Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Soproni politikusok vagyonleltára

A Kisalföld közreadja választott politikusaink vagyonleltárát.

Állandó kérdéssort készítettünk a formális és semmitmondó vagyonnyilatkozatok helyett. Ezekre kértünk válaszokat a megye legnagyobb városainak elöljáróitól. Terveink szerint két és öt év múlva is szembesítjük őket ugyanezekkel a kérdésekkel.

Célunk a politika és a politikusok iránti – eléggé elrongyolódott – közbizalom erősítése. Mosonmagyaróvár és Csorna után a soproniak következnek. (I. rész)

Sopronban volt, aki együttműködött, volt, aki nem. Az ellenzéki pártok képviselői készséggel válaszoltak a Kisalföld kérdéseire, a Fidesz–KDNP frakció egyelőre elzárkózott ettől. Összeállításunkat a baloldali képviselőkkel kezdjük.

Biczi László (MSZP
) soproni társasházban él családjával egy 119 négyzetméteres lakásban. Az ingatlant 1999-ben vette és felerészben az övé. Idén márciusban vette Fiat 500-asát. Hiteltartozása 3 millió forint. Képviselőként 145 ezer forintot kap.

(A jövedelmeket mindig bruttóban írjuk.) Ezenkívül műszaki rendszerszervezési tanácsadóként, egyéni vállalkozóként havi 500 ezer Ft jövedelemmel rendelkezik. Ügyvezető is társas vállalkozóként, a kifizető személye Tita Elektro Kft., a havi juttatása pedig 180 ezer forint.

Ez az a gazdasági társaság, ahol érdekeltsége van, tulajdonosi aránya negyven százalék. Osztalékot nem vett fel, pályázaton sem nyert. Két gyermeke van, akik még kiskorúak. Hobbija a fallabdázás, nyaralni pedig tavaly Törökországban voltak, idén pedig a Balatonon. Korrupcióval személyesen még nem találkozott.

Kalmár Istvánnak (MSZP) egyelőre nincs a nevén ingatlan, de személyes beszélgetésünk során elmondta, egyelőre albérletben él a családjával, mert most építkezik. Három éve alakítják már a családi otthont, ami hetven négyzetméteres lesz. WV Touranját 2005-ben vette, és van egy WV Cafferje, amit tavaly újított fel.

Képviselőként 148 ezer forint a juttatása. Cégvezető a Classic Film Kft.-ben havi 150 ezerért. Ötven százalékban tulajdonosa is a cégnek. Ugyancsak 50 százalékban tulajdonosa a 3D Mozitechnika Kft.-nek, és a ZBF 21 Kft.-nek. Ő üzemelteti a soproni Elit mozit és vállalkozása révén Ajkán is van egy mozija. Cégei egyelőre veszteségesek – mondta. Pénzkövetelése tetemes, 49,5 millió forint. Feleségével és ikergyermekeivel a Balatonon nyaraltak, hobbija a fallabda és a mozi. A korrupcióval csak a médián keresztül találkozott.

Vörös Viktor (PM) új tag a soproni testületben. A Sopronban 2007-ben vásárolt, 65 négyzetméteres társasházi lakásnak felerészben gazdája. 2006-os Suzuki Ignisszel jár, ezt 2013-ban vette. Készpénze 700 ezer forint, lakáshitele svájci frankos, jelenleg 6,96 millió forint. Pénzügyi számviteli ügyintéző családi vállalkozásukban havi 118 ezerért. Egyéni vállalkozását nemrég indította, ennek éves osztaléka még nem ismert.

A személyes beszélgetés során elmondta, feleségével közös családi vállalkozásukban alkalmazott. Pályázatokon nem nyert, korrupcióval sem találkozott, sőt, nyaralni sem voltak, csupán néhány napot tudtak pihenni. Két gyermeke van, még nem nagykorúak. Hobbija a zene, régen aktívan muzsikált is, zenetanárként is dolgozott, de ma már nem költ rá és bevétele sincs a zenélésből.

Szalai László (DK)
szintén a legutóbbi választás során került a közgyűlésbe. Képviselőként bruttó 145 ezer forint a juttatása, munkahelye jelenleg nincs, korábban építőipari vállalkozásában dolgozott. Januártól egyéni vállalkozóként – villanyszerelőként – szeretne újra dolgozni. Ajándékozással jutott 2000-ben 1339 négyzetméteres fertőrákosi szántóhoz, 1994 óta hatvan százalékban tulajdonosa fertőrákosi, 116 négyzetméteres otthonának. Ajándékozással jutott 225 négyzetméteres lakótelkéhez is. 2007-ben hitelre vásárolta Peugeot Partnerét.

Hitele 4,29 millió forint, készpénze egymillió. Korrupcióval konkrétan még nem találkozott, ugyanakkor elmondta: előfordult, hogy egy iskolafelújítás során az ő árajánlatával nyertek pályázatot, a munkát azonban mással végeztették el. Szalai László több éve nem volt nyaralni és keveset költ már hobbijára, a vasútmodellezésre. – A gyerekkori és korábban vásárolt darabokat építem, amellett a karatét kezdtem újra –
mondta el.

(Folytatjuk)

A Kisalföld kérdéssora:

– Mennyi a havi összjövedelme politikusi minőségében, bizottsági, felügyelőbizottsági és egyéb tiszteletdíjait is ideértve?
– Mennyi a munkaköre(i)ből származó havi jövedelme?
– Milyen típusú, mekkora ingatlanban lakik, mennyi ebben a tulajdonrésze?
– Személyes vagy családi tulajdonban van-e egyéb ingatlana?
– Tulajdonosa, résztulajdonosa-e, bérlője-e valamilyen gazdasági vállalkozásnak? Ebből tavaly vett-e ki osztalékot, egyéb juttatást? Mennyit? – Sikeres volt-e cége tavaly valamilyen állami vagy EU-s pályázaton?
– Politikusi minőségében találkozott már a korrupció valamilyen formájával? – Ma milyen típusú, évjáratú és tulajdonú autóval jár?
– Hol nyaralt az utóbbi két évben?
– Mi a hobbija, mennyit költ rá egy évben?
– Ha vannak nagykorú gyermekei: milyen főiskolán, egyetemen tanulnak, s mennyibe kerül ez a képzés félévente?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadban vannak - Fogvatartottak takarítanak Sopronban

A szabadban van a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön tíz fogvatartottja: Sopronban közterületi… Tovább olvasom