.(Kérdezzétek meg az oktatási főistenünket! :-))))”
 • 16. hdfwu 2008. május 07. 07:04
  „6. yello 2008.05.06 11:14

  ÓÓÓ az a mirelit málnakrém de isteni volt!!!
  Hiába kérdeztem bárkit, nem emlékeztek rá, már kezdtem azt hinni, hogy én is csak álmodtam! :-)”
 • 15. zsolt82 2008. május 06. 22:28
  „A könnyem is kicsordult mikor elolvastam e sorokat,pedig még csak 26 vagyok,szerintem ez mindent elmond.Gratulálok a cikk irojának!”
 • 14. erdész 2008. május 06. 19:08
  „Sokkal jobb volt! Az emberek nem akarták egymást letiporni.Nem rácsok mögött, hanem nyitott ajtóknál éltünk.Nem zavart a napi rendőri igazoltatás, mert volt lakcímem és munkahelyem, de legalább az aljanép kordában volt tartva.A határőrök visszafordították a nemkivánatos elemeket, akik sajnos 1989 óta ellepték a várost.A mai hülyegyerekekre is ráférne a 2 év katonaság!”
 • 13. 31 éves 2008. május 06. 17:11
  „Szerencsére nincs autóm hanem ha lehet akkor vagy tömegközlekedéssel járok vagy kerékpárral. A szemetet és műanyag palackokat nem dobálom el mert anno a szüleim rendre neveltek. Én emlékszem még arra az időre amikor a Rák patakból bátran mertem inni (az úttörőtábor környékén). Igaz az az idő nem is volt oly rég, így visszagondolva 31 évesen 20 év hamar elment. atya világ! már 20 év...? Hizsen még fiatal vagyok és 20 évekről beszélek...”
 • 12. Olvasó** 2008. május 06. 16:11
  „És volt még öröm, szeretet,megbecsülés,vidámság,boldogság,vasárnapi családi séták a Várkerületen,Erzsébet -kertben,Károly-kilátónál,
  nyugodt arcú ,barátságos ,türelmes emberek,igazi kereskedők, tiszta utcák,Bécsi dombi kavalkád........”
 • 11. Nestea 2008. május 06. 15:48
  „sajnos annyira halad a világ hogy a mai gyerekeknek nincs is igazi gyerekkoruk. a mai 14 évesek már "felnőttként" (akarnak) viselkednek. ha meg nem akkor egy igen buta stílusirányzatot (emo) követnek.”
 • 10. brrr 2008. május 06. 15:15
  „,,öregeknek,, !

  Azért mert ti nem csináljátok azt nem biztos hogy más nem !”
29 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázatokkal segítik a tehetségeket

Sopron - Szervezett formában nem, pályázatokkal viszont segítik a fiatal tehetségeket a soproni… Tovább olvasom