Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Soproni nyugdíjasegyetem: a focilabda csonkolt ikozaéder

Megtudhattuk, hogy a „parabolaantennát" valójában paraboloid antennának kellene neveznünk.

A geometria nyelvén a focilabda csonkolt ikozaéder – ilyen és ehhez hasonló érdekességek hangzottak el a Soproni Nyugdíjasegyetem legutóbbi, dr. Szalay László és dr. Németh László egyetemi docensek Számok és formák című, nagy sikert aratott előadásán.

Mint elmondták, a matematika a mennyiség és a tér tudománya.

A résztvevők a sakk feltalálójának díjáról is hallhattak. Fotó: Magasi
A résztvevők a sakk feltalálójának díjáról is hallhattak. Fotó: Magasi


A mennyiség a számok, a tér pedig az alakzatok, formák. Dr. Szalay László idézte Darwint is: „A matematikus az egy vak ember, aki egy sötét szobában keres egy fekete macskát, ami nincs is ott." A valóság persze egészen más. Kongóban találtak 10–20 ezer éves csontot, a híres Ishango-csontot, prímszámokkal.

Aiszkülosz Leláncolt Prométheusz című drámájában Prométheusz mondta monológjában: „Okoskodásuk legjavát, a számot is javukra feltaláltam, s a betűvetést."

A nyugdíjas-egyetemi órán a körről, az ellipszisről, a spirálról, a szimmetriáról éppúgy szó esett, mint térbeli alakzatokról, természeti illusztrációk vagy épp építészeti különlegességek fotóinak kíséretében. Megtudhattuk, hogy a „parabolaantennát" valójában paraboloid antennának kellene neveznünk. (Az előadásról bővebben a szombati Kisalföld napilapban olvashatnak.)

A program kezdetén prof. dr. Náhlik András, az NYME általános rektorhelyettese köszöntötte a hallgatóságot. Bódvai Ildikó, a Kisalföld soproni szerkesztőségvezetője Kovács Marianna nagylózsi és Koloszár Jánosné soproni nyugdíjas hallgatónak nyújtotta át a Kisalföld-könyveket mint kisorsolt nyerteseknek.

– Igen tetszett a program, az életemből számos dolgot juttatott eszembe – nyilatkozta Füzy Lajosné soproni nyugdíjas.

– Könyvelőként az egyetem gazdasági főigazgatóságán dolgoztam számokkal, fényképészként pedig magam is fotóztam a hópihék fantasztikus kristályszerkezetét, amiről szintén szó volt az előadáson. Idegenvezetőként is sok helyen jártam. Annyi biztos, ezután más szemmel fogom nézni-látni az épületek formáit, építészeti különlegességeit – mondta el lapunknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áttérés a természetes életmódra - a Natur-Shopban jártunk

Dr. Pap Orsolya tanácsait megfogadva, felkerestünk egy olyan soproni reformélelmiszer üzletet, ahol az egészséges életmódhoz szükséges termékeket tudjuk beszerezni. (x) Tovább olvasom